Viten

På 80-tallet tok noen seg bryet med å rispe inn med kniv på stasjonsveggen hjemme at jeg drev med hor

Hetsen mot synlige kvinner oppsto ikke med kommentarfeltene, og nå blir det antagelig mindre av den. Når hatet blir offentlig, må alle bry seg.

- Det pussige i alle diskusjonene om netthets er historieløsheten. Hatet mot kvinner med meninger blir diskutert som om det er et nytt fenomen. Som om trollene ble født i dette tiåret, skriver redaktør Nina Kristiansen. Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

 • Nina Kristiansen
  Ansvarlig redaktør for forskning.no
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
 • I Uviten skriver Nina Kristiansen, Kristian Gundersen, Øyvind Østerud og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk.
  Forskerne har gått løs på netthetsen. Er den en trussel mot ytringsfriheten og fører den til at kvinner trekker seg unna den offentlige arenaen?

Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no

At noen menn er hatske mot kvinner med meninger, er godt dokumentert. De som orker, kan studere nettdebatten. Eller lytte til kvinner som mottar truslene. I dokumentarer på svensk og norsk TV har de hatefulle kommentarene blitt klippet ut av bunnfeltet og løftet opp i søkelyset. De er lest opp og fordømt.Les også:

Les også

«Du er ikke egnet for videre reproduksjon og burde skytes»

Nå går debatten om kvinner møter mer netthets enn menn. Vel, hetsen er i alle fall annerledes. Ifølge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning/Fritt Ord får kvinner oftere ubehagelige kommentarer rettet mot seksualitet og utseende enn det menn gjør (20 mot 4 prosent). Ytringsfrihetsbarometeret 2013 viste omtrent samme tall.

Eldgammel motstand

Det pussige i alle diskusjonene om netthets er historieløsheten. Hatet mot kvinner med meninger blir diskutert som om det er et nytt fenomen. Som om trollene ble født i dette tiåret.

Men den kraftige motstanden mot kvinner er gammel. Vi kan starte på 1890-tallet da kvinner slåss for stemmeretten. I en stortingsdebatt hevdet biskop J. C. Heuch at kvinner med stemmerett ville bli vanskapte misfostre og sterile. Å opptre offentlig for kvinner er det samme som prostitusjon, mente han.

Da kvinner ville jobbe, ble det også strid. Norsk og internasjonal kvinnehistorieforteller om trakassering av kvinner som gikk inn i mannsyrkene. De møtte utfrysing og seksualisert sjikane. Fagbevegelsen støttet mannsmotstanden og ville begrense kvinners deltagelse i arbeidslivet.

Da 70-tallets kvinner fosset frem med nye krav, ble de møtt av moralsk indignasjon og kritikk av seksualitet og utseende. Det måtte være mangel på menn eller hat mot menn som drev dem.

15 år etter var jeg ganske offentlig feminist. Jeg fikk hatbrev i posten. Noen tok seg bryet med å rispe inn med kniv på stasjonsveggen hjemme at jeg drev med hor.

Det personlige er blitt offentlig

Kropp, utseende og seksualitet er blitt brukt som forklaringsmodell for kvinners meninger gjennom alle tider og de fleste politiske saker. Men de verste meningsytringene slapp aldri til i papiravisene.

Nå har noen menns hat mot tydelige kvinner blitt en offentlig sak. Eller som det het før: det personlige er blitt politikk. Det er ikke lenger hver kvinnes ansvar å vise det frem. Hatet står der og skinner så alle kan se det. Da angår det alle.

Forskningen viser oss nå omfanget av trakasseringen og truslene. Det er prosedyren: først må vi dokumentere de som blir utsatt. Så rettes forskerblikket mot dem som utsetter.

Dør de ut?

Motstanden var større før. Da kunne du ikke bli elektriker eller ønske stemmerett, før angrepene kom. Nå skal det mer til. Vi er blitt mer likestilt. Kvinner finnes i alle posisjoner. Derfor er det nok nå langt færre menn som ikke tåler synlige kvinner.

Kanskje er netthatet dødsrallingen fra de siste dinosaurene. De står alene nå, uten samfunnsinstitusjoner i ryggen, selv om de styrker hverandre i en ny og synlig kanal: Her er vi — sinte og bitre - og du er ei stygg hore.

Nei, la forskerne gå løs på dem. Det er ikke sikkert de er med oss så lenge til.

 1. Les også

  Svensk klappjakt på netthatere

 2. Les også

  I mange amerikanske stater får ikke uvaksinerte barn møte på skolen

 3. Les også

  Mindretallstyranniet

- Det pussige i alle diskusjonene om netthets er historieløsheten. Hatet mot kvinner med meninger blir diskutert som om det er et nytt fenomen. Som om trollene ble født i dette tiåret, skriver Nina Kristiansen. Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Relevante artikler

 1. SPREK

  «Skammer du deg ikke over å vise frem beina dine med så mange cellulitter?»

 2. LANGRENN

  Idrettsstjernene går til krig mot netthets: - Skal jage dem til skogs

 3. A-MAGASINET

  Slik preges kvinnelige politikere av hets og trusler

 4. VITEN

  Er netthat et kvinneproblem?

 5. KRONIKK

  Selv om prisen ikke er å bli utsatt for systematisk tortur eller drap, så er det en påkjenning

 6. KULTUR

  – Jeg er redd når jeg mottar drapstrusler, men det skal ikke hindre ytringsfriheten min