Viten

Med makt mot viten

De vestlige intervensjonene mislykkes gang på gang, uten at man lærer.

Amerikanske bomber rammer IS-stillinger i Kobani i Syria. Fremmarsjen til IS er en umiddelbar konsekvens av vestlig støtte til et korrupt og diktatorisk sjiamuslimsk regime, kombinert med en ubetenksom oppmuntring av de rivaliserende opprørsgruppene i Syria, skriver Øyvind Østerud. Lefteris Pitarakis

 • Øyvind Østerud
 • Våre Uviten-spaltister Tarjei Havnes og Magne Mogstad har valgt å takke for seg i denne omgang, og vi er glade for å presentere vår nye Uviten-spaltist: Professor Øyvind Østerud! Dette er hans første spalte.
  Når det tas skjebnetunge avgjørelser i verdenspolitikken, kan en kanskje tro at det ligger et minstemål av kunnskap til grunn. Eller at aktørene har lært av tidligere fadeser. Men slik er det ikke.

I Libya raser det fortsatt en borgerkrig mellom rivaliserende militser etter at president Gadafi ble styrtet i en intervensjon som skulle beskytte sivilbefolkningen og opprette demokratisk styre. Gaddafis fall førte også til at tungt væpnede terrorister destabiliserte nabolandene og bidro til angrepet mot statoilanleggene i In Amenas.

Det krevde bare et minimum av kunnskap om politiske forhold i Libya å forutse sammenbruddet. Landet manglet samlende institusjoner. Det var splittet mellom regioner og grupperinger der opprørerne bare hadde motstanden mot Gadafi-regimet felles. Frankrike og Storbritannia gikk i spissen for bombetokter til støtte for en opprørskoalisjon de knapt visste hvem var.

Nye kriser

Øyvind Østerud.

Irak faller nå fra hverandre i en sky av vold, i kjølvannet av en internasjonal intervensjon som skulle legge grunnlaget for en ny, demokratisk orden. Fremmarsjen til IS er en umiddelbar konsekvens av vestlig støtte til et korrupt og diktatorisk sjiamuslimsk regime, kombinert med en ubetenksom oppmuntring av de rivaliserende opprørsgruppene i Syria. Fragmenteringen av staten Irak var ikke bare forutsett av skribenter med inngående områdekunnskap, men også av den amerikanske administrasjonen som unnlot å marsjere mot Bagdad for å styrte regimet under den første Gulfkrigen i 1990–91.Afghanistan står på randen av en ny borgerkrig som har likhetstrekk med situasjonen før Taliban kom til makten. Mens intervensjonen i 2001 gikk under parolen "lett fotavtrykk", der tanken var å nøytralisere Al-Qaida og ramme Taliban-regimet gjennom støtte til innenlandsk opposisjon, grep opprøret stadig sterkere om seg. Snart vokste ambisjonene til et forsøk på å bygge en demokratisk nasjonalstat ved hjelp av utenlandske troppestyrker og bistand. Men det var ingen legitime allierte å overlate den nasjonale makten til. Regimet var underminert innenlands både fordi det ble sett som en amerikansk marionett, og fordi det var en del av den borgerkrigen som startet da Sovjetunionen i sin tid trakk seg ut.

Bordet fanger

Hvis strategiske avgjørelser ikke drives av viten om situasjonen og kreftene i konfliktområdene, hva er det da som driver dem? "Aldri mer Vietnam" het det i USA etter tilbaketoget i 1975. Aldri mer en kostnadskrevende hengemyr som det er umulig å komme ærerikt ut av. Men bordet fanger, som det hadde gjort i Vietnam. Først begrenset støtte til en alliert. Så litt tyngre støtte når den allierte likevel er i ferd med å falle. Så en kraftfull retorikk om hva som står på spill om støtte ikke blir fulgt opp. Til slutt tunge bombetokter og troppestyrker på en halv million, inntil protestene hjemme og internasjonalt setter en grense som leder inn i tilbaketoget.

Så blekner minnet om fiaskoen. En fersk konflikt truer. Det er umulig å være passiv til den. Alliansen kan tjene på handlekraft. Meningsmålingene vil peke oppover igjen. Så kommer uforutsette hindringer der videre innsats skal rettferdiggjøre det som alt er satset.

Det valgte sporet fortrenger nok en gang elementær viten.

 • I Uviten skriver Nina Kristiansen, Simen Gaure, Kristian Gundersen og Øyvind Østerud hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk.
 1. Les også

  Amerikansk våpenleveranse havnet hos IS i Syria

 2. Les også

  Syria hevder å ha skutt ned to IS-fly

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Obama vil beholde 8.400 soldater i Afghanistan

 2. VITEN

  Derfor må vi minne oss om fatale konsekvenser av fake news før Trump

 3. DEBATT

  Offiser og samfunnsforsker etter Afghanistan: «Vi beveger oss inn i håpløshetens tid»

 4. VERDEN

  Russland fyller tomrommet etter USA i Midtøsten. Nå sender Putin soldater inn i en ny krig i regionen.

 5. VERDEN

  – Viljen til å bruke gulrot og pisk er for liten. Derfor har Trump rett.

 6. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya