«Lykkepillen»: Årene i psykiatrien var tortur. En sykepleier endret alt.

I 10 år ble Silje Marie Strandberg behandlet for alvorlige psykiske lidelser, med omfattende medisinering, tvang og elektrosjokk. Så møtte hun Lone, og trappet ned medisingeringen.

KortfilmSe flere →
 1. Shower Boys

  Etter en intens bandykamp drar 12-åringene Viggo og Noel hjem for å ta badstu. Der fortsetter konkurransen. I dusjen skjer det noe som utløser en bekymret telefonsamtale fra Noels far. (Regi: Christian Zetterberg)
 2. Take and run

  Selv om straffen er inntil ti års fengsel, er den eldgamle skikken «ala kachuu» (ta og løp) fortsatt sosialt akseptert og utbredt i Kirgisistan. Hvert år blir tusenvis av unge jenter kidnappet, tvangsgiftet og voldtatt. Ofte med familienes velsignelse. Dette er en slik skjebne, basert på sanne historier. (Regi: Maria Brendle)
 3. Nattrikken

  På vei hjem fra byen ender Ebba ufrivillig opp som sjåfør på nattrikken. Bak henne jager politiet og en illsint trikkefører. Da det oppstår bråk mellom passasjerene om bord, blir det hennes ansvar å rydde opp. (Produsert av Cylinder Production AS v/Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen. Regi: Eirik Tveiten)
 4. «Enjoy»

  På overflaten er de omgitt av omsorg og kjærlighet. Hverken Michael eller hans ti år gamle elev har noen grunn til ikke å elske livet. Det gjør det enda verre for dem å hate det. Og enda vanskeligere å snakke om det som er vondt. (Regi: Saul Abraham)
 5. «Kanskje»

  Rett før stengetid tar Stine mot til seg og går frem til en av bibliotekarene. Med seg har hun en stabel bøker og et knust hjerte. (Regi: Zyna og Ola Røyseland)
 6. «Observasjon»

  Er den fantasifulle morsomme lille gutten egentlig et fremtidig problembarn? Foreldrene reagerer kraftig på beskjeden fra barnehagen. Men hvem av dem har egentlig rett? (Regi: Christoffer Lossius)
 7. Kortfilm: Shuttlecock

  Carl har alltid sett på seg selv som en vinner: tøff, sterk og populær. Da badmintonklubben får et nytt, mystisk og langt spinklere medlem, blir han fullstendig besatt og må revurdere hva det vil si å være mann. (Regi: Tommy Gillard)
 8. Hvorfor er du svart?

  – Fordi jeg drakk for mye kaffe da jeg var liten? Et absurd spørsmål blir starten på et uventet vennskapet mellom somaliske Isak (25) og demente Ingunn (92). (Regi: Julie Skaufel)
 9. Sons of Toledo

  Frisørsalongene i Toledo er også hjørnesteiner i lokalsamfunnet. Der går praten høyt mellom kunder og ansatte: Hvordan kan de hjelpe ungdommene i nabolaget? Hvorfor er drapsstatistikken så grell? Når nok et ungt liv går tapt, blir de ansatte tilkalt for å gi sine tidligere kunder en siste klipp. Av og til er kundene venner og familie. (Regi: Monty Cole)
 10. Kortfilm: Avgjørelse nr. 30.001 – kjeks

  Lett er det ikke, men et voksent menneske tar i gjennomsnitt 35.000 mer eller mindre bevisste valg hver dag. Noen er ubetydelige. Andre får store konsekvenser. Men selv den minst viktige beslutningen kan være umulig å ta, og dette er årsaken. (Regi: Henna Välkky og Samuel Häkkinen)
 11. Kortfilm: Motvind

  På en forblåst klippe kjemper Birgit (54) en desperat kamp mot vindmøller, og for sitt eget ekteskap. Hun er fortsatt gift med politimannen Trond, som nå er kommet for å fjerne henne. Med strikking, sjokoladekake og hete minner utfordrer hun mannen sin til duell. (Regi: Jon Vatne)
 12. Kortfilm: Eer

