Husker du å regne om koketiden på egg på fjellet?

Visste du at egget trenger lengre koketid hvis du er høyt til fjells eller egget er helt ferskt?

ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Koking av egg er ikke bare en kunst: Det er avansert vitenskap. Derfor har Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo utviklet sin egen eggekokingskalkulator, skriver forskning.no.

Mange vil si at koketiden for et bløtkokt egg er 3–6 minutter, og 8–10 minutter for et hardkokt egg. Men selv om du har kokt egg i årevis og regnet deg frem til den perfekte koketiden, blir alt forpurret hvis du forflytter deg fra kjøkkenbenken hjemme til påskefrokost på hytta på fjellet.

Sjekk størrelsen

Det er nemlig en rekke ulike faktorer som påvirker hvor lang tid egget trenger på å koke – i tillegg til om du foretrekker egget ditt hardt, bløtt eller midt imellom:

*Størrelsen på egget.

*Eggets temperatur ved kokestart.

*Hvor ferskt egget er.

*Høydemeter over havet.

Til fjells koker vannet ved lavere temperatur enn om du står i fjæra. For eksempel koker det ved 96,8 grader 1000 meter over havet. Dermed tar det lengre tid å koke egget, opplyser Kjemisk institutt. Instituttet påpeker også at det tar litt lengre tid å koke et ferskt egg. Mens friske eggehviter stivner og blir hvite (koagulerer) i temperaturområdet 62–65 ºC, vil eldre egg koagulere ved lavere temperatur.

Kjemikerne ved Universitetet i Oslo har utviklet en avansert eggekokingsformel, men understreker at denne bare virker om du putter egget rett i det kokende vannet. Putter du egget direkte i kaldt vann og så slår på platen blir det vanskelig å koke egget med den presisjon som skal til for at egget blir som ønsket.

Unngå sprekker

Eggeforskerne har flere tips på lur til den som virkelig vil imponere med perfekte egg ved frokostbordet:

  • For å unngå at egget sprekker, må du for all del ikke slippe egget i kokende vann uten videre. Dyppe eggets butte ende i lunkent/varmt vann før du legger det i kokende vann.
  • Tilsett salt eller eddik til vannet. Dette gjør at hviten koagulerer fortere dersom det dannes en sprekk i skallet med tilhørende lekkasje.
  • Når koketiden er ute bør egget avkjøles med en gang, for å stoppe videre koagulering. Fyll for eksempel hele kjelen med kaldt vann.

Her kan du teste eggekoke–kalkulatoren på UiOs nettsider.