Viten

Tsunamivarsling i Det indiske hav

Et system for flodbølgevarsling er operativt i Det indiske hav.

 • Elisabeth Rodum
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Et varslingssystem som kan hindre en gjentagelse av katastrofen 2. juledag 2004 er på plass i Det indiske hav. Ifølge Unesco, som overvåker prosjektet, kan nå hele regionen motta og varsle befolkningen om mulige ekstreme flodbølger.

Systemet er operativt halvannet år etter den fryktelige tsunamien som krevde over 200.000 menneskeliv.

Nye seismologiske stasjoner

Det finnes nå 26 nasjonale sentre som mottar informasjon fra 25 nye seismologiske stasjoner. Det er også opprettet tre dypvannssensorer for å oppdage og rapportere tsunamier.

Modellen for varslingssystemet er det amerikanske systemet for tsunamivarsling i Stillehavet. Der har systemet vært operativt siden 1949, og lokaliserer og måler størrelsen på jordskjelv og tidevannsmålerer for å registrer hvor den første bølgen når land. Det ble etablert etter at en tsunami i 1946 tok livet av 150 mennesker.

Bevegelser i jordskorpen, både på land og i havbunnen registreres. Fra instrumenter flytende i sjøen sendes signalene opp til flytende bøyer, som igjen sender informasjonen via satellitter.

Overvåkes av FN

Koichiro Matsuura, generaldirektør for FNs organisasjon for undervisning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, sier landene som er involvert i prosjektet har all grunn til å være stolte over det de har oppnådd så langt.

Men Matsuura understreker at arbeidet ennå ikke er ferdig. Han mener det er svært viktig at nasjonene samarbeider godt også i fremtiden.

— En åpen og fri utveksling av data og evnen til samspill mellom systemene i de enkelte land er avgjørende for å lykkes, sier Matasuura.

Systemet overvåkes av Unescos mellomstatlige komité for oseanografi.

Noen av de enorme tapene av menneskeliv som flodbølgen etter jordskjelvet 2. juledag 2004 forårsaket kunne vært unngått dersom et varslingssystem hadde vært på plass.

Meldingen om jordskjelvet kom fra varslingssentralen i Honolulu til meteorologene i Thailand. De var imidlertid ikke sikre på at skjelvet hadde utløst en tsunami, og unnlot å gi et varsel for ikke å skape panikk og skade turistindustrien.

Bevisstgjøring avgjørende

Ifølge Matsuura er bevisstgjøring av kystbefolkningen om tsunamifaren helt avgjørende i tillegg til de automatiserte varslingssystemene. Fra et varslingssenter for tsunamier må det opprettes en velsmurt kommunikasjon til statlige organisasjoner og videre ut til den truede kystbefolkningen.

— Selv et 100 prosent sikkert varslingssystem vil være ineffektivt hvis mennesker ikke vet hvordan de skal oppføre seg i en krisesituasjon, sier Matsuura ifølge BBC News.

Det massive undersjøiske jordskjelvet 2. juledag i 2004 sendte kjempebølger innover Indonesia, Sri Lanka, Thailand, og så langt borte som Øst-Afrika. Ingen annen tsunami har i historisk tid ført til så omfattende skader på et så stort område. Tsunamien rammet kysten fra 10-15 minutter etter jordskjelvet utenfor Sumatra, til omkring 9 timer senere i Afrika.

Det eneste forvarselet de fleste fikk var synet av de gigantiske bølgene som var på vei mot land. Rundt 1,5 millioner mennesker ble hjemløse etter katastrofen.

 1. Les også

  Kan flodbølgjer bli varsla?

 2. Les også

  Lærte av historien - og løp

 3. Les også

  Tsunamivarsling: Et globalt system kan etableres

 4. Les også

  Uten forvarsel?

 5. Les også

  Har ingen til å ta imot tsunamivarsler

 6. Les også

  Flodbølger - kan de varsles?

 7. Les også

  Ville varsle, fikk opptattsignal

 8. Les også

  Flodbølgevarsling ble ikke prioritert

 9. Les også

  Katastrofe av en annen dimensjon

Over 200.000 mennesker mistet livet etter at tsunamien rammet flere land i Asia og Øst-Afrika 2. juledag 2004. Foto: AMATEUR VIDEO

Patong-stranden i Phuket i Thailand etter kjempeflodbølgene. Foto: SCANPIX

Overlevende etter tsunamien sørger over døde slektninger sør i India. Foto: REUTERS

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tsunamien i Indonesia ble ikke fanget opp. Derfor er katastrofen blitt en vekker.

 2. VERDEN

  Dødstallet stiger i Indonesia - frykter 600 menneskeliv har gått tapt

 3. VERDEN

  Indonesia forbereder seg på ny tsunami på grunn av vulkanutbrudd

 4. VERDEN

  Jordskjelv. Tsunamier. Flommer. Tornadoer. Skogbranner. Indonesia er landet som aldri får fred

 5. VERDEN

  Minst 384 døde i kraftig jordskjelv i Indonesia

 6. VERDEN

  En helt spesiell teknikk gjorde at Kripos kunne identifisere tsunamiofre. 15 år senere husker Håvard Arntzen fortsatt lukten.