Norge har vært stengt i fire måneder – her er halvannet minutt med gjenforeninger

I ankomsthallen på Gardermoen ventet kjærester og familier på hverandre etter lang tid med stor avstand.

Mer i denne kategorien
12 Episoder
 1. Flere trosser reiserådene. Nesten 500 flyavganger fra Norge til utlandet denne uken.

  Utenlandsflyene tar av igjen. Flyselskapene frister med ferietur til både Spania, Italia og Portugal. Men norske myndigheter sier: Bli hjemme!
 2. Her kan det bli flere kilometer med kø de neste dagene

  Borgere fra 24 land kan reise inn til Norge uten karantene fra onsdag, men det blir ikke som før. Alle må regne med å bli kontrollert.
 3. Reiseaktiviteten lar vente på seg: – Trafikken flyter fint

  Muligheten for å reise ut av Norge har denne uken åpnet seg. Samtidig virker det ikke som at reiseaktiviteten har økt i stor grad.
 4. Storbyhotellene sliter med færre gjester enn normalt

  Hoteller i enkelte norske byer har hatt et større belegg i juli sammenlignet med i fjor, men særlig hotellene rundt Oslo har færre gjester enn vanlig.
 5. Koronasmittet rogalending tok fly fra Tromsø, via Gardermoen, til Sola

  Mannen i 60-årene som har fått påvist koronasmitte etter å ha vært på Hurtigruten, tok fly fra Tromsø via Gardermoen til Sola.
 6. Chartergiganten Tui varsler Kreta-reiser i midten av juli

  En oppmykning i reiserådene gir nye charterselskapene muligheten til å starte opp driften etter flere måneder med parkerte fly.
 7. Politiet forberedt på flere reisende til Norge – men øker ikke bemanningen

  Onsdag kan turister fra en rekke europeiske land komme til Norge for første gang i sommer. Rundt 40 fly fra utlandet ventes til Gardermoen.
 8. Forventer firedobling av reisende på Gardermoen

  I slutten av mai var det rundt 10.000 daglige reisende på Gardermoen. Nå forventes mer enn fire ganger så mange.
 9. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 10. SAS landet 20 minutter før rutetabellen og vant «karantenekappløp»

  Et SAS-fly fra Spania landet 20 minutter før rutetiden fredag kveld. Dermed slipper de 160 passasjerene karantene.
 11. Julia Wagner har ikke lappen, men konkurrerer i over 200 km i timen: – De sier at jeg er gal

  Julia Wagner er den yngste i hele verden som konkurrerer med en så rå motorsykkel.
 12. La ut på første hjemreise på halvannet år: – Det føles tryggere nå, rett og slett

  Lettelser i reisereglene bidro til kø på Gardermoen og økt pågang av reiselystne.
DokumentarSe flere →
 1. Dokumentar: Min venn, Artemis

  Artemis har nylig kommet ut som transkvinne. Samtidig som hormonbehandlingen ved Rikshospitalet stadig utsettes, stiller hennes beste venn spørsmål om hele prosessen. (Regi: Mads Sterri Nilsen)
 2. Dokumentar: Oh, it Hertz!

  Lyd kan helbrede, manipulere følelsene dine og brukes som et våpen. Var andre verdenskrigs nazister klar over dette? Bli med til bunns i konspirasjonsteorien, og møt karismatiske entusiaster som har viet livet sitt til lyd. (Regi: Gunnar Hall Jensen)
 3. Dokumentar: Jobb til alle

  Jobber vi for å leve, eller lever vi for å jobbe? I 2021 dykket to filmskapere ned SVTs rikholdige arkiver for å lage en film om arbeid. Resultatet ble en gjennomkoreografert oppsummering av industritiden og hvordan arbeid er blitt diskutert og fremstilt i moderne tid. (Regi: Maximilien Van Aertryck og Axel Danielson)
 4. Dokumentar: Kunsten å dø

  Da Nils Arne Morka foreslo å bygge et eget hus han kunne dø i, tenkte samboeren: «Han vil ikke være sammen med oss mer.»
 5. Dokumentar: Utløpsdatoen

  Etter åtte år med ALS har han fått nok. Men i en verden lammet av pandemi er det lettere sagt enn gjort å be om hjelp til å dø. Derfor tar Steve inn på hotell for å leve ut sine siste dager slik han selv vil. (Regi: Joris Cottin)
 6. Dokumentar: Inngang gjennom balkongen

