Viten

Historien om et knust hjerte

Et overraskelsesselskap kan gi deg en tur i ambulansen til nærmeste sykehus. Sorg over tapet av den du elsker, kan faktisk ta knekken på hjertet ditt.

Stresset som følger etter et tungt brudd, eller etter å ha mistet noen som står deg nær, kan være nok til å ta livet av deg.
  • Jannikken Bømvik
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
Les også

Argument

Dere har alle hørt det før. Den typiske historien handler om den gamle damen som døde få dager etter at hennes elskede ektemann gikk bort. Hjertet hennes var så tynget av sorg at det bare sluttet å slå. Og det har sannsynligvis slått deg at det både er trist og romantisk – mens skeptikeren i deg tenkte at «det er trist og romantisk, men tull og svada at hun sørget seg ihjel». Noen av dere har også hørt eller lirt av seg de lite trøstende ordene etter et brudd: «Du kommer over dette».Men hva hvis du ikke gjør det? Kan slutten på et forhold eller tapet av en elsket person ta livet av deg? Kan du dø på grunn av et knust hjerte?

«Knust hjerte-syndrom»

Svaret er ja, selv om man innen medisinen antagelig ville satt pris på at jeg modererte påstanden en smule. Uavhengig av om du tror på evig kjærlighet og sjelevenner eller har en mer vitenskapelig tilnærming til kjærlighetslivet ditt, kan sorg over å ha mistet den du elsker faktisk ta knekken på hjertet ditt.

Det går ikke i stykker i bokstavelig forstand. Men hjerteaktiviteten reduseres, og personen – vanligvis en kvinne – opplever symptomer som kan så mistanke om hjerteinfarkt både hos henne og legen. Prøveresultatene fra sykehus der en person er innlagt med slike symptomer, kan også tyde på et hjerteinfarkt. Men ved nærmere undersøkelse vil en liten prosent av dem få den såkalte «knust hjerte-syndrom»-diagnosen.

Love hurts

Mens knust hjerte-syndromet lyder litt som en Taylor Swift-sang, var sykdommen opprinnelig kjent som Takotsubo kardiomyopati (TTC). Den fikk navnet sitt fra Japan. Takotsubo er ordet for fellen brukt til å fange Octopus (åttearmet blekksprut), som beskriver hvordan venstre hjertekammer ser ut i denne tilstanden. På norsk ville vi beskrive det som «støvelformet» eller «ballongdilatert».

Gjennom årene har sykdommen hatt mange navn – transient apikalt ballongsyndrom, apikalt dilatert kardiomyopati, Gebrochenes-Herz-Syndrom og stressindusert kardiomyopati. Sistnevnte diagnose kan være mest presis når man skal prøve å forklare det som egentlig skjer. Kardiomyopati betyr funksjonsforstyrrelse i hjertemuskelcellene, og TTC pleier å inntreffe i en periode med akutt følelsesmessig stress. Det første tilfellet ble rapportert om i Japan i 1991. Nå er TTC anerkjent som diagnose også i USA og Vest-Europa.

Anerkjent diagnose

Selv om det kan høres merkelig ut, er altså TTC en meget anerkjent diagnose, med en reell vitenskapelig forklaring lagt til grunn. Det er litt usikkerhet rundt syndromets eksakte forløp, men vi vet noe: Ved TTC svekkes hjertefunksjonen på grunn av en patologisk utvidelse av venstre hjertekammer.

Det gjør det tyngre for hjertet å pumpe nok blod ut i aorta, og kroppen får ikke tilført nok oksygen. Resten av hjertet forsøker å kompensere ved å opprettholde en normal og ofte økt kontraksjonsfrekvens. Hos personer rammet av TTC, er typiske symptomer brystsmerter og en subjektiv opplevelse av pustebesvær – innen medisinen kalt dyspné. Andre symptomer kan være uregelmessige hjerteslag og en følelse av generell utmattelse.

Uklare årsaker

Nøyaktig hvorfor hjertet utvider seg på denne måten, er uklart, men en plutselig økning av stresshormoner som adrenalin er pekt på som én forklaring. En annen er at blodkarene som forsyner hjertet med blod, trekker seg midlertidig sammen og begrenser tilførselen av oksygen. Flere andre mekanismer er også nevnt, men ennå foreligger det ingen endelig konklusjon.

«Broken heart»-syndromet oppstår ikke nødvendigvis i forbindelse med kjærlighetssorg, selv om det er slik det er blitt kjent. Ifølge Mayo Clinic i USA kan også et astmatisk anfall, en infeksjon eller et større kirurgisk inngrep føre til diagnosen TTC. Også det å tape masse penger, snakke foran en forsamling eller noe så tilfeldig som et overraskelsesselskap kan gi deg en tur i ambulansen til nærmeste sykehus.

TTC er ikke en utbredt sykdom. Undersøkelser har vist at 1,7 til 2,2 prosent av pasientene man antok led av akutt hjerteinfarkt, som skyldes blokkering av blodstrømmen til hjertet, senere fikk diagnosen TTC. Heldigvis overlever de fleste som får diagnosen, og blir helt friske i løpet av noen uker eller måneder. Sengeleie og vanlige hjertemedisiner som reduserer belastningen på hjertet, gir god virkning.

Uavhengig av din tro på kjærligheten – eller vitenskapen – er det sjanser for at ditt knuste hjerte lar seg helbrede.

Oversatt av Unni Wenche Grønvold.