Derfor er dokumentlekkasjen FinCEN Files viktig

Over 2000 milliarder dollar i mistenkelige pengeoverføringer er lekket fra USA. Nå kritiseres bankene for å svikte i kampen mot hvitvasking.

Mer i denne kategorien
12 Episoder
 1. Presidenten, oligarken, Trump-rådgiveren og storbanken. Slik tømte de Ukraina for penger.

  Den vesle butikken i Wales hadde nesten ingen utgifter. Hvorfor betalte bedriften da flere millioner for dameundertøy og knestøvler?
 2. 2020 blir et rekordår for varsling til Økokrim

  Den som plutselig får millioner på konto, bør ha en god forklaring. Hittil i år har Økokrim fått nesten 9000 rapporter om mistenkelige overføringer. Men svært få varsler ender med anmeldelse.
 3. Myndighetene drukner i varsler om hvitvasking

  Bankene skvetter når kundene deres får kritikk. Et søksmål førte til et varsel om 77 milliarder mistenkelige dollar hos John Fredriksen.
 4. Hver tredje innbygger mangler mat. Med storbankenes hjelp er statskassen ribbet og pengene sendt til utlandet.

  Venezuelas finansfyrster har tjent seg rike på Maduro-regimet. Samtidig sulter befolkningen.
 5. Innholdet i FinCEN-lekkasjen er ukjent for Økokrim

  Innholdet i den store lekkasjen fra amerikanske økokrim er ukjent for Økokrim i Norge. De skal nå undersøke de lekkede dokumentene.
 6. Slik hjelper bankene til med å hvitvaske penger

  Bankene rapporterer store summer til myndighetene som mistenkelige. Likevel slipper de gjennom i bankene.
 7. Gresk stråmann kjøpte smuglerskip for Iran. Pengene gikk via DNB.

  Penger fra svartelistede Iran ble plassert på ulike DNB-kontoer. Banken ble en brikke i en komplisert operasjon for å slippe unna internasjonale sanksjoner.
 8. Amerikansk storbank sjekket DNB i Litauen – fant 127 millioner kroner i mistenkelige overføringer

  Den amerikanske banken reagerte på at DNB i Litauen hadde mange kunder som ikke hadde adresse der. En av dem var en argentiner med et selskap i Hongkong og bankkonto i Kasakhstan.
 9. Økokrim i dialog med amerikanske myndigheter etter dokumentlekkasje

  Økokrim bekrefter overfor NRK at de er i dialog med amerikanske Financial Crimes Enforcement Network (Fincen) etter en stor dokumentlekkasje om storbanker.
 10. Dokumentlekkasje avslører: Storbanker bistår svindlere, gangstere og oligarker

  De har fått saftige bøter og lovet bot og bedring. Likevel fortsetter storbanker i USA å sende enorme summer for mistenkelige kunder.
 11. Dette må du vite for å forstå FinCEN-lekkasjen

  Kampen mot hvitvasking består av mange ord og uttrykk det ikke alltid er så lett å henge med på. Her er de forklart.
 12. Afrikas rikeste kvinne, Paul Manafort og en kryptodronning. Her er de største profilene i dokumentlekkasjen.

  Mektige menn og kvinner kobles til milliarder i mistenkelige transaksjoner.
DokumentarSe flere →
 1. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 2. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 3. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 4. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 5. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 6. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 7. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 8. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 9. Dokumentar: Swatted

  Du sitter ved dataen og gamer. Plutselig sparker bevæpnet opprørspoliti inn døren din og legger deg i gulvet. Noen har ringt inn en falsk nødmelding og oppgitt din adresse som åsted. Du er blitt «swatted». Den livsfarlige formen for cyber-trakassering brer seg nå i USA. (Regi: Ismaël Joffroy Chandoutis)
 10. Dokumentar: Do not split

  Det har vært et svært dramatisk år for de unge demonstrantene i Hongkong. Alt er forandret siden protestene mot Fastlands-Kina startet i 2019. (Regi: Anders Hammer)
 11. Dokumentar: Skyggen har også farge

  Kastet ut av behandling, ut på gaten – og inn i gruppeterapi på Zoom. Da samfunnet stengte ned, forsvant en rekke tilbud til rusavhengige og hjemløse. Hvilke konsekvenser fikk det for de mest sårbare av oss? (Regi: Martin A. Walther)
 12. Ulv, Ulv!

