Norske forskere: – Har funnet «the missing link»

Halvt lemur, halvt menneske. 47 millioner år gamle «Ida» kan forandre vår selvforståelse for alltid.

Fossilet er 60 centimeter langt og er døpt "Ida" etter forskeren Jørn Hurums datter.
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Her kan du se flere bilder og videoer og lese mer om oppdagelsen.Forskere ledet av Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo kan nå presenterte det de mener er det eldste apeskjelettet som noensinne er funnet i verden.

Forskerne mener det er et av de manglende mellomleddene i menneskets utvikling som er funnet. Fossilet ble oppdaget sør for Frankfurt i Messel allerede i 1983, men amatørene som fant det, forsto ikke hva de var kommet over.

I 2007 ble fossilet kjøpt av Naturhistorisk museum, og siden den gang er funnet undersøkt i detalj av Hurum og hans lag bestående av ledende forskere fra flere land. Tirsdag ble resultatet presentert med brask og bram i USA.

– Dette er som å finne Noahs ark. Fossilet vil trolig være blant dem som blir avbildet i alle lærebøker de neste hundre årene, sier Hurum til ABC News.

Herr Nilsson

Det 60 centimeter lange fossilet har fått tilnavnet Ida etter Hurums snart seks år gamle datter.

Av utseende minner fossilet derimot mer om Herr Nilsson, apen til Pippi Langstrømpe, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Fossilets offisielle navn er Darwinius masillae. Det er 95 prosent komplett, og det er til og med funnet mageinnhold og avtrykk av pels rundt fossilet. Fossilet har ikke noe penisbein, og det må dermed ha vært ei jente.

Jenta hadde fortsatt melketenner og var ni måneder gammel da hun døde. Noen av trekkene hennes er primitive, mens andre er typiske for avanserte aper som mennesket, deriblant formen på tomlene, neglene og snuten.

Forskerne mener derfor at fossilet er blant de mellomleddene som har manglet i menneskets utvikling.

Hemmelig pris

Fossilets anonyme eier holdt skatten for seg selv i tjue år før han bestemte seg for å selge det gjennom forhandleren Thomas Perner. Det var Perner som tok kontakt med Hurum for to år siden.

– Hjertet mitt begynte å slå utrolig fort. Jeg visste at forhandleren satt på en sensasjon. De neste to nettene fikk jeg ikke sove, sier Hurum til den britiske avisa The Guardian.

Eieren ba først om 1 million dollar for fossilet. Hurum prutet på prisen, men han vil ikke si hvor mye Naturhistorisk museum endte opp med å betale.

Selv fikk Hurum kun se tre fotografier av fossilet før han kjøpte det. Nå er han glad for at Naturhistorisk museum likevel tok sjansen på handelen.

– Dette er vår Mona Lisa, slår han fast.

En månelanding

Tirsdag ble forskernes funn presentert i en artikkel i forskningstidsskriftet PLoS ONE. Samme dag inviterte forskerne til pressekonferanse, og det vil også komme en dokumentarfilm og ei bok om fossilet.

På amerikansk fjernsyn er det reklamert for lanseringen med slagordet «dette forandrer alt», og funnet er sammenlignet med alt fra månelandingen til drapet på president John F. Kennedy.

– Enhver popgruppe ville gjort det samme. Enhver idrettsutøver ville gjort det samme. Også vi forskere må begynne å tenke på denne måten, sier Hurum til avisa The New York Times.

Regjeringen har bevilget 2,2 millioner kroner til Naturhistorisk museum i Oslo for å sikre god oppfølging av det sensasjonelle funnet.

Jørn Hurum presenterte tirsdag ettermiddag bildene av det 47 millioner år gamle fossilet på American Museum of Natural History i New York.