Viten

Drama i Sverige om norsk rektorkandidat

Hva gjør du om du søker to jobber på en gang og får dem begge? Hvor ærlig må du være da?

Ole Petter Ottersen har undervurdert synligheten i ansettelsesprosesser på høyt nivå, skriver Nina Kristiansen.
  • Nina Kristiansen
    Nina Kristiansen
    ansvarlig redaktør, forskning.no
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

I Uviten skriver Nina Kristiansen, Kristian Gundersen, Øyvind Østerud og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk.

Rektor Ole Petter Ottersen på Universitetet i Oslo (UiO) har skapt oppstyr i Sverige. Han er på jobbjakt og det ble utlyst to ledige rektorjobber der borte samtidig. Den ene er på Göteborgs universitet – som ligner på UiO. Den andre er på Karolinska institutet – et medisinsk toppuniversitet hardt rammet av skandaler.

Den forrige rektoren på Karolinska ansatte kirurgen Paul Macchiarini som gjorde farlige operasjoner uten forskningsdokumentasjon. Flere pasienter døde. Da anklagene kom om forskningsjuks og uetisk pasientbehandling, nektet rektor å røre stjernekirurgen sin. Til slutt fikk begge sparken, og rektorjobben ble ledig.

Nina Kristiansen.


To versjoner av historien

Ottersen gjorde det bra på intervjuet i Göteborg. Han gikk videre gjennom en omstendelig prosess av intervjuer, høringer og åpne møter. Og han ble spurt om hvilket universitet han helst ville lede – dem eller Karolinska?
Nå finnes det to versjoner av hva Ottersen svarte. Selv sier han at han informerte begge universiteter godt. Men ifølge komiteen i Göteborg forsikret han om at de var førstevalget, og at om han kom til topps, ville trekke seg som søker til Karolinska. Styret i Göteborg sier at Ottersen ville vært uaktuell ellers.

Uansett lå Karolinska litt etter i rekrutteringsløypa. Så da Ottersen fikk tilbud i Göteborg i januar, sa han ja, skriver Khrono. Og universitetet sendte inn anbefalingen til den svenske regjeringen, som formelt gjør oppnevnelsen.

Toppkandidat to steder

Da rører Karolinska på seg og hurtigsnakker med Ottersen. For han er også toppkandidat der.

Dermed må Göteborgs universitet gjøre noe som knapt har skjedd i svensk akademisk historie. De må trekke tilbake anbefalingen de har sendt regjeringen.
Og de er ikke blide. Tre medlemmer av ansettelseskomiteen skriver åpent brev i Göteborgs-Posten. De mener Ottersen gikk bak ryggen på dem når han snakket med Karolinska etter sitt ja til Göteborg.

I avisen spør de forskningsminister Helene Hellmark Knutsson om Karolinska skal få ansette en uærlig person som ikke holder sine løfter. Men de tre kritiserer også Karolinska for manglende åpenhet og hederlighet – for de burde holdt fingrene av fatet etter at nominasjonen av Ottersen ble sendt over til regjeringen. Da er det ufint å rekruttere han, skriver de, og mener det minner om Karolinskas oppførsel under Macchiarini-skandalen.

De vil at regjeringen setter Karolinska på plass. Om de godtar Ottersen som rektor der, belønner de dårlig og ukollegial oppførsel. Det er uheldig for svensk forskning, skriver de.

Vanlig jobbsøker?

Ottersen er nå eneste rektorkandidat på Karolinska. Og saken er på vei til regjeringen. Så får vi se om dramaet ender der eller om han får jobben. Saken behandles i styret på Karolinska i dag.

Egentlig har han bare gjort det som mange andre jobbsøkende gjør: de sender søknader ut på mange jobber, og forsikrer at hver og en er drømmejobben. De fleste forteller ikke i jobbintervjuer at de også gjør seg lekre for andre.

Spørsmålet er om Ottersen bare har vært uheldig – to drømmejobber utlyst på en gang – og dermed kommet i en informasjonsknipe og blitt tvunget til å være vag. Eller om han har undervurdert synligheten i slike prosesser. Jeg tror det siste.

Kanskje kunne mektige akademikere snakke sammen i fred før. Det kan de ikke lenger, både innsynet og interessen er for stor.


Takk for at du leser Aftenposten! Bli abonnent hos oss og få full tilgang til de viktigste nyhetene, de mest vesentlige debattene og interessante kommentarer og analyser. Klikk her for å bli abonnent.

Les flere av våre Uviten-saker:

Simen Gaure: Det er for lett å tilegne seg kunnskap

Øyvind Østerud: Selvkjørende biler - hodeløs teknologi

Nina Kristiansen: Vis frem jukserne!

Simen Gaure: Vi får aksept for faglig fusk fordi forskerne blir redde

Nina Kristiansen: Den vanskelige brystvorten

Kristian Gundersen: Den siste akupunkturnålen?

Les mer om

  1. Uviten