Uvirkelig norsk natur vant nordisk konkurranse

Det ble norske vinnere i nesten alle klasser i årets nordiske naturfotokonkurranse.

Biologiprofessor Audun Rikardsen har de siste årene vunnet mange internasjonale fotopriser med sine bilder fra Nord-Norge. I årets nordiske konkurranse gikk han til topps i landskaps-klassen med dette.
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Jostein Hellevik gikk helt til topps i Nordic Nature Photo Contest med en fiskeørn som fanger en sik i et vann i Telemark, tromsøværingen Audun Rikardsen vant årets landskapsbilde med sin frosk i nordlys og Knut Erik Alnæs ble årets unge nordiske naturfotograf.

Årets nordiske naturfoto:

Fiskeørnen fanger en sik som fotograf Jostein Hellevik hadde lagt ut og festet i vannflaten. Kameraet var satt i vannkanten og fotografen brukte fjernutløser da ørnen tok tak i byttet.

Streng juksekontroll

De fotograferer en natur du neppe kommer til å se noen gang. De oppholder seg lenge ute, ofte under ekstreme forhold, for å fange en natur som aldri dukker opp på en søndagstur.

Bildene er spektakulære, nesten uvirkelige. Men det er strenge regler for hva fotografene kan gjøre med bildet etter at de har knipset.

– Bildene skal være mest mulig autentiske. Normal redigering med å justere kontrast og farger er lov. Bortsett fra i kreativ klasse er det er ikke lov å fjerne ting eller legge til ting i bildene, sier naturfotograf Tom Schandy.

Han er jurymedlem og medredaktør i det nordiske magasinet Natur&Foto som arrangerer konkurransen.

Nesten fem tusen bilder

375 fotografer fra de nordiske landene hadde i år sendt inn 4800 bilder til konkurransen.

Schandy understreker at juryen ikke aner hvem som har tatt bildene når de velger vinnere i tilsammen ni kategorier. Av de disse blir så en plukket ut og kåret til årets fotograf.

Bortsett fra i kategorien fotoreise, skal alle bildene være tatt i de nordiske land.

Årets unge nordiske naturfoto:

Fossekall i flukt har 18 år gamle Knut Alnæs kalt bildet som var med å gjøre ham til Årets unge naturfotograf. Han vant samme tittel som 15-åring.

Det to hovedvinnerne, Jostein Hellevik som ble årets nordiske naturfotograf og Knut Erik Alnæs som ble årets unge naturfotograf.

Årets landskapsfoto:

Den internasjonalt prisbelønte Tromsø-fotografen var egentlig på fotojakt etter en laks i en elv utenfor byen da frosken i fullt nordlys dukket opp – til og med et stjerneskudd ble med på bildet.

Årets pattedyrfoto:

Svenske Per Karlsson fulgte en rev som rasket over isen med kamera da den plutselig gikk gjennom. reven kom seg raskt opp og så litt skamfull bort på fotografen før den pilte inn i skogen.

Årets turbilde:

Ingunn Sørhaug Ranheim vant årets turbilde med datteren Kristina som holder en nyfisket ørret.

Årets nærbilde:

Norske Leif Rustad gikk til topps med denne sommerfuglen som letter fra en blomst. Han har brukt blitz og lang lukkertid for å få til effekten.

Årets kreative naturfoto:

Fotograf Jørn Arklett Omre hadde en plan for å få tatt dette bildet – et levende rådyr i samme positur som statuen.

Årets bilde av truet nordisk natur:

Oppmerksomheten om den ekstreme plastforurensningen i havet har økt de siste årene. Espen Bergersen vant klassen for truet nordisk natur med dette bildet fra plastrydding på en strand.

Årets unge naturfotograf:

Den unge naturfotografen gikk til topps for andre gang med sin samling naturbilder.

Årets fotoreise:

Roie Galitz fra Israel vant årets fotoreise-kategori med bjørnebilder fra Kamtsjatka i Russland.