  Før krigen pågikk en mye lengre «krig», mellom Ukrainas offentlige og private rom. Boligene folk fikk av staten, var riktignok gratis, men ofte små og trange. Til sovjetiske arkitekters høylytte protester tok ukrainerne seg til rette. De bygde inn balkongene sine med bare nevene for å få mer plass. (Regi: Roman Blazhan)
 7. Dokumentar: Kachalka

  «Kachalka» kommer fra det ukrainske ordet kachat, som betyr å pumpe. Her er det nok plass og nok å løfte på: mer enn 100 tonn sovjetisk skrapmetall og gamle tanks-deler fordelt på 10 kvadratkilometer. Utendørsgymmen fra 70-tallet fikk sin renessanse i et pandemi-stengt Kyiv, og er mer populær enn noen gang. (Regi: Gar O’Rourke)
 8. Dokumentar: Lamslått, men på vakt

  Fengsling, tortur og død. Hele livet kjemper Dermi Azevedo mot militærdiktaturet i Brasil. 30 år etter regimets fall frykter han at historien er i ferd med å gjenta seg. (Regi: Lucas H. Rossi dos Santos og Henrique Amud)
 9. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der, er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 10. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 11. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 12. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 1. – Jeg er redd grevlingene skal ødelegge hele grunnmuren

  Den tørre sommeren har fått grevlingene til å trekke inn i hager som aldri før. I kjelleren til Janne Reitan på Rodeløkka i Oslo har en hel familie tatt bolig.
 2. Se video: Her sprenges broene i Larvik for å gi plass til nye E18

  Vegvesenet sprengte fredag to fylkesveibroer over Farriselva i Larvik. Se dronebilder av hendelsen.
 3. Hør barnebarnets sang

  Barnebarnet Catharina Stoltenberg sang i bisettelsen til Thorvald Stoltenberg.
 4. Bli med på strandfest i midnattssol på Norges kaldeste sted

  – Nei, nå skal vi drikke øl, kose oss og fyre bål. Vi blir her til solen kommer frem igjen, sier Henning Anti.
 5. Da Høyre begynte med humor fikk de dobbelt så mange følgere. Problematisk, mener retoriker.

  Hvis du følger Høyre på Instagram blir du servert statsminister Erna Solberg iført birøkterdrakt, vitser om Paradise hotel og Tinder-referanser. Det du ikke får, er politikk.
 6. Vi målte badevannet: Himmelsk i havet

  En uke med ekstremhete har fyrt opp badesesongen i Oslo. Aftenposten hoppet i havet etter å ha sjekket badetemperaturen i Oslofjorden.
 7. I Japan er svaret på eldrebølgen økt velferd, ikke mindre. Og det fungerer.

  TOKYO (Aftenposten): I Norge må en hel generasjon unge belage seg på å jobbe lengre, betale mer skatt og få mindre igjen fra staten når de blir gamle.
 8. Depresjon, sykdom og dårlig søvn. Likevel klarer vi ikke å logge av.

  Etter en time med psykolog fikk Aftenpostens journalist svar på hvorfor sosiale medier gir henne uro.
 9. En ny generasjon norske høyreradikale

  De er unge, intellektuelle og ønsker å distansere seg fra det tradisjonelle høyreekstreme miljøet. Målet er å gjøre det offentlige ordskiftet i Norge langt råere.
 10. Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

  Ved utgangen av februar var så mange som 113 personer involvert i snøskred i Norge. På samme tid i fjor var tallet 21.
 11. Nytt Høyre-forslag: Ja til å hjelpe single til å få barn, men nei til eggdonasjon

  Erle måtte reise til Danmark for å bli mor, fordi det ikke er lov å hjelpe single med dette i Norge. Nå kan det bli flertall på Stortinget for lovendring.
 12. – Teknologien bak bitcoin kan bli milliardindustri i Norge

  Eksperter mener Norge kan lykkes stort innen blokkjedeteknologi. Men oppstartsbedriftene møter motstand hos myndighetene.
KortfilmSe flere →
 1. Kortfilm: Er du sulten?

