Viten

Googles fremtidsforsker Ray Kurzweil tror datamaskiner er smartere enn mennesker i 2029

Googles profilerte fremtidsforsker Ray Kurzweil kommer til Oslo for å diskutere teknologien som driver endringer nå. Her fra et foredrag på Rhode Island Universitet i 2011.

Søndag kommer Ray Kurzweil til Oslo for å delta på A-Tech. Her er hans spådommer om hvordan teknologien vil endre fremtiden.

  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Da Larry Page, grunnleggeren av Google, rekrutterte fremtidsforskeren Ray Kurzweil til selskapet i desember 2012, ga han Kurzweil en kortfattet jobbeskrivelse: Å bringe naturlig språkforståelse til Google.

For å virkelig kunne utnytte kunstig intelligens i fremtiden, må nemlig ekspertene lære datamaskiner å forstå menneskers naturlige språk. Skjer dét, vil man kunne overføre store deler av menneskehetens kunnskap og erfaring til maskinene.

  • Les også: Skuespiller og teknologiinvestor Adrian Grenier kommer til A-Tech

Pionér

Få mennesker har tenkt mer på hvordan datamaskiner leser menneskers tekst og tale, enn det Kurzweil har. Oppfinneren, forfatteren og dataeksperten står bak en rekke banebrytende teknologier, som den første flatskanneren, den første teknologien for optisk tegngjenkjenning, og tekst-til-tale syntese som gjorde det mulig å lage lesemaskiner for blinde.

Men det er for tittelen «futurist» at Kurzweil etter hvert er blitt mest kjent. I flere av sine bøker har Kurzweil kommet med spådommer om hvordan teknologien vil forme fremtiden. Selv mener han at han har fått helt eller delvis rett i 86 % av de 147 prognosene han har kommet med siden 1990.

Til tross for at nøyaktighetsgraden har variert på omfang og timing, stemmer det at han flere ganger truffet med oppsiktsvekkende god margin. Samtidig har han hisset opp flere forskningsmiljøer, blant annet med sine teorier om kunstig intelligens.

Kurzweil har arbeidet innen en rekke felt, som datalingvistikk, kunstig intelligens, helse og musikkteknologi.

Eget system

Ifølge teknologinettstedet Big Think er det ikke vill spekulasjon Kurzweil bedriver, men snarere systematisk tenking rundt vekstkurver. Kurzweil mener de fleste tenker for lineært. Ved å heller se på teknologi som noe som vokser eksponentielt, forutså han for eksempel den enorme veksten i antall Internett-brukere allerede på begynnelsen av 1990-tallet.

Her er fire andre spådommer Kurzweil traff med – og én han fortsatt tror vil bli hans viktigste.

1. Trådløse skyløsninger

I boken «The Age of Intelligent Machines» fra 1990, da Internett fortsatt var en kuriositet forbeholdt akademikere, skrev Kurzweil at datamaskiner etter hvert ville kobles opp til trådløse «internasjonale nettverk av bibliotek, databaser og informasjonstjenester». Dette mente han ville gjøre dem i stand til å svare på spørsmål fra mennesker. Mange anser denne tidlige beskrivelsen av WiFi-baserte skyløsninger som profetisk.

2. Sjakkspillende datamaskiner

I samme bok skrev Kurzweil at programvare i stand til å analysere avansert strategi ville utvikles, slik at datamaskiner ville kunne slå verdens beste sjakkspiller innen år 2000. I 1997 skjedde nettopp dette, da verdensmesteren Garry Kasparov ble slått av IBMs Deep Blue computer.

Som Kurzweil spådde syv år tidligere, slo IBMs Deep Blue computer verdensmesteren Garry Kasparov i sjakk i 1997.

3. Teknologi på kroppen

I 1999 kom Kurzweil med en ny bok, «The Age of Spiritual Machines». Der skrev han at personlig teknologi innen ti år ville være integrert i klær og tilbehør som ringer. Ett eksempel på hvordan han fikk rett er treningsarmbåndet Fitbit, som utløste trenden for pulsklokker og lignende aktivitetsmålere da den ble lansert i 2008.

4. Selvkjørende biler

I Kurzweils mindre nøyaktige prognoser har han ofte vært for optimistisk med farten på teknologiutviklingen. I 1999 skrev han for eksempel at selvkjørende biler ville dominere trafikkbildet innen 2009. Åtte år senere er dette fortsatt langt fra virkeligheten. Men Kurzweil fremholder likevel spådommen var delvis riktig, ettersom eksperimentering med slike kjøretøy var godt i gang før den tid.

5. Maskiner smartere enn mennesker

Kurzweil seneste – og hittil mest kontroversielle – spådom, er at kunstig intelligens vil bestå Turingtesten i 2029. Det vil si at datamaskiner er blitt i stand til å utøve så avansert adferd at man ikke lenger vil kunne avgjøre om de er mennesker eller maskiner.

Dette mener han vil bli startskuddet for det han kaller «teknologisk singularitet», en hypotese om at kunstig superintelligens vil utløse ukontrollert teknologisk vekst – med fundamentale konsekvenser for menneskenes sivilisasjon. Med denne spådommen har han sikret seg både fanatiske følgere og sterke motstandere, som mener han for lengst har krysset over i fantasiens verden.

Les mer om

  1. A-TECH
  2. Teknologi
  3. Larry Page
  4. Robot