Viten

Nina Kristiansen i Uviten: Den vanskelige brystvorten

- Med denne tegningen og overskriften «Har du tenkt å bli gravid?» ville forskere gjennom sosiale medier rekruttere kvinner til prosjektet. Det ville ikke Facebook. Brystvorten var problemet, skriver Nina Kristiansen. Foto: Illustrasjon: Colorbox/Haukeland universitetssjukehus

Hvorfor er det brune feltet ytterst på puppen et av kvinnekroppens sterkeste tabuer?

  • Nina Kristiansen, redaktør Forskning.no
    Nina Kristiansen, redaktør Forskning.no
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

I Uviten skriver Nina Kristiansen, Simen Gaure, Kristian Gundersen og Øyvind Østerud hver uke om det de mener er mangelfull forskning, flau formidling, kunnskapsløs politikk eller ren fusk.

En tegnet kvinnekropp i profil, med bryst og gravid mage. Det er logoen til et forskningsprosjekt på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. Og med denne tegningen og overskriften «Har du tenkt å bli gravid?» ville forskere gjennom sosiale medier rekruttere kvinner til prosjektet.

Det ville ikke Facebook. Brystvorten var problemet. Den var upassende innhold, ifølge deres retningslinjer.

Forskerne fjernet brystvorten og fikk lov til å legge ut bildet, skriver Bergens Tidende.

Vi er alle kvinner først

Kvinner og menn har brystvorten til felles. I de første ukene i mors mage er vi alle samme kjønn, teknisk sett kvinner. Da utvikler brystvortene seg. Når Y-kromosomet blir aktivert etter fem-seks uker, blir noen til gutter.

Så selv om brystvortene er helt like, slår samfunnets tabuer inn når de sitter på en forhøyning av kjertler og fett.

Kvinners brystvorter er seksuelle, menns er nøytrale.

Derfor kan mannlige rockere ha bar overkropp gjennom hele konserten, mens det ble mediestorm da artisten Janet Jackson et lite øyeblikk viste den ene brystvorten – dekt bak et smykke – på amerikansk TV. Episoden blir kalt Nipplegate.

Forbud mot kvinnelige vorter

Instagram forbyr kvinnelige brystvorter, men ikke mannlige. Det har ført til hard kritikk og en aksjon der kvinner limte bilder av mannlige brystvorter utenpå sine egne.

Nina Kristiansen. Foto: Forskning.no

En egen Instagram-konto ble opprettet for nærbilder av brystvorter. For tett innpå er de kjønnsløse. Instagram har latt det passere, og har også lettet på forbudet mot bilder av ammende kvinner.

Her i Norge kan vi riste på hodet av snerpete amerikanere, som godtar så mye vold på TV og film – men er restriktive på hele den nakne kroppen.

Men heller ikke her til lands er kvinners brystvorter normalisert.

Kvinner kan gå med utringning som viser toppen, bunnen og sidene av brystet, men vises det brune feltet, så er vi nakne, vågale eller uheldige. Da Sophie Elise i et lite sekund viste brystet – med vorte – på en bloggefest tidligere i år, kalte TV2 det et solid puppesjokk.

Passende på strand, upassende på vei

Amming på offentlig sted og kafé er akseptert, men fortsatt møter kvinner reaksjoner og en ammende kvinne ble bortvist tidligere i år. Og jeg vil tro at om kvinner begynte å lufttørke brystene etter amming, ville aksepten svinne for mange.

En venninne opplevde begrensningen i toleransen for det nakne brystet da hun syklet en sommerdag til stranden på Huk. Dette var i årene da toppløshet var helt vanlig, før vi ble redde for hudkreft. Det var varmt, og hun fikk en idé: Hvorfor ikke ta av seg skjorten allerede nå. Toppløs syklet hun videre, men nakne bryster på sykkel vakte stor oppsikt. Bilene tutet og vinglet. Menn ropte. Vel fremme på stranden var puppene hennes igjen nøytrale og passende. Ingen brydde seg.

I forskning.no skriver vi ofte om studier på brystkreft, amming og graviditet. De er ikke helt enkelt å illustrere.

I bildedatabasene finnes mange glossy, perfekte pupper, gjerne med en hånd over brystvorten. For noen år siden droppet vi disse og begynte å illustrere for eksempel brystkreft med vanlige kvinnepupper med vanlige brystvorter klemt i mammografiapparatet. Men slike ekte pupper kan vi ikke legge ut på Facebook. Sånn blir vi også viderebringere av tabuet rundt de små brune hudflekkene.

Her kan du lese flere av Nina Kristiansens Uviten-spalter:

Les mer om

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Kropp
  4. Bergens Tidende
  5. Amming
  6. Kjønn
  7. Janet Jackson