Viten

Juksemaker i rød sportsbil

Penkowa-saken er vitenskapshistoriens kanskje største såpeopera.

Det skurret allerede med Milena Penkowas doktoravhandling i 2003. NTB scanpix

 • Kristian Gundersen
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Hun var ung, kvinne, hjerneforsker, rektors yndling, vitenskapsministerens livlege og kjørte rød sportsbil med registreringsskilt MILENA. Hun ble professor ved Københavns Universitet 36 år gammel og listet mer enn 100 publikasjoner, to patenter, og en rekke vitenskapelige priser.

Milena Penkowa var den kuleste av rollemodeller for unge kvinner i akademia. Om noen kritiserte, satt ord som misunnelse, jantelov og gubbevelde løst.

Omstridt avhandling

Det skurret imidlertid allerede med Penkowas doktoravhandling i 2003. De sakkyndige vil vite hvor hennes påståtte hundrevis av rotteforsøk var gjennomført? Ralf Hemmingsen, som senere ble ansatt som rektor, ble den som håndterer saken for universitetet.

Kristian Gundersen

Penkowa tar de omstridte rotteforsøkene ut av avhandlingen og leverer på nytt. Hun skriver til Hemmingsen at hun har hatt vansker med ferdigstillingen fordi hennes mor og søster akkurat var døde i en bilulykke, men at store industrielle forskningsbevilgninger avhenger av at hun nå får sin doktorgrad.Hemmingsen følger ikke bedømmelsesutvalgets råd om å refusere doktorgraden, han plukker i stedet sammen med Penkowa ut en norsk og en svensk hjerneforsker til å bedømme bedømmelsesutvalget. Disse konkluderer med at de opprinnelige sakkyndige ikke har hatt tilstrekkelig evne eller vilje til å trenge inn i Penkowas forskning.

Penkowa får sin doktorgrad, og til stede under den festlige disputas er, sammen med Hemmingsen, Penkowas mor og søster, som er oppstått fra de døde.

De omstridte rotteforsøkene vil Hemmingsen undersøke personlig. På tross av mange skiftende forklaringer fra Penkowas side konkluderer han med at hun har dokumentert at de er utført ved det private firmaet RRRC Pharmaceuticals i Barcelona.

Har du lest om denne oppsiktsvekkende saken?

Les også

Homoforskning var bare juks

Bekymringer avvises

I 2007 reagerer tre av Penkowas studenter på de konklusjonene hun trekker basert på deres rådata. De får med seg Penkowas tidligere støttespiller, professor Elisabeth Bock, på en bekymringsmelding. Saken undersøkes overfladisk, avvises og Bock trues av rektor med arbeidsrettslige forføyninger.

I 2008 anmelder Dansk Selskab for Neurovidenskab Penkowa for underslag av forskningsmidler. Penkowa svarer med å utpeke en av sine studenter som den egentlige skyldige. På tross av politianmeldelsen innstiller Hemmingsen Penkowa til den nyinnstiftede og prestisjefylte EliteForsk-prisen på 1 million kroner, som hun får overrakt av kronprinsesse Mary.

Hemmingsen var opptatt av Penkowa som rollemodell.

Les også:

Les også

Forskningen får sin Vær Varsom-plakat

Dømt i retten

I 2010 tiltales Penkowa for underslaget og for falsk anklage mot sin student. Universitetet suspenderer Penkowa fra professoratet, og retten dømmer henne til betinget fengsel.

I 2011 ringer danske Weekendavisen Spanias "brønnøysundregister", som kan fortelle at RRRC Pharmaceuticals, der rotteforsøkene skulle være utført, ikke eksisterer. Hemmingsen innrømmer da at "det ser ud, som om vi er blevet bedraget, og at dokumenterne, … er konstruerede til formålet".

I høst dømte byretten omsider Penkowa til ni måneders betinget fengsel for dokumentfalsk. Hun har anket dommen.

Fortsatte som rektor

Hvordan kunne denne akademiske såpeoperaen få utvikle seg gjennom hele 12 år? Avisen Politiken mener årsaken er at moderne styringssystemer har undergravet tradisjonell akademisk sannhetskultur, og skriver at nå er det "chefen der bestemmer. Chefen er ansatt av bestyrelsen, maktsystemet er genkendeligt fra politik og erhvervsliv, og så må de videnskabelige resultater vel også kunne bosses igjennom"?

Etter Penkowa-saken fikk Hemmingsen universitetsstyrets fornyede tillit i 2013. Han er fremdeles rektor.

 • Vil du lese mer spennende vitenskapsstoff skrevet av forskere? Følg Aftenposten Viten på FacebookogTwitter!

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Faren skal ha utsatt henne for minst 160 overgrep. Hun er så skadet at hun har vært innelåst på sykehus i nesten fire år.

 2. A-MAGASINET

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 3. VITEN

  Store klimafordeler ved skifte til fornybar energi

 4. VITEN

  Gasshydrater kan være klimabombe: 20 ganger kraftigere klimagass enn CO2

 5. VITEN

  Kristian Gundersen i Uviten: - Moralsk og faglig samrøre av Thomas Hylland Eriksen

 6. VITEN

  Svenske Fredrik Lanner blir en av de første forskerne i verden som får endre gener i menneskefoster