Kultur

D.D.E får 6 millioner i koronastøtte. Åge Aleksandersen-konsert får ingenting.

Onsdag delte Kulturrådet ut nye koronamillioner til artister og arrangementer.

Mange kjente artister har søkt stimuleringsordningen for arrangementer. Men denne gangen er det ikke alle som får.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Arrangørene av en konsert med Åge Aleksandersen har fått avslag på sin søknad om 750.000 kroner i koronastøtte. Samtidig får D.D.E 6 millioner kroner til sin juleturné.

De har begge søkt stimuleringsordningen for arrangementer. Ordningen har fått mye oppmerksomhet etter at kjente artister som Wenche Myhre, Bjørn Eidsvåg og Kurt Nilsen har fått store tildelinger. I tillegg har mange mindre kjente aktører fått støtte.

Flere har ment at Nilsens tildeling på 13 millioner er urimelig stor. Han har svart med å peke på at støtten gjør det økonomisk mulig å gjennomføre konserter. Det fører til at mange leverandører og kulturarbeidere får betalt.

Det er satt av 500 millioner kroner til å stimulere til nye arrangementer før nyttår. Så langt er 85 millioner delt ut. Søknadene behandles forløpende av Kulturrådet. Onsdag fikk 32 aktører støtte. 24 fikk avslag.

Derfor får Aleksandersen-konsert avslag

Det er Ungdomslaget Fønix i Bindal som har søkt om støtte til en konsert med Åge Aleksandersen. På scenen skulle også Gunnar Pedersen og Trondeheimsolistene. Men søknaden på 750.000 kroner ble altså avslått.

Begrunnelsen er at søknaden ikke tilfredsstiller «krav om rapport, regnskap og oppbevaring av opplysninger». Den tilfedstiller heller ikke kravet om at tilskuddet ikke skal overstige differansen mellom arrangørens kostnader og inntekter.

– Vi mener Ungdomslaget Fønix har beregnet for høye salgsinntekter i søknaden i forhold til kapasiteten på lokalet og forventet publikum, sier Thomas Hansen, seniorrådgiver i Kulturrådet.

Aftenposten har vært i kontakt med initiativtager til konserten, Lisbeth Berg-Hansen. Hun mener det har skjedd en saksbehandlingsfeil og opplyser om at avslaget vil bli påklaget.

– Vi har ikke søkt om større beløp enn det som er tillatt, slik Kulturrådet fremstiller det.

«No e D.D.E Jul Igjen»

D.D.E har fått 6 millioner kroner til juleturnéen «No e D.D.E. Jul Igjen». Dette er en tradisjon som har foregått siden 1999, først og fremst i Trøndelag.

«Familieforestillingen viser D.D.E. fra en litt annen side enn bandets rockereportoar, og har tradisjonelt samlet publikum i alle aldre og vært like godt besøkt i by som i bygd», skriver bandet i søknaden.

– Støtten er basert på de avtalene som er inngått, slik at alle som er med på å gjennomføre turneen får betalt, sier daglig leder i D.D.E, Eivind Berre.

Han forteller at D.D.E har stått uten inntekter siden i fjor og at støtten derfor er sårt tiltrengt.

– Vi trenger olje i maskineriet. Så denne ordningen treffer godt, avslutter han.

Åtte forestillinger med West Side Story utsettes de neste ukene. Aktørene som er med får likevel pengene utbetalt, takket være stimuleringsordningen for arrangementer.

Utsetter forestillinger

Arrangementet som har fått mest støtte denne gangen, er musikalen West Side Story. Den skal settes opp på Chateau Neuf i Oslo. Produksjonsselskapet Taran får drøyt 10 millioner kroner.

Men ettersom Oslo er stengt ned de neste ukene, må åtte av forestillingene til Taran utsettes. Ved å utsette istedenfor å avlyse, beholder de støtten.

– Men artistene trenger jo penger nå før jul. Så jeg har sagt ja til å utbetale honorarer nå, ettersom pengene allerede står på konto, sier Tor Arne Ranghus, som eier Taran.

Må ikke betale tilbake alt

Det kan skje at aktører mottar støtte fra stimuleringsordningen, men likevel må avlyse arrangementet de fikk støtte til.

Dersom avlysning skjer etter pålegg fra myndighetene, slipper man å betale tilbake pengene som er knyttet til «uunngåelige økonomiske forpliktelser». Resten skal tilbakebetales. Det forteller kulturminister Abid Raja (V).

– Dette bidrar til å holde liv i både kulturarrangører og underleverandører i en svært krevende tid. Vi ser på behovet for å justere og øke og forlenge ordningene dersom det viser seg å være nødvendig, sier han.

Les mer om

  1. D.D.E.
  2. Konsert
  3. Åge Aleksandersen