Viten

Jo, du må legge deg!

For barn mellom 8 og 12 år er det best å skru av lyset minst ti timer før de skal opp og bruke hjernen på nytt.

Har dere den samme diskusjonen hver kveld? Lege Elisabeth Holmboe Eggen forklarer for barn hvorfor de må legge seg.

  • Elisabeth Holmboe Eggen
    Lege og spaltist i Aftenposten Junior
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Denne saken er fra Aftenposten Junior og er skrevet for barn i barneskolealder, men kan være (VELDIG) interessant for voksne også.


Hvorfor må jeg alltid legge meg så tidlig?

Vi sover mest for hjernens skyld. Hjernen vår er som en datamaskin, men den klarer ikke å jobbe hele døgnet. Derfor MÅ den hvile mange timer hver eneste natt.

Hvor mye søvn trenger jeg?

Når du er 8–12 år, skal du sove cirka 10 timer om natten. Det er litt forskjell på hvor mye man trenger å sove. Men når du har sovet nok skal du ikke være trøtt på dagtid. Og stort sett skal det gå greit å stå opp om morgenen.

Hva gjør hjernen om natten?

Når vi er våkne, opplever hjernen noe nytt hele tiden. Kanskje du har skjønt noe nytt i mattetimen, eller lært et nytt pianostykke. Om kvelden er det kommet mange nye bilder og opplevelser inn i hjernen, men de ligger rotete rundt omkring. Nå begynner ryddejobben.

Mens vi sover, rydder hjernen på plass alle de nye opplevelsene inn i hukommelsesbiblioteket. Sånn at den kan ta det frem og bruke det for å lære enda mer dagen etter.

Elistabeth Holmboe Eggen er lege og spaltist i Aftenposten Junior.

Hvorfor blir vi dårlig humør av for lite søvn?

Hjernen er veldig streng med at den vil sove nok. Når den ikke får nok tid til å hvile og rydde i rotet i hodet, blir den sint og sur. Da blir vi sinte og sure og. Hjernen sender stoffer rundt i blodet som gjør at vi blir slappe, slitne og i dårlig humør. Har du merket at du blir fortere irritert på lillesøster eller på mamma og pappa når du er trøtt? Det er også mye vanskeligere å følge med på skolen eller gjøre lekser. Man orker heller ikke å ta i like mye på trening. Og noen ganger kan et bitte lite problem få deg til å begynne å gråte.

Hvis man er skikkelig trøtt, føler man seg nesten syk. Det er lurt, for da skjønner man at man må legge seg tidligere og få hvilt ferdig.

Les også

  1. - Venninnene mine snakker om å bli bikinifine. Vi går i 7. klasse.

  2. Mange skilte foreldre bekymrer seg for barna i sommerferien

  3. Alina (6) er klar for sin første sommerferie som skolejente. Her er hennes beskjed til spente barnehagebarn.