Viten

Du kan drikke fem liter lettbrus om dagen

Søtningsstoffene er ikke helsefarlige.

Søtningsstoffene i lettbrus gir ikke kreft, hjerneskade, hjertetrøbbel, fedme eller sultfølelse, ifølge det forskningen har kommet frem til.
 • Nina Kristiansen
  Nina Kristiansen
  Ansvarlig redaktør, forskning.no
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
 • I Uviten skriver Nina Kristiansen, Kristian Gundersen, Tarjei Havnes, Magne Mogstad og Simen Gaure hver uke om dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk.
Nina Kristiansen

Helsemyndighetene og forskere frikjenner søtningsmidlene i lettbrus gang på gang, likevel fortsetter nyhetsstrømmen om helsefarene. I påsken meldte VG at voksne kvinner må passe seg for lettbrus. Daglig inntak kan gi 30 prosent større risiko for å få hjertesykdommer og slag, ifølge en ny amerikansk studie. Det var en liten notis. Veldig mye mindre enn oppslaget VG hadde rett før jul, der det ble slått stort opp at lettbrus ikke er skadelig. En stor europeisk undersøkelse gjort av EUs organ for mattrygghet, EFSA, slo fast at søtningsstoffet aspartam, som brukes i noe lettbrus, er trygt. Faktisk kan voksne kvinner drikke så mye som fem liter lettbrus om dagen.Også den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet har undersøkt søtningsstoffene i lettbrus flere ganger. Den siste undersøkelsen som kom i desember, viste igjen at stoffene slett ikke er farlige. Forskerne konkluderer at drikkevarer med tilsatt søtstoff er et gunstig alternativ til sukkerbrus, selv i store mengder.

Klassisk feil

Likevel vil et nettsøk gi deg langt flere treff om skadeeffektene av lettbrus enn om de gjentatte frifinnelsene fra norske og utenlandske helsemyndigheter. Ifølge artikler i dagspressen og ukebladene er det ikke måte på alle sykdommer og plager du kan få av søtningsstoffene. Hvor kommer denne redselen for lettbrusen fra?

Ernæringsforskere har en sterk vannmoral. Og det er bra. Det er bare det at lettbrus smaker så mye bedre.

For en stund siden gikk jeg gjennom forskningen på lettbrus, og fant mange studier som den VG meldte om i påsken. Forskningen på årsaker til og helsefarer ved fedme er intensiv. I spørreundersøkelser finner forskerne ut at folk med overvekt drikker mer lettbrus enn slanke folk. Og da kommer den klassiske feilen i overgangen fra forskning til journalistikk: tykke kvinner drikker lettbrus, tykke kvinner har større risiko for hjertesykdommer, ergo kan lettbrus gi risiko for hjertetrøbbel. I selve studien som VG skrev om, sier forskerne noe helt annet: ”Vi har bare funnet et sammenfall, så vi kan ikke si at lettbrus forårsaker problemene.”

Det kan like gjerne være at lettbrusdrikking er en egenskap ved overvektige kvinner, de er jo tross alt opptatt av vekten og vil unngå sukker. Kanskje broderer også de overvektige kvinnene mer, de sitter jo mer stille enn slanke kvinner.

Vannmoralister

Søtningsstoffene i lettbrus gir ikke kreft, hjerneskade, hjertetrøbbel, fedme eller sultfølelse, ifølge det forskningen har kommet frem til.

Så hvorfor vil du fortsatt kunne lese i ukeblader og aviser om helsefarene ved lettbrus – for strømmen av advarende artikler vil helt sikkert fortsette. Vel, det berører mange. Nordmenn drikker mer og mer lettbrus og de kommersielle interessene er store. Det er ikke så farlig å skrive negativt om lettbrus, for det er et produkt vi kan klare oss uten. Det støter ingen pasientgrupper, for ingen blir syke av lettbrus. Det er i tråd med folks moral – brus var tradisjonelt en del av helgekosen, og mange mener den bør begrenses til fredag og lørdag kveld. Og journalistene kan plukke fra vitenskapelige kilder, slik at det ser ut som ny og sann kunnskap.

Forskere spiller med på laget. Jeg har snakket med mange forskere om lettbrus og har aldri stilt spørsmålet om hva som er den beste tørstedrikken. Men de svarer allikevel på det først: vann er best. For ernæringsforskere har en sterk vannmoral. Og det er bra. Det er bare det at lettbrus smaker så mye bedre.

 1. Les også

  Frikjenner lettbrusen

 2. Les også

  Så mye Pepsi drikker hun i året

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5