Myte 1: Den dyreste skismøringen er alltid best
Dette stemmer dessverre ikke, da ville det vært enkelt å gjøre skiene klare. De flytende gliderne til to og et halvt tusen kan kanskje få deg til å fly av gårde på enkelte fører, men kan gjøre turen til en katastrofe på andre. Det samme gjelder forøvrig alle smøringsalternativ. Poenget er å finne den beste smøringen til hvert enkelt føre.
- Vil du ha mer konkrete smøretips? Les smøreguiden nederst eller se denne videoen fra Aftenpostens Skiskole
Myte 2: En god smøring er god overalt
Grunnen til at din hemmelige supersmurning ikke alltid fungerer som smurt er enkel: underlaget. Snø varier ekstremt fra sted til sted, dag til dag og grad til grad. Et par grader forskjell i været, luftfuktighet, vindstyrke og de fleste andre værforholdene du kan tenke deg, kan gjøre snøen helt forskjellig fra sted til sted. Snøen i Holmenkollen er ikke den samme som den du finner på Natrudstilen, og derfor kan en skismøring som er god ett sted være treig og ekkel et annet sted. Vær nysgjerrig, så finner du gode alternativer.
Myte 3: Nye ski er alltid best
Hvert år kommer det nye skimodeller inn til sportsbutikkene, som alle skal være bedre enn fjorårets skipar. Men Marit Bjørgen går på ti år gamle ski, og det er ikke fordi hun er særlig sentimental av seg. Alle skipar har forskjellige egenskaper, og ett godt, gammelt par går ikke ut på dato bare fordi det kommer noe med ny design, det siste innen «superstruktur» eller er et par gram lettere. Hvis du har et godt par som glir godt, og passer det føret du går mest på, er det bare å beholde dem.
Myte 4: Struktur er ikke viktig
Når vi snakker om struktur og skismøring snakker vi om hvilket «mønster» skiparet ender opp med etter sliping. Alle skipar kommer med en ferdigslipt struktur fra fabrikken, men du kan endre slip og manipulere denne ved hjelp av både rillejern og smørearbeid. Hvis strukturen spiller på lag med både skienes egenskaper og snøen, får du best mulig gli. Tommelfingerregelen er at du vil ha fin struktur hvis snøen er kald og tørr, mens et vått påskeføre krever grovere struktur og mer ruhet. På et slikt påskeføre er det for mye vann under skien, «mønsteret» og ruheten drenerer vekk overskuddet av vann mens du går.
Myte 5: Manuell struktur gjør alltid glien bedre
Siden de fleste skientusiaster har fått med seg at struktur er viktig, går mange av hyllemeterne i sportsbutikkene nå til rillejern som skal hjelpe deg å lage en manuell struktur i skiene dine. På skismøringskurs kan man ofte få høre at dette er hemmeligheten bak et godt par med ski. Men selv det norske skilandslaget er så usikre på hvordan en manuell struktur påvirker en slip, at de alltid tester for å finne det optimale verktøyet. Åtte skipar med lik steinslip blir testet mot hverandre. 7 par blir manipulert med manuelle verktøy, mens et par har en «ren» slip. Ofte glir enkelte ski med manuell struktur dårligere enn den skien uten manuell struktur.
Bonusmyte: Norges Skiforbund har det største smørelaget i verden
Her blir vi slått av Russland, som har hele 19 profesjonelle smørere. Til sammenligning tar Norges Skiforbund med seg mellom 10 og 14 personer når de skal ut på verdenscup.
Trenger du konkrete smøretips? Les denne guiden for nybegynnere: