Nyhetsanalyse

Boris Johnson har aldri vært nærmere avgrunnen. Men det mest sannsynlige utfallet er likevel at han hangler videre.

BRUSSEL (Aftenposten): Alle tror Boris Johnson er ferdig som statsminister. Men så enkelt er det ikke. Et kynisk spill kan redde ham.

Farvel, Downing Street? Aldri har Boris Johnsons vært nærmere å bli kastet som britisk statsminister.
  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

NYHETSANALYSE: Det engang så stolte slagordet «Get brexit done» brukes nå mot Boris Johnson. I sosiale medier florerer bilder av en slagen Johnson med tittelen «Get exit done».

Men så enkelt er det ikke. For hvis ikke Boris Johnson selv velger å trekke seg, er det høyst usikkert om partiet klarer å kaste ham.

– Ingen fortalte meg at det var en fest, uttalte Johnson i et intervju med Sky News. Nå trender disse svarene på Twitter og i andre sosiale medier under emneknaggen #nobodytoldme.

Motstanden mot Boris Johnson har nådd orkans styrke på De britiske øyer. Partiet faller som en stein på meningsmålingene. Johnsons popularitet er uvirkelig lav. Han er mindre populær enn Theresa May og Labours tidligere leder Jeremy Corbyn, to av Storbritannias mest upopulære ledere gjennom tidene.

Renkespill og plott

Men det er altså ikke folket som skal avgjøre om Boris Johnson skal fortsette. Det skal hans eget parti gjøre. Der vokser også motstanden time for time. Nå foregår et renkespill og åpenbare forsøk på plott fra ulike grupperinger i partiet.

Mange i partiet er møkk lei statsministerens krumspring, løgner og bortforklaringer.

Men det som betyr noe, er hva som gavner den enkeltes representants politiske fremtid. Mange frykter at det kommende lokalvalget i mai vil bli en katastrofe, at de ikke blir gjenvalgt, og at de har mer å tjene på å beholde Johnson enn på å kaste ham.

Går Johnson, dras de selv med i dragsuget. Det kan være grunn nok til å beholde ham.

En forferdelig uke

Men aldri har Boris Johnson vært så langt nede som nå. Særlig har et intervju hos Sky News knust siste rest av troverdighet. Der ble han igjen spurt om de berømmelige festene. Og om hvordan han kunne unngå å skjønne at ølflasker, pølser og snacks i hagen i Downing Street var noe mer enn et arbeidsmøte.

– Ingen fortalte meg at det var en fest. Og ingen fortalte meg at det var i strid med reglene, uttalte han. Nå trender disse svarene fra Johnson på Twitter og i sosiale medier under emneknaggen #nobodytoldme.

Boris Johnson forsøker å tenke på andre ting. Her fra en løpetur med hunden Dilyn i St. James Park i London.

Rådgiveren fra helvete

Det hittil mest alvorlige angrepet på Johnson kommer fra hans egen tidligere fortrolige, Dominic Cummings. Han var strategisk rådgiver i Downing Street og hjernen bak brexit-strategien.

Nå er de bitre fiender, og Cummings benytter enhver anledning til å dolke Johnson i ryggen.

Onsdag påsto han at Boris Johnson selvsagt visste at det var en fest. Cummings fortalte at han hadde informert Johnson om den planlagte festen og endog advart ham om at det ville være brudd på reglene. Og ergo at han løy for Parlamentet da han påsto det motsatte.

En gang var de nære venner og politiske tvillinger. Nå hater de hverandre, og Cummings benytter enhver anledning til å dolke Johnson i ryggen.

Mens vi venter på dommen

Etter avsløringene som nå kalles «partygate», hvor det ble avdekket en rekke fester i Downing Street, ble det til slutt nedsatt en granskingskommisjon. Den ledes av Sue Gray, en anerkjent jurist og embetskvinne med stor troverdighet i alle partier.

Mange mener at den vil avgjøre Boris Johnsons skjebne. Det vil den kanskje også.

