Det er professor Peter Rothwell ved Oxford-universitetet som kommer med rådet om å spise tabletter med acetylsalisylsyre – et legemiddel opprinnelig brukt i smertelindring.
Rothwell sier at ved å ta acetylsalisylsyre i lav dose – 75 milligram daglig i fem år – reduserer man sjansen for å utvikle tarmkreft med en fjerdedel, og dødeligheten ved sykdommen reduseres med en tredjedel.
Og ikke bare det – professor Rothwell tror at effektene er enda større enn det som er påvist til nå – og han mener at stoffet sannsynligvis også har den samme effekten på andre kreftformer – som brystkreft, eggstokkreft, livmorkreft og magekreft, ifølge Daily Telegraps nettutgave.
Tar det selv
Peter Rothwell er selv 46 år gammel, og sier at han og konen selv knasker aspirin daglig – og at andre i 40— og 50-årene burde vurdere det samme.
Artikkelen publiseres nå i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.
Lang forskning
- Dette er ikke noe nytt, men baserer seg på veldig lang tids kunnskap, sier Bjørn Hofstad – overlege ved gastromedisinsk avdeling ved Oslo universistetssykehus, Ullevål.
Han og kolleger har også forsket i årevis på acetylsalisylsyre – og da spesielt på det 110 år gamle legemiddelets effekt på polypper i tarmen – forstadiet til kreft.
- Flere studier viser en mindre krefttendens ved bruk av dette, sier han.
Forebygger
Hofstad sier videre at rundt en fjerdedel av befolkningen i Norge og flere andre land allerede bruker acetylsalisylsyre daglig.
Medikamentet brukes nemlig for å forebygge hjerte-karsykdommer og hjerneslag.
Han er imidlertid tilbakeholden med å anbefale alle å begynne å innta aspirin.
- Vi har ikke gått ut med anbefalinger – det er ikke helt klarlagt i forhold til fordeler og ulemper. Acetylsalisylsyre kan gi blødende magesår, i noen få tilfeller er dette veldig alvorlige bivirkninger som kan føre til død, sier legen og kreftforskeren.
75 milligram acetylsalisylsyre er en lavere dose enn det som blir brukt ved smertelindring.
— Det vil det være en begrenset effekt av å gi aspirin til "hele befolkningen" da de aller fleste tilfeller, omtrent to tredjedeler, av tykk- og endetarmskreft oppstår i de regionene hvor effekten av aspirin synes å være lavest eller ikke påvist, sier Kjetil Søreide, lege ved Kirurgisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus.
Han mener biologien i disse svulstene er såpass forskjellig at man må raffinere en mer skreddersydd tilnærming til de ulike.
Brukt etter diagnose
En annen studie ble er publisert i det medisinske tidsskriftet Jama sommeren 2009, og skal være den første som viser redusert dødelighet hos tarmkreftpasienter som har tatt acetylsalisylsyre regelmessig etter at de fikk kreftdiagnosen. Dette gjelder fortrinnsvis ved såkalte Cox-2-positive svulster.
– Dette ser ut til å være solide funn. Effekten er såpass stor at den er omtrent på høyde med effekten av cellegift, sa professor Kjell Magne Tveit ved Kreftsenteret på Ullevål universitetssykehus i Oslo til Dagens Medisin.
Han understreker at han tar høyde for eventuelle svakheter og begrensninger i studien.
Dødeligheten ble redusert med 29 prosent hos kreftrammede som begynte med aspirin etter diagnosen. Totaldødeligheten var 21 prosent lavere.
– Det kan se ut som den absolutte reduksjonen i dødelighet ligger på omkring 5-10 prosent, sier Tveit.
Det var ingen redusert dødelighet hos pasienter som hadde tatt aspirin før de fikk kreft.