Viten

Nei, hunden din har ikke nevroborreliose

Flått utgjør ikke noen trussel mot den generelle hundehelsen i Norge.

For noen år studerte vi cirka 300 svenske hunder ved Sveriges Lantbruksuniversitet. Det fantes ingen forbindelse mellom positive tester knyttet til borreliabakterier og nevrologiske sykdomssymptomer, skriver Karin Hultin Jäderlund.
  • Karin Hultin Jäderlund
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
Karin Hultin Jäderlund.

De fleste norske hundeeiere har måttet venne seg til at deres kjære turkamerat er meget godt likt av flått ute i skog og mark. I sommerhalvåret plukker man nærmest rutinemessig bort blodfylte flått fra hunden. Samtidig blir man urolig for bakteriesmitten som det har vært skrevet så mye om – borreliabakterien. Det kan være lett å få panikk, men ta det med ro.

Ingen forbindelse

Forskningen viser at situasjonen ikke er slik mange tror. For å undersøke eventuelle forbindelser mellom nevrologiske symptomer på hund og borreliainfeksjon, studerte vi for noen år siden cirka 300 svenske hunder ved Sveriges Lantbruksuniversitet. Det fantes ingen forbindelse mellom positive tester knyttet til borreliabakterier og nevrologiske sykdomssymptomer. Tilsvarende undersøkelser har også blitt utført på hunder i andre deler av verden med samme konklusjon.

Utvikler antistoffer

Mange lesere har sikkert fått med seg at borreliose er et vanskelig tema. Diskusjonen i mediene har blant annet handlet om hvilke nevrologiske symptomer som kan oppstå når et menneske blir smittet av borreliabakterier fra flått. Men hvordan sykdommen kan diagnostiseres på en pålitelig måte er ikke enkelt. Og hvert år er det mange hunder i Norge som får flåttbitt.

En del flått inneholder borreliabakterier som hundens immunsystem kommer i kontakt med. Immunsystemet reagerer og hunden utvikler såkalte antistoffer mot bakteriene. Antistoffene kan påvises ved hjelp av blodprøveundersøkelser. De er sterke bevis på at hundens immunsystem tidligere har truffet på borreliabakterier. Derfor vet vi at mange friske hunder faktisk har dannet antistoffer uten at de er blitt syke av bakteriene.

Forskere er uenige:

Les også

Kan vi kysse bikkja – eller ikke?

Ikke relatert til borrelia

I studiene av svenske hunder ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, ble i alt cirka 250 hunder med nevrologiske plager utredet grundig for at vi skulle kunne få en korrekt diagnose. Samtidig ble alle hundene testet for borrelia. En del av dem bar på antistoffer mot borreliabakterier som vi hadde forutsett (de var "positive", som vi sier). Det viste seg at man kunne stille en konkret diagnose på 95 prosent av hundene.

Ingen av diagnosene vi stilte (for eksempel skiveprolaps, hjernehinnebetennelse og hjernesvulst) var relatert til borreliainfeksjon.

Mistenker infeksjon

I mitt daglige virke som praktiserende veterinærnevrolog får jeg regelmessig spørsmål om hunder som er blitt undersøkt på grunn av nevrologiske symptomer. Hundeeiere, og også en del veterinærer, mistenker ofte i slike situasjoner at pasienten har fått symptomer på sykdom på grunn av en borreliainfeksjon overført fra flått. Derfor tar man en blodprøve fra hunden, og noen pasienter er positive. Da er det veldig lett å tro feilaktig at hundens korrekte diagnose er "nevroborreliose".

Hvis hunden deretter behandles med en antibiotikakur mot nevroborreliose, responderer den som regel ikke på behandlingen. Noen ganger kan hunden bli gående syk med alvorlige nevrologiske plager aldeles for lenge, i noen tilfeller i mange måneder eller til og med år, uten å ha fått en riktig diagnose og behandling. Det kan i noen tilfeller til og med utgjøre et dyrevernsproblem. Dessuten spres antibiotika i miljøet helt unødvendig.

Kan dukke opp enkelttilfeller

Hvis man først skal spekulere på hva slags sykdom en hund med nevrologiske symptomer kan være rammet av, og vil ha en rimelig sjanse for å treffe på riktig diagnose, skal man i hvert fall ikke mistenke at det er borreliose som har satt seg i nervesystemet.

Det gjelder også i de tilfellene der hunden faktisk har antistoffer mot borreliabakterier i blodet.

Likevel kan man dessverre ikke utelukke at det svært sjeldent dukker opp enkeltstående tilfeller av hunder som virkelig har fått nevrologiske symptomer på grunn av en borreliainfeksjon, eller en annen infeksjon overført av flått.

Ikke en «folkesykdom»

Derfor kan det også i fortsettelsen være fornuftig å forhindre at flått biter seg fast på hunden. Den viktigste lærdommen etter mitt syn, er at borreliose i nervesystemet ikke er en "folkesykdom" blant hundene våre. Nevroborreliose utgjør ikke noen trussel mot den generelle hundehelsen i Norge.

  • Vil du lese mer spennende vitenskapsstoff skrevet av forskere? Følg Aftenposten Viten på FacebookogTwitter!