  KUN PÅ AFTENPOSTEN: Konflikten gjentas hvert år. Drapstrusler, rettssaker og demonstrasjoner. Hva er det med ulven som gjør at befolkningen splittes så voldsomt? Bli med på fjorårets ulvejakt og møt bygda den splittet. (Regi: Kyrre Lien)
 1. – Jeg er redd grevlingene skal ødelegge hele grunnmuren

  Den tørre sommeren har fått grevlingene til å trekke inn i hager som aldri før. I kjelleren til Janne Reitan på Rodeløkka i Oslo har en hel familie tatt bolig.
 2. Se video: Her sprenges broene i Larvik for å gi plass til nye E18

  Vegvesenet sprengte fredag to fylkesveibroer over Farriselva i Larvik. Se dronebilder av hendelsen.
 3. Hør barnebarnets sang

  Barnebarnet Catharina Stoltenberg sang i bisettelsen til Thorvald Stoltenberg.
 4. Bli med på strandfest i midnattssol på Norges kaldeste sted

  – Nei, nå skal vi drikke øl, kose oss og fyre bål. Vi blir her til solen kommer frem igjen, sier Henning Anti.
 5. Da Høyre begynte med humor fikk de dobbelt så mange følgere. Problematisk, mener retoriker.

  Hvis du følger Høyre på Instagram blir du servert statsminister Erna Solberg iført birøkterdrakt, vitser om Paradise hotel og Tinder-referanser. Det du ikke får, er politikk.
 6. Vi målte badevannet: Himmelsk i havet

  En uke med ekstremhete har fyrt opp badesesongen i Oslo. Aftenposten hoppet i havet etter å ha sjekket badetemperaturen i Oslofjorden.
 7. I Japan er svaret på eldrebølgen økt velferd, ikke mindre. Og det fungerer.

  TOKYO (Aftenposten): I Norge må en hel generasjon unge belage seg på å jobbe lengre, betale mer skatt og få mindre igjen fra staten når de blir gamle.
 8. Depresjon, sykdom og dårlig søvn. Likevel klarer vi ikke å logge av.

  Etter en time med psykolog fikk Aftenpostens journalist svar på hvorfor sosiale medier gir henne uro.
 9. En ny generasjon norske høyreradikale

  De er unge, intellektuelle og ønsker å distansere seg fra det tradisjonelle høyreekstreme miljøet. Målet er å gjøre det offentlige ordskiftet i Norge langt råere.
 10. Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

  Ved utgangen av februar var så mange som 113 personer involvert i snøskred i Norge. På samme tid i fjor var tallet 21.
 11. Nytt Høyre-forslag: Ja til å hjelpe single til å få barn, men nei til eggdonasjon

  Erle måtte reise til Danmark for å bli mor, fordi det ikke er lov å hjelpe single med dette i Norge. Nå kan det bli flertall på Stortinget for lovendring.
 12. – Teknologien bak bitcoin kan bli milliardindustri i Norge

  Eksperter mener Norge kan lykkes stort innen blokkjedeteknologi. Men oppstartsbedriftene møter motstand hos myndighetene.
KortfilmSe flere →
 1. Kortfilm: Fritt fall

  Verden ser på med sjokk idet det første flyet treffer World Trade Center. Den unge finansmegleren Tom er sikker på at det er et terrorangrep. Med jobben som innsats tar han sitt livs største sjanse. Basert på en sann historie. (Regi: Emmanuel Tenenbaum)
 2. Kortfilm: Hva er en kvinne?

  Årets Amanda-vinner: Da en transkvinne blir bedt om å forlate garderoben, starter en opphetet diskusjon om kjønnsidentitet. Stadig flere kaster seg inn i samtalen, alle med sin egen definisjon av hva en kvinne egentlig er. (Regi: Marin Håskjold)
 3. Kortfilm: Knus meg

  Hvis familien til norskkurdiske Mansour (19) finner ut at han er homofil, vil livet hans være i fare. Men det er lettere sagt enn gjort å skjule kjærligheten til klassekameraten Andreas. Den sosiale kontrollen er sterk, og nå trues familiens ære. (Regi: Irasj Asanti)
 4. Kortfilm: Query

  De har vært bestevenner siden de var 11 år. Etter en deilig sommerdag med diskusjoner om seksualitet foreslår en av dem et kyss. Kan de være mer enn venner? Hvor fanget er de av samfunnets forestillinger om kjønn og sex? (Regi: Sophie Kargman)
 5. Kortfilm: Tjenestemann

  Mads er tilbake i hjembygda som fersk politibetjent. Han rykker ut til bråk hos en gammel venn og finner mindreårige med narkotika på festen. Men hva veier tyngst, yrkesetikken eller lojaliteten til kompisen? (Regi: Jonas Grimeland)
 6. Kortfilm: Alive

  Victoria får hjelp av assistenten sin til å opprette en Tinder profil. Hun får raskt «match» med Håkan. Men Victoria sitter i rullestol, og assistenten blir bekymret for hvordan daten skal gå. Spesielt da hun oppdager hvordan Håkan ser ut. (Regi: Jimmy Olsson)
 7. Kortfilm: Min søster danser

  Ebba er 15, har sosial angst og er ensom. Storesøster Andrea har Downs syndrom, er superpopulær og har mange venner. Ebba er sjalu, og en dag begynner hun å konkurrere med storesøsteren. (Regi: Johanna Pyykkö)
 8. Kortfilm: Come clean

  En kvinne og en mann møtes på en kafé i kjølvannet av #metoo. Det er gått tiår siden de havnet i samme seng, og nå har de totalt ulik oppfatning av hva som egentlig skjedde. Hvem av dem har rett til å definere virkeligheten? (Regi: Måns Nyman)
 9. Kortfilm: Valla Villekulla

  40 år er gått siden Pippi herjet på skandinaviske TV-skjermer. I dag er hun pensjonert og har ingen kontakt med barndomsvennene Tommy og Annika. Hva skjedde? Og hvordan gikk det egentlig med den folkekjære trioen som definerte barndommen til generasjoner av nordmenn? (Regi: Jimmy Olsson)
 10. Kortfilm: The Devil’s Harmony

  Kiera har vært skolens favoritt-mobbeoffer i tre år. Men en dag tar hun og tapervennene hennes en grundig og grusom hevn. (Regi: Dylan Holmes William)
 11. Kortfilm: Freeze

  DaJoy dumpes av kjæresten like før hun fyller 35, går hennes biologiske klokke amok. Omtåket av mørke hallusinasjoner og et økende press om å få barn ramler hun inn døren til en svindyr klinikk for nedfrysing av egg. (Regi: Maya Albanese)
 12. Kortfilm: Jeg, Julia

  Utad virker alt idyllisk. Bak kulissene kontrollerer faren den lille familien med fysisk og psykisk vold. Moren har resignert, og overlatt det til 14 år gamle Julia å redde dem fra den voldelige faren. (Regi: Arvin Kananian)
 • International Consortium Of Investigative Journalists (ICIJ)
 • Torgeir Strandberg
  Journalist

Bankene står i frontlinjen i kampen mot hvitvasking. De skal overvåke penger som går inn og ut av kundens konto og varsle myndighetene hvis noe skurrer.

Nå viser dokumentlekkasjen FinCEN Files at de største bankene i USA:

 • Godkjenner pengeoverføringer til tross for at de ikke vet hvem kunden er.
 • Bruker flere år på å oppdage at betalinger hadde alle klassiske tegn på hvitvasking.
 • Bistår kunder som er involvert i offentlige svindel- og korrupsjonssaker.

Aftenposten har fått tilgang til lekkasjen gjennom vårt samarbeid med ICIJ, et internasjonalt nettverk av gravejournalister.

De lekkede dokumentene inneholder varsler om totalt 2000 milliarder dollar i mistenkelige transaksjoner fra 1999 til 2017.

Bankene mistenker at disse pengene kan knyttes til hvitvasking, terrorfinansiering, korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet.

Amerikanske banker har også varslet om 1 milliard kroner som er sluset gjennom ulike DNB-kontoer. De mistenker at pengene kan kobles til hvitvasking og annen kriminalitet.

Les også

 1. Bankenes mistenkelige milliarder

 2. Dette må du vite for å forstå FinCEN-lekkasjen

 3. Aftenposten og lekkasjer

Les mer om

 1. Bankenes mistenkelige milliarder
 2. FinCEN Files
 3. Hvitvasking
 4. Aftenposten
 5. Bank