Viten

Ismannen Ötzi spiste mose

Da Ötzi ble funnet, ble mumien fjernet på en særs uprofesjonell måte. Det førte blant annet til at overkroppen ble separert ved hoftene og venstre rumpeball ble fullstendig ødelagt.

Innholdet i magesekken gir unik kunnskap om is-mumien.

  • Randi Johannessen
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Forskere ved Glasgow University har undersøkt magesekken til Ötzi, den svært godt bevarte mumien som ble funnet i Ötztaler-alpene på grensen mellom Østerrike og Italia. Funnene gir forskerene unik innsikt om livet til Ismannen, som levde for rundt 5200 år siden — og hva som førte til hans død.

Seks typer mose

I magesekken og tarmene til Ötzi fant forskerne seks forskjellige mosetyper. Fire av disse er viktige for å forstå Ötzis livvstil og hva han gjennomgikk de siste dagene før hans død, skriver James H. Dickinson og hans kolleger i tidsskriftet Vegetation History and Archaeobotany. Ötzi er den første «isbre-mumien» hvor man har funnet moserester. Mosetypene forskerne viser til, er Anomodon viticulosus, Hymenostylium recurvirostrum, Neckera complanata og Sphagnum imbricatum. At flere typer mose ble funnet i magesekken og tarmene, forbauser forskerne. Mose er nemlig hverken nærende eller smakfullt, og det er få eller ingen historiske nedtegnelser som tilsier at mose ble var vanlig kost spist på den tiden - bare ved matmangel er det kjent at mose ble spist. Det er også få nedtegnelser som tyder på at mose ble brukt i medisinsk behandling, ifølge Dickinson.

Spiste brød og kjøtt

Mosetypene forskerne har funnet, ble typisk brukt til å fylle puter, til å pakke inn ting, og til rengjøring, ifølge videnskap.dk. Neckera complanata ble på Ötzis tid brukt til å pakke inn brød og kjøtt, noe forskerne tidligere har slått fast at han spise de siste dagene han levde. Mosearten Hymenostylium recurvirostrum har sannsynligvis endt i tarmsystemet sammen med vann, mens Sphagnum imbricatum ble brukt til å dekke til sår.

Samlet inn mosen

Tidligere undersøkelser har vist at Ötzi var alvorlig såret da han døde - blant annet hadde han en pilspiss i høyre skulder og et sår i høyre håndflate. Det ble også funnet blod fra fire ulike individer, noe som tyder på at Ötzi hadde kjempet. Denne typen mose vokser imidlertid ikke i området der Ötzi ble funnet. Det tyder på at han var på vei fra eller til et sted, ifølge forskerne fra Glasgow University. - Hvis han kjente til mosens medisinske egenskaper, kan han ha samlet inn mosen på veien for å stanse blødningen og beskytte såret. Moserestene har størknet i såret og senere fulgt med maten ned i magen, skriver Dickinson og kollegene hans i artikkelen.

Slik så Ötzi ut, mener forskerne. Ötzi bar en bjørnelue da han døde, noe som tyder på at han var en stor jeger.
Det har blitt gjort en rekke undersøkelser av Ötzi for å finne ut hvordan han levde - og hvordan han døde.
Slik ble Ötzi funnet av to tyske fjellturister. Bildet er en rekonstruksjon av mumien.