Bruk spesial-solbriller!

Se aldri på Solen uten å beskytte øynene! Sikre deg derfor spesial-briller til tirsdagens store begivenhet. De gir sikker beskyttelse.

  • Rolf L. Larsen
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.

Når du observerer Solen, er det viktig at huske på at den sender ut stråler i alle bølgelengder, også infrarødt og ultrafiolett. Denne strålingen kan ikke ses av mennesker, men den er meget skadelig for øynene. Selv om du dekker øyenene med noe tilsynelatende mørkt, kan det også slippe igjennom slike skadelige stråler.

Å bruke helt mørke eller sotete solbriller, sotet glass eller CD-plater, frarådes sterkt. Også spesial-briller bør ikke brukes i mer enn noen minutter av gangen, og heller ikke av personer som har øyeskader.

Har du spesial-briller som du brukte under solformørkelsen i slutten av mai i fjor, såkalte solformørkelses-briller, kan du trygt bruke disse.

Hvis ikke kan du få bestille slike spesial-briller for noen ti'ere gjennom nettadressen: www.astronomi.no. I morgen, fredag, er det siste frist. Du kan også få kjøpt slike briller under arrangementet i Frognerparken i Oslo.

<b>Bruk spesialbriller</b>, oppfordrer Knut Jørgen Røed Ødegaard.