Viten

Været i 2016: Vilt, vått og veldig varmt

Unormalt varm høst, ekstrem oppvarming og uvær. Været i Norge i 2016 satte nye rekorder.

Ekstremværet Urd herjet i Norge i desember. Her ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene uværet skapte.
  • Hans Olav Hygen, Avdelingsleder, Meteorologisk institutt
  • Jostein Mamen, forsker, Meteorologisk institutt
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Rekordvarmt i Arktis

For alle de fem værstasjonene i Arktis med lange måleserier, det vil si Bjørnøya, Hopen, Svalbard lufthavn, Ny-Ålesund og Jan Mayen, ble 2016 det varmeste året som er registrert på disse stasjonene. Både Bjørnøya og Jan Mayen har målinger tilbake til 1920-tallet.

De gamle rekordene var alle satt tidligere på 2000-tallet. Hopen registrerte for første gang en årstemperatur på over 0 grader. Det har heller aldri vært så lite kulde: antall dager med frost har aldri vært færre på noen av stasjonene.

Svalbard lufthavn, med målinger tilbake til 1975, har nå hatt 73 måneder på rad med månedstemperaturer over normalen. Forrige gang det var kaldere enn normalt, var i november 2009. Man skulle tro det var noe galt med termometeret på stasjonen, men de andre norske stasjonene i Arktis opplever den samme ekstreme oppvarmingen.

  • Klimaendringer tvinger døde hvalfangere opp av gravene på Svalbard

Skybrudd i Oslo-området

6. august gikk et voldsomt tordenvær med kraftig regn over Oslo-området. Noe av den aller mest intense nedbøren falt i Asker, men dessverre ble måleutstyret ødelagt av lynet.

Men, det må ha falt over 100 mm i løpet av 4–5 timer. Bare i Asker og Bærum ble skadene anslått til 200 millioner kroner.

Ekstremvær: Tor og Urd

I slutten av januar ble det sendt ut ekstremværvarsel for Vestlandet, Trøndelag og Nordland, samt fjellområdene i Sør-Norge. Uværet fikk navnet Tor. 30 000 husstander mistet strømmen. Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane registrerte den kraftigste vinden som er målt på en norsk værstasjon med 48,9 m/s.

Under nyttårsorkanen i 1992 ble mange vindmålere ødelagt. Etterpå ble det beregnet at den kraftigste vinden hadde vært omkring 46 m/s.

I romjula ble fjorårets andre ekstremværvarsel sendt ut. Det gjaldt Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, og ble hetende Urd. Kraftigste vind ble målt på fjellstasjonen Røldalsfjellet - Elvershei i Hordaland med 42 m/s. Hele 70 000 husstander ble strømløse i forbindelse med uværet.

Flere biler sto under vann ved Fjeldberg i Fredrikstad andre juledag i forbindelse med ekstremværet Urd.

Varmeste start på høsten noensinne

September i fjor var rekordvarm. Aldri tidligere har gjennomsnittstemperaturen for hele landet vært høyere for den første høstmåneden. Dataene går tilbake til 1900.

Den gamle rekorden var fra september 1999. Oktober og november var mer normale temperaturmessig, og høsten som helhet ble den 3. varmeste som er registrert.

Øyvind Wiborg (t.v.) og Wenche Tollefsen (t.h.) var blant flere som badet i Sognsvann i Oslo 13. september. Wiborg anslo at det var 16-17 grader i vannet. Luften holdt godt over 20 grader.

Rekordhøytrykk i oktober

Et kraftig høytrykk bygget seg opp over landet i oktober. Basert på data tilbake til 1957 har det aldri tidligere vært registrert så høyt lufttrykk som gjennomsnitt for hele landet for en hel måned.

Det er dessuten uvanlig at det er så høyt trykk om høsten. Som regel er det om vinteren vi opplever skikkelig kraftige høytrykk.

Varmerekorder

Det ble i løpet av året satt 10 varmerekorder på fylkesnivå. Januar ga rekord i Rogaland, mens april vartet opp med nesten sommerlige temperaturer i Troms og Finnmark.

I de tre fylkene Telemark, Rogaland og Hordaland har det aldri vært målt høyere temperaturer om høsten enn det som ble registrert i september i fjor. På tampen av året ble det satt varmerekorder i Østfold, Aust-Agder, Troms og Finnmark.

De siste årene har det blitt satt langt flere varmerekorder enn kulderekorder.

Norge i 2016: 10. varmeste år

Ser man året under ett, ble 2016 det 10. varmeste året i en serie som går tilbake til 1900. Her topper 2014, foran 2011, og med 1990 og 2015 på delt 3. plass.

Mange husker sikkert at 2016 startet kaldt. Januar var den eneste måneden her til lands som var kaldere enn normalen i fjor.

Årets laveste temperatur ble målt 7. januar, da Sihccajavri på Finnmarksvidda noterte −42,8 °C. Brusdalsvatn i Ålesund registrerte årets høyeste temperatur den 21. juli, med 32,2 °C.

Nedbøren for hele landet var svært nær normalen, året sett under ett. Men, variasjonen fra måned til måned, og fra region til region, var store, som de ofte er. Relativt mest nedbør i landet som helhet kom det i desember med 150 prosent, mens «høytrykksmåneden» oktober var tørrest med snaut 50 prosent av den normale nedbøren.

Svalbard, med målinger tilbake til 1975, har nå hatt 73 måneder på rad med månedstemperaturer over normalen.

Globalt: varmeste året som er registrert

Målingene fra værstasjonene på bakken viste at 2016 var det varmeste året som er registrert, i en serie som går tilbake til 1880. Den forrige rekorden var fra 2015.

Satellittmålingene noen kilometer opp i atmosfæren startet i 1979. Her topper 2016 sammen med 1998.

Følg Aftenposten Viten på Facebook og Twitter!

Her er flere spennende saker fra Viten:

Les mer om

  1. Svalbard
  2. Vær
  3. Ekstremvær
  4. Viten
  5. Klima
  6. Klimaendringer