Jordens eldste meteorittnedslag kan ha endt en istid
Da en meteoritt traff jorden for 2 milliarder år siden, gikk planeten fra å være isdekt til at isen begynte å smelte, mener forskere.
Forskere har identifisert verdens eldste asteroidekrater i Australia. De mener krateret kan forklare hvordan meteoritten avsluttet en hel istid på jorden, skriver BBC.
Meteoritten traff Yarrabubba i Vest-Australia for rundt 2,2 milliarder år siden. Det betyr at krateret er omtrent halvparten så gammel som Jorden, sier forskerne fra Curtin University i Australia.
Ifølge Sky News analyserte forskerne bakken, som ble «sjokkomkrystallisert» av meteorittreffet, for å beregne nøyaktig når det skjedde. Det kan ligne på måten treringer gir ledetråder om treets fortid.
Krateret ble oppdaget allerede i 1979, men geologer har ikke testet hvor gammelt det er før nå.
Nasa fant planet på størrelse med Jorden
Kan ha fått isplatene til å smelte
Forskerne sier funnet er spennende fordi det kan forklare hvorfor Jorden på denne tiden begynte å varmes opp. Tidligere skal Jorden ha vært i en «snøball-periode». Den var stort sett dekket av is.
På et tidspunkt smeltet isplatene, og planeten begynte å varmes opp.
– Kraterets alder sammensvarer ganske presist med slutten på det som kunne ha blitt en global istid, sier forskeren Chris Kirkland til BBC.
– Meteorittreffet kan ha skapt betydelige endringer i Jordens klima, fortsetter han.
Skal ha sluppet ut vanndamp
Ved hjelp av datamodellering beregnet teamet at meteoritten slo inn i et kilometertykt islag som dekket Jorden. Hendelsen skal ha skapt enorme mengder vanndamp som ble sluppet ut i atmosfæren.
Dette kan ha hjulpet planetens oppvarming i løpet av den proterozoiske epoken. Det var en tidsalder da oksygen nettopp hadde dukket opp i atmosfæren, og det komplekse livet ennå ikke hadde dannet seg.
«De geologiske historien viser at Jorden hadde is fra før meteorittreffet, men etterpå forsvant den i hundrevis av millioner av år. Var Yarrababba-treffet en utløsende faktor for datidens globale klimaendringer?» spør forskerne i et innlegg i The Guardian.