Viten

Vet ikke hva som har skjedd med Mars-sonde

Den europeiske romorganisasjonen ESA vet ikke hva som er hendt med Mars-landeren Schiaparelli. Signalet fra sonden forsvant før den hadde landet, noe ESA kaller «et dårlig tegn».

En illustrasjon laget av ESA viser Mars-sonden Trace Gas Orbiter (TGO) og landingsfartøyet Schiaparelli like etter at de to er koblet fra hverandre. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Sonden har sammen med moderfartøyet Trace Gas Orbiter (TGO) vært underveis til Mars i sju måneder. Klokken 16.48 skulle den etter planen lande mykt på Mars' overflate etter å ha bremset ned fra svimlende 21.000 kilometer i timen i løpet av seks minutter. Nå er det store spørsmålet om det virkelig har lyktes, etter at signalet fra Schiaparelli brått forsvant.

ESAs operasjonsleder Paolo Ferri advarer mot å trekke forhastede konklusjoner, og sier det er nødvendig med mer analyse av dataene som er hentet inn.

– Men dette er selvfølgelig ikke gode tegn, sier han.

Forskerne arbeidet onsdag hektisk for å forsøke å opprette kontakt, og håpet er nå at et NASA-fartøy i bane rundt Mars kan fange opp signaler.

NASA-hjelp

ESAs forskerne i kontrollrommet i Darmstadt hadde kontakt med sonden mens den passerte gjennom Mars-atomsfæren i høy hastighet, og signalene tydet blant annet på at bremsefallskjermen løste seg ut som den skulle. Men like før landingen forsvant signalet.

ESA har i flere år hatt romsonden Mars Express i bane rundt den røde planeten. Sonden tok opp signalene fra Schiaparelli sendte ut på sin ferd mot overflaten. Opptaket ble raskt analysert av ESAs eksperter.

Instrumentene på landingsfartøyet Schiaparelli i en illustrasjon fra ESA. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix

– Opptaket fra Mars Express gir oss ingen konklusjon – det er uklart hva status er for landeren, meldte ESA på Twitter like etter klokka 19.

NASA-sonden ESA nå håper kan hjelpe dem, heter Mars Reconnaissance Orbiter. Den passerer onsdag kveld over landingsområdet og lytter etter signaler.

I bane

Den gode nyheten for ESA er at Schiaparellis moderfartøy, sonden Trace Gas Orbiter (TGO) ser ut til å ha gått inn i bane rundt Mars som planlagt.

TGO er et avansert fartøy som skal «snuse» på partikler fra Mars-atmosfæren, på jakt etter tegn til liv. Det er den største og viktigste delen av ESAs Mars-ferd, som har fått navnet ExoMars.

Landingsfartøyet Schiaparelli, her gjengitt som en fullskala modell, er framme på Mars, men så langt er det ikke mottatt signaler fra sonden. Foto: S. Muirhead / Reuters / NTB scanpix

Schiaparelli er først og fremst designet for å prøve ut landingsteknologi, som en generalprøve før neste fase av ExoMars-prosjektet. Da håper ESA å lande en rullende robot på Mars-overflaten, slik NASA tidligere har gjort.

Det å lande på Mars er ekstremt krevende, og svært mange av forsøkene har slått feil. I 2003 mistet ESA kontakten med sonden Beagle 2, som reiste til planeten sammen med Mars Express-fartøyet. (©NTB)

Er du interessert i stoff om forskning og vitenskap?

  • Les om hetebølgen rundt Nordpolen. Havområdene i Arktis er fire gradere varmere enn normalt.
  • Vi vet at fyllekuler er farlig for hjernen. Likevel fortsetter vi å gå på fylla. Hvorfor?

Les mer om

  1. ESA
  2. Forskning og vitenskap