Arne Nævra priset for isbjørnbilde

Se bildene fra verdens mest prestisjetunge naturfotokonkurranse.

Vinnerbildet i kategorien "dyreportretter".
  • Hans Marius Tonstad
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Bildeserie:

Fredag åpnet Londons Natural History Museum dørene for en stor utstilling av de beste naturbildene tatt av amatører og profesjonelle. Blant bidragene er den norske naturfotografen Arne Nævras bilde "Isbjørn". Nævras bilde kom på 2. plass i kategorien "Vår verden" i fotokonkurransen Shell Wildlife Photographer of the Year 2007. — Dette bildet handler definitivt ikke om komposisjon eller magisk lys. Det er det enkle budskapet: den siste isbjørnen på det siste isflaket i en tid med global oppvarming, sier Klaus Nigge i juryen om bildet. Arne Nevra tok bildet under en søvnløs natt i Polarisen øst for Barentsøya i 2005. - Båten vår var langt fra land og fast is da et isberg med merkelig last dukket opp. Den unge isbjørnen svømte til slutt bort fra den smeltende livbåten, men bildet viser med all tydelighet hvordan klimaendringene påvirker Arktis, sier Nevra. Her kan du se alle vinnerbildene: Natural History Museum

Aktiv elefant

Over 32.000 bidrag fra 78 land ble sendt inn til årets konkurranse som regnes for å være den mest prestisjetunge i verden innen naturfotografi. Førsteprisen gikk til Ben Osborne for et bilde han tok av en elefant i et vannhull i Botswana. I tre uker lå briten gjemt bak bilen sin parat med kameraet. - Blandingen av lys, mønster, masse, stress, styrke, hastighet og akselrasjon er alt fanget i et visuelt dramatisk øyeblikksbilde, sier en tilfreds Osborne om eget bilde.

Ape-øyeblikk

Patrick Corning var bare ni år da han tok vinnerbildet i kategorien årets unge fotograf. Ifølge juryen bringer bildet av apekattene frem smilet hos alle som ser det. Bildet ble tatt i Costa Rica fra familiens balkong.

– Jeg husker at jeg tenkte "ikke rør dere", sier Corning om bildet.

Tett på bamse

I den mest populære kategorien "dyreportretter" fikk Sergei Gorskhov førstepremie for sitt nærbilde av en bjørn i det østlige Russland. Fotografen var så opptatt med å ta bilder av sprettende laks, at han ikke oppdaget bjørnen før han hadde den midt i glaningen.- Det var et fryktelig sjokk å se dette enorme fjeset stirrende på meg bare meter unna.Juryformann Mark Carwardine sier bildet er helt perfekt: - Men det er det alle spør seg når de ser bildet som gir det den ekstra biten av snert: hvordan klarte han dette? Les også:

- Bildet viser med all tydelighet hvordan klimaendringene påvirker Arktis, sier Nævra.