Viten

Nina Kristiansen i Uviten: Fedmeforskningen hjelper lite mot fedme

Fedmeforskningen klarer ikke å finne svarene vi trenger for å løse dette viktige helseproblemet.

Heller enn å fortsette kartleggingen av overvekt i befolkningen bør forskere øke innsatsen på å finne ut av hvorfor noen går fra overvekt til fedme, skriver Nina Kristiansen.
  • Nina Kristiansen, redaktør Forskning.no
    Nina Kristiansen, redaktør Forskning.no
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

I Uviten skriver Nina Kristiansen, Kristian Gundersen, Øyvind Østerud og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk.

Jeg er blitt fedmepessimist.

Etter å ha fulgt fedmeforskningen i mange år, har jeg lite håp om at forskerne vil finne frem til noen løsninger med det første, eller at forskningen er på rett vei.

Fortsatt går mange norske studier ut på å slå fast at nordmenn har lagt på seg de siste femti årene.

Det vet vi jo nå. Forskere og politikere kaller det gjerne en fedmeepidemi.

Det er sjelden nødvendig å slanke seg, sa Jøran Hjelmesæth på NRK Debatten i forrige uke.

Nina Kristiansen.

Om du har fedme eller fedmerelaterte sykdommer, bør du forsøke å gå ned i vekt. Men det behøver ikke de med overvekt, det vil si BMI mellom 25 og 30, forklarte Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Dermed blir fedmeepidemien kraftig redusert i omfang. For der blir overvekt regnet inn. Uten at det er noe grunn til det.

Les også: Nina Kristiansen i Uviten: Overvekt er ikke fedme

Fedme derimot, det vil si BMI over 30, kan føre til sykdommer og dårlig selvbilde. Hva sier forskningen om gode tiltak mot dette helseproblemet?

Kiloene er tilbake etter få år

For det finnes mange tiltak og kurer, men lite virker. Mirakelkurer virker ikke - de som for eksempel frister med at det holder å bytte kaffe eller ta kosttilskudd. Ingen større seriøse studier har vist at slike kurer virker i seg selv. Det kommer blant andre forskerne Rachel Buchanan og Robert D. Beckett frem til, i en oppsummering publisert i Journal for Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine i 2013.

Det finnes mange bøker, treningsopplegg, kurs og klubber som prediker sunn mat, trening og varig endring av vaner. De kan fungere på kort sikt, men sjelden på lang. Forskning viser at de fleste kilo er tilbake på kroppen etter svært få år (bl.a. Bacon og Aphramor).

Heller ikke de offentlige behandlingsoppleggene har god effekt.

Offentlige tiltak har dårlige resultater

Sykehusklinikker gir behandling til barn og unge med fedme. Den går ut på veiledning i et sunt kosthold og økt aktivitet, med familien som hjelpere.

Nylig kom det ut en rapport om virkningen av slik behandling. Her så forskerne fra Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet på de aller beste studiene, 74 i alt. Gjennomsnittlig endring i BMI var 1 poeng, det er maks to-tre kilo. Ikke særlig gode resultater etter månedsvis med behandling og oppfølging.

Det samme gjelder offentlige tilbud for voksne med fedme. Fedmeoperasjon virker best, men tiltakene viser at det er vanskelig å gå ned og krevende å holde den nye vekten.

Forebygging er det mest effektive tiltaket mot fedme, men forskningen har ikke konkludert med hva som virker best.

Dessuten er det for sent for dem som har altfor tunge kropper nå.

Behov for forskning som ikke slår fast det vi vet fra før

Et enkelt syn er at fedme kommer av å spise for mye over tid, men antagelig er årsakene mer sammensatte. Kanskje finnes det ikke bare én, men mange grunner til at noen blir for tykke.

Heller enn å fortsette kartleggingen av overvekt i befolkningen bør forskere øke innsatsen på å finne ut av hvorfor noen går fra overvekt til fedme.

Og de bør ta inn over seg forskningen som slår fast at livsstilsendring som behandling har dårlig effekt.

Det er stort behov for studier som undersøker hva som skal til for å lykkes. Hvilke rammevilkår må til? Hvem er de beste hjelperne? Hvilke psykiske faktorer motiverer og hvilke motarbeider vekttap? Og ikke minst: Hva kan vi lære av erfaringene til de med fedme – for de bør veie tungt.

Her er noen saker fra Viten:

Dinosaurene dominerte verden i 135 millioner år - men kanskje er bare halvparten av artene funnet

Ic ascie þe, hwæt hæfst þu weorkes - slik så engelsk ut for tusen år siden

Hvert år dør 1500 av tarmkreft. Dette er undersøkelsene som kan gjøre at færre dør av sykdommen.

Les mer om

  1. Forskning og vitenskap
  2. Overvekt
  3. Fedme
  4. Folkehelseinstituttet
  5. Helse
  6. Slanking
  7. Uviten