Viten

Ny hårmetode gir håp for skallede

Britiske forskere tror de har funnet en ny metode som kan fremme hårvekst. Metoden kan bli til stor hjelp for menn som mister håret på grunn av en arvelig tilstand.

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Metoden bygger på en såkalt proteinkode, som gir cellene i hodebunnen beskjed om å produsere mer hår. Ved å sende koden til flere celler enn vanlig, har fagfolk ved universitetet i Manchester i Nord-England fått mus til å utvikle ekstra tett pels, ble det opplyst onsdag.

– Når mennesker vokser, har hudceller evnen til å omdanne seg til andre typer celler for å skape follikler (hårsekker), svettekjertler, tenner og negler. Hvilke celler som blir til follikler, avhenger av tre proteiner som produseres av genene, sier forskningsleder Denis Headon.

– Vår forskning har vist oss hvordan ett av disse proteinenes arbeid bestemmer hva slags hår et individ skal få, forklarer Deadon. Han og hans kolleger ønsker først og fremst å hjelpe folk med ektodermal dysplasi, en arvelig tilstand som gir unormal utvikling av blant annet hår.

Ifølge kringkastingsselskapet BBC skaper hårtap og skallethet mer stress blant britiske menn enn blant andre europeere. Tre firedeler av mennene som har begynt å miste håret, sier i en spørreundersøkelse at dette svekker selvtilliten deres alvorlig.

Den franske landslagskeeperen Fabien Barthez og andre hårløse menn kan få kanskje få nye hårmanke. AP

Relevante artikler

 1. VITEN

  Dette kan være én av grunnene til at kvinner lever lenger enn menn

 2. VITEN

  På et laboratorium i Ås dyrker de frem kjøtt. Vil det erstatte kua?

 3. VITEN

  Trenger ikke lenger menn: Første pattedyr med to mødre er født

 4. VITEN

  Gener i hvete som forårsaker cøliaki er kartlagt. Det kan være ett skritt nærmere allergifri hvete.

 5. VITEN

  Forskere: Slik kan vi lure hivviruset til å avsløre seg selv

 6. VITEN

  Gutt født med DNA fra to kvinner og én mann