  Hun kan se at han er tynn. Bortsett fra det kjenner hun ham ikke. I mangel på kommunikasjon løper fantasien løpsk med henne. Hun får for seg at sønnen er homofil og kanskje blir misbrukt av eldre menn. Morsinstinktet koker over, og aksjonen for å redde lille-gull er i gang. (Regi: Teemu Niukkanen)
 2. Kortfilm: «Apocalypse baby»

  Hetebølger, pandemier, krig og inflasjon – aldri har det vært mer krevende å leve. Med produkter som Luftpipen, og hjernevaskings-apparatet Evig Solskinn hjelper shoppingkanalen Apocalypse baby deg smertefritt gjennom klimakrisen. (Regi: Camille Tricaud og Franziska Unger)
 3. Kortfilm: De berørte

  I et passasjerfly blir mannskap og passasjerer plutselig stilt overfor et etisk problem som de overhodet ikke ønsker å forholde seg til. Noen er villig til å ofre alt for å redde den afghanske asylsøkeren. Andre vil hindre at flyet blir forsinket. Hva hadde du gjort? (Regi: Rikke Gregersen)
 4. Kortfilm: School’s out

  I løpet av sine 40 år som lærer har Yvonne hatt ansvar for 1200 barneskoleelever – og foreldrene deres. Under det som nok blir hennes siste konferansetime, stemples hun som en utbrent og utdatert rødstrømpe. Da renner begeret fullstendig over for Yvonne – tsunami-style. (Regi: Jamille van Wijngaarden)
 5. Kortfilm: Mazel tov cocktail

  Hvis du var jøde i Tyskland i dag, hvordan ville du reagert på en dårlig vits om å kveles i et gasskammer? Dimitrij svarer med å gi «komikeren» en på trynet. Og så må han beklage seg – gjennom en salgs kanossagang i det mangfoldige tyske samfunnet: Jøder, tyskere, patriotisme, en politisk ukorrekt falafel, fem snublesteiner og en dæsj antisemittisme. (Regi: Arkadij Khaet og Mickey Paatzsch)
 6. Kortfilm: Hurra for deg!

  De sier og gjør forferdelige ting mot hverandre. Rusavhengighet er i ferd med å rive den lille familien i stykker fra innsiden. Men når har det gått for langt? Finnes det et punkt hvor ting ikke lenger kan repareres? (Regi: Mads Eriksen)
 7. Kortfilm: Det jeg ønsker du hadde sagt til meg, som du aldri kommer til å si

  Han vet det ikke, men dette er siste gang han møter datteren før han blir alvorlig syk. En film om svik, savn, sorg og lengsel. (Regi: Lilja Ingolfsdottir)
 8. Kortfilm: De hensynsløse

  Silje prøver å dumpe kjæresten sin. Men da hun finner ham i et halvhjertet forsøk på å henge seg, blir hun i forholdet for ikke å virke så slem. Filmen vant både student Bafta og student Oscar i 2019. (Regi: Rikke Gregersen)
 9. Kortfilm: Små, søte kaker

  Berøringen, blikkene, de nedlatende ordene. Et vanlig jobbintervju eller diskret sexisme? Leter han etter en ny fotograf eller bare en ny kollega å trakassere? (Regi: Henry K. Norvalls)
 10. Kortfilm: Onanerende subjekter

  Vi vil bli begjært, men ikke seksualisert. Vi deler villig private bilder i sosiale medier, men aner ikke hvem som ser dem, eller hva de brukes til. (Regi: Andrea Sitara Gran og Marlene Emilie Lyngstad)
 11. Kortfilm: «Boy gets eaten»

  Han har allerede et anstrengt forhold til sex. Det blir ikke bedre når han tvinges til å debutere foran vennegjengen. Gamle traumer bobler til overflaten og gjør livet til et mareritt. (Regi: Sebastian Lagerkvist)
 12. Kortfilm: Weekend

  Mennesket trekkes til spektakulære hendelser. Kanskje er det denne nysgjerrigheten som utnyttes når et regime ber folk bevitne statlig utført vold. I Iran inviteres også barn til å se på offentlige henrettelser. (Regi: Ario Motevaghe)
 • Martin Slottemo Lyngstad
  Fotojournalist

15. juli åpnet Norges grenser for store deler av utlandet, etter å ha vært stengt på grunn av koronaviruset. Der var det mange som endelig fikk møte sine kjære igjen.

Les også

 1. Dette er landene Norge nå åpner grensene til. Halvparten sier de nå vil på utenlandsferie.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Norge
 3. Gardermoen
 4. Grensekontroll
 5. Video