  Det infiserte øret hans blir mer motbydelig for hver dag som går. Men kontoen er tom og den amerikanske helseforsikringen ubrukelig. Heldigvis kan man trøste seg med falske nyheter og udokumentert kvasivitenskap. Vi advarer om sterke scener. (Regi: Kristoffer Borgli)
Dokumentarserie: En gave fra GudSe flere →
 1. En gave fra Gud – Del 5: Russland og NATO

  DOKUMENTARSERIE: Etter kuppforsøket i 2016 har Tyrkia økt sin tilnærming til Russland. NATO-vennlige offiserer er kastet ut av militæret og erstattet med prorussiske. Landets endrede alliansepolitikk kan få store geopolitiske konsekvenser.
 2. En gave fra Gud – Del 4: Forfulgt og fengslet

  DOKUMENTARSERIE: Etter kuppforsøket er nesten 100.000 tyrkere fengslet i den politiske utrenskningen. Enda flere har mistet jobbene sine og mange er drevet på flukt. Birgul og familien hennes er blant dem som har måttet flykte for å unngå fengsel.
 3. En gave fra Gud – Del 3: Presidentens erkefiende

  DOKUMENTARSERIE: Tyrkias president beskylder predikanten Fethullah Gülen for å stå bak kuppforsøket. Siden de to brøt med hverandre i 2013, har Erdogan gjort alt han kan for å fjerne Gülen-tilhengere fra maktposisjoner. Dokumentarteamet fikk et eksklusivt intervju med predikanten i USA.
 4. En gave fra Gud – Del 2: Marinen i arrest

  DOKUMENTARSERIE: På selve kuppkvelden ble den tyrkiske marinen varslet om et mulig terrorangrep. I all hast seilte flåten ut i åpent hav. Lite visste kapteinene om at de dagene etter skulle bli arrestert for å ha deltatt i kuppforsøket.
 5. En gave fra Gud – del 1: Massakren på broen

  DOKUMENTARSERIE: Kuppforsøket i Tyrkia i 2016 besto av flere militære aksjoner rundt omkring i landet, men hendelsene på Bosporos-broen står igjen som symbolet på det mislykkede kuppet. Rett etter at presidenten gikk ut på TV og ba folket nedkjempe soldatene, strømmet folk til broen. Men hvem var de? Og hadde egentlig soldatene på broen noe med kuppet å gjøre?
 • Jonas Brenna
  Jonas Brenna
Silje Marie var så syk at ingen trodde hun kunne bli frisk.
Silje Marie var så syk at ingen trodde hun kunne bli frisk.
Silje Marie var så syk at ingen trodde hun kunne bli frisk.
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Livet snudde først da hun møtte den psykiatriske sykepleieren Lone, og trappet ned på medisinene.

Hun hadde tunge diagnoser som schizoaffektiv- og dissosiativ lidelse. Hun hørte stemmer, hallusinerte, drev med alvorlig selvskading, og prøvde gjentatte ganger å ta livet sitt.

Så kom endringene

Endringene kom da hun møtte den psykiatriske sykepleieren Lone, som strakte seg lengre enn det som var vanlig og akseptert, med tanke på nærhet og egeninnsats.

Les også

Overlege Marianne Mjaaland om norsk psykiatri: – Vi trenger hjelp utenfra!

Fra dokumentaren «Lykkepillen»

Silje Maries historie fremstår nærmest som et mirakel. Den er unik, også̊ internasjonalt. En suksesshistorie. En historie om håp. Men det er også̊ historien om ei ung jente med et knust selvbilde, som mistet 10 år av livet sitt. Hvorfor gikk det så galt?

Hadde hun trengt å gjennomgå det som hun selv omtaler som «10 år med tortur»? Det er disse spørsmålene Silje Marie leter etter svar på i denne dokumentaren.

(Regi: Inger Lene Stordrange)