Behovet for skjønnhetssøvn ingen myte

Du trenger virkelig skjønnhetssøvnen din. Hvilens betydning for utseendet er ingen ren myte, men har et vitenskapelig grunnlag, skriver det respekterte britiske legetidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Tidsskriftet viser til forsøk foretatt ved et søvnlaboratorium i Stockholm. De 23 ellers friske deltakerne som måtte gå uten normal søvn, virket etterpå mindre pene og sunne enn når de hadde fått sin vanlige søvnperiode, het det på BMJs nettsider denne uken.

– Begrepet «skjønnhetssøvn» er velkjent. Men ifølge forskere ved Karolinska institutet i Stockholm har man inntil nå ikke hatt noe vitenskapelig grunnlag for det, meldte den britiske rikskringkastingen BBC på sine nettsider onsdag.

Forsøkspersonene i alderen fra 18 til 31 år ble fotografert både etter normal søvn og etter at de hadde vært holdt våkne i 31 timer etter en kort nattesøvn. Bildene ble så vist til 65 andre personer uten søvnvitenskapelig bakgrunn eller annen spesialkunnskap.

Resultatene av forsøket er av interesse også for andre enn de som er svært opptatt av utseendet sitt. Forskningen kan bidra til at leger får styrket sitt grunnlag for å stille diagnoser ut fra pasientens utseende, heter det i artikkelen i BMJ.