Viten

Håp om alkoholiker-medisin

Forskere mener å ha funnet genet som gjør folk fort fulle.

Ett gens er ut til å avgjøre om du blir på en snurr av nesten ingenting - eller om du kan bøtte nedpå uten å kjenne noe særlig.
  • Knut A. Nygaard
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Blir du brisen etter et halvt glass vin, eller er du av dem som kan sitte og nippe til en kasse tequila en hel kveld uten å kjenne noe særlig?

Amerikanske forskere sier de har funnet et «brisen-gen», og at dette kan forklare hvorfor noen kjenner alkohol-effekten raskere enn andre.

Og merkelig nok – forskerne mener at oppdagelsen kan føre til en medisin som kan hjelpe mot alkoholisme, ifølge BBCs nettsider.

Kan beskytte mot avhengighet

Forskerne tror at mellom 10 og 20 prosent av oss har denne «brisen-versjonen» av dette genet, og at det gir beskyttelse mot alkoholisme.

Folk som reagerer sterkt på alkohol, og dermed drikker mindre mengder alkohol, har lavere risiko for å bli alkoholavhengige, viser tidligere studier, ifølge BBC.

Forskerne ved Universitetet i Nord-Carolina undrstreker at målet med forskningen er å kjempe mot avhengighet – ikke å legge til rette for en billig kveld på byen.

Kan bli medisin

Med tiden kan folk i risikogruppen for alkoholisme kanskje få CYP2E1-medisiner for å øke følsomheten for alkohol – ikke for at de skal bli fortere fulle, men for at de ikke skal bli døddrukne, ifølge forskningsrapporten.

— Det er langt igjen før vi har en behandlingsmetode, men genet vi har funnet forteller oss mye om hvordan alkohol virker på hjernen, sier Kirk Wilhlemsen, som leder forskningsprosjektet.

Når du drikker alkohol, brytes det meste av dette ned i leveren. Noe blir imidlertid brutt ned i hjernen – av et ensym hvis produksjon styres av genet CYP2E1.

Folk med «brisen-utgaven» av dette genet bryter alkoholen ned raskere, noe som også forklarer hvorfor de føler effekten raskere enn andre.

Studerte søsken

I studien tok forskerne for seg 200 søskenpar – og hvor en av foreldrene var alkoholavhengig – og hvor barna selv ikke hadde alkoholproblemer.

Forsøkspersonene ble servert alkohol tilsvarende tre enheter, og ble underveis spurt om hvordan de følte seg – full, edru, søvnig eller våken.

Deretter ble svarene sammenholdt med gentester av personene.

- Kompleks

Resultatene viser at genet CYP2E1 på kromosom nummer 10 ser ut til å bestemme om noen tåler mer alkohol enn andre.

- Alkoholisme er en veldig kompleks sykdom, og det er mange ulike grunner til at folk drikker, sier professor Wilhelmsen.

— Dette kan være en av grunnene.

Les også

  1. Alkohol billigere enn vann i New Zealand

  2. Svensk tobakk og alkohol blir dyrere