I alle fall om hun kan dokumentere at arrangementene i Downing Street var brudd på reglene. Og i tillegg kan dokumentere at Boris Johnson løy for Parlamentet.

Men rapporten kan også bli et antiklimaks. For det er ikke sikkert rapporten kommer med noen klare konklusjoner. Og det ligger ikke i Sue Grays mandat å felle noen dom, men å etablere fakta.

I onsdagens spørretime i Underhuset opplyste Boris Johnson at rapporten vil komme neste uke.

Tre scenarioer

Da står vi overfor tre mulige scenarioer:

Optimistene: Om rapporten ikke har en klar konklusjon, kan Johnsons støttespillere argumentere for at han har beklaget, og at de ansvarlige har fått sparken. Nå er det tid for å gå videre. Hans sterkeste støttespillere vil hevde at dette tross alt ikke er «Watergate».

De frykter også at det å fjerne Johnson vil trigge en ødeleggende lederkamp og i tillegg skygge for lokalvalgene i mai. Da er en rekke konservative på valg, politikere som kom inn da Boris Johnson gjorde et brakvalg i 2019.

De håper at mye er glemt innen mai. Boris har fortsatt et stort flertall i Parlamentet, og han kan kjøpe seg tid.

Pessimistene: Boris Johnson leverte brexit til EU-motstanderne i partiet. Den jobben er gjort. Nå har de ikke lenger bruk for Johnson. De støttet ham da han var en vinner. Men Johnson er blitt en taper, og dersom partigruppen opplever at de ikke lenger kan vinne valg med Johnson, har de ingen skrupler med å dytte ham utfor stupet.

Kynikerne: På toppen av dette kommer scenarioet som er det farligste. Det er i ferd med å utspille seg for åpen scene i Tory-partiet:

Hvis partiet fortsetter å falle, vil det føre til at mange av representantene som kom inn ved brakvalget i 2019, forsvinner ut igjen. Det gjelder ikke minst alle representantene som kom inn fra Nord-England. Onsdag morgen ble det klart av 12 av disse såkalte «red wall»-representantene hadde sendt brev om mistillit til Johnson.

Det ligger an til at tilstrekkelig mange i partiet vil fremme mistillitsforslag mot Johnson. Men da er bare halve jobben gjort. Det må også bli flertall for forslaget.

Som om ikke det var nok: En av disse, Christian Wakeford, meldte bare minutter før onsdagens spørretime i Parlamentet at han meldte overgang til Labour.

Hvordan bli kvitt ham?

Det som synes helt klart, er at det vil komme inn tilstrekkelig mange mistillitsbrev som gjør at det kan reises mistillit mot Johnson.

  • Et mistillitsforslag kan fremmes om 15 prosent av Tory-medlemmene har bedt om det. Det magiske antallet er 54 brev. Ingen får vite hvor mange brev som er kommet inn før taket er nådd.
  • Deretter avholdes avstemning hvor det fremmes mistillit mot Johnson. Det er kun de konservative som stemmer. Johnson må ha støtte fra halve parlamentsgruppen pluss 1 for å overleve. Det vil si 181 representanter.

Dersom han klarer å få dette antallet og unngår mistillit, er han fredet for nye mistillitsforslag det neste året.

Johnson kan bli fredet i ett år

Det er dette som er skrekken for dem som ønsker å felle ham. De får bare én sjanse. Men det er også dette som gjør at Johnson og hans støttespillere ser at timingen blir uhyre viktig. Treffer ikke motstanderne på riktig tidspunkt, er toget gått for denne gang.

Det er derfor ikke tilfeldig at Tory-medlemmene får beskjed om å holde hodet kaldt og i alle fall ikke utløse mistillit før Sue Grey-rapporten kommer neste uke.

Det enkleste for dem som ønsker å kaste Johnson, er om Johnson fulgte partikollega David Davis innstendige råd i spørretimen onsdag: For Guds skyld, gå!

Les mer om

  1. Britisk politikk
  2. Boris Johnson
  3. Brexit