Digitalekspert: Flere strømmeaktørerer vil gå under i år

Den harde kampen mellom strømmeaktørene i musikkbransjen vil knekke noen av dem i løpet av året, mener digitalekspert Jeremy Silver.

Engelske Jeremy Silver er forfatter og entreprenør i musikkbransjen, og tror det blir en kamp på liv og død mellom de mange aktørene i det musikalske strømmemarkedet i år.

Årsaken er Apples ventede inntreden i dette voksende markedet.

Når konferansedelen av den nordiske musikkbransjefestivalen Bylarm åpner i dag, handler omtrent halvparten av programmet om strømming av musikk. Ikke uten grunn, for strømming vokser frem som bransjens store inntektskilde og utgjør for eksempel 75 prosent av salgsinntektene i Norge nå.

Men alt er ikke skyfritt.

— Det er minst 15 tilbydere som nå kjemper om strømmemarkedet, globalt og spesielt i USA. I tillegg har man minst fem aktører som kun satser mot det asiatiske markedet, i India og Kina. Med Apple og deres Beats Music på vei inn, sier det selv at dette blir en kamp på liv og død, sier Jeremy Silver.

Han ga nylig ut boken Digital medieveal - The first twenty years of music on the web …and the next twenty , og kjenner alle aspekter av dagens strømmemarked.

— Alle store aktører skal inn der nå, med produkter som er nærmest helt like, og ideen om at alle vil vinne er utenkelig. Vi kommer til å se et blodbad blant de mange aktørene i løpet av året, sier Jeremy Silver.

Fredag ettermiddag kommer den engelske bransje- og digitaleksperten til Bylarm i Oslo for å snakke om musikkfolkets mange utfordringer på internett.

Ingen har hatt overskudd

Silvers tro på vanskelige tider støttes delvis av redaksjonssjef Sveinung Rindal i norske Wimp/Tidal. Tirsdag ble den internasjonale versjonen av norske Wimp, som altså heter Tidal, også lansert her i Norge.

Tidal er én av de mange aktørene som nå kjemper om strømmekundene globalt og i det amerikanske markedet.

— Det han beskriver er fortellingen om den samme historien, om et konstant pågående blodbad siden 2010. Å etablere seg i dette markedet koster mye, og det er så langt ingen strømmetjenester som har hatt overskudd etter et års drift. Gitt at Apple med sitt Beats klarer å posisjonere seg som en reell konkurrent til Spotify, så kan det bli et virkelig blodbad, ja, sier Sveinung Rindal.

Tidal ble først lansert i USA og UK i oktober i fjor, og satser på bedre lydkvalitet (såkalt lossless, lik CD-lyd) og mer redaksjonelt innhold enn for eksempel den svenske storebroren Spotify.

Utnytter mulighetene dårlig

Skal man tro ekspert Jeremy Silver, er Tidal inne på noe riktig med sitt søkelys på lyd og merinnhold utover selve musikken.

— Tanken er lur. Pr. nå er det vel Tidal og Neil Youngs «Pono» som satser der, og for meg er det interessant. I et massemarked vil lydkvalitet aldri bli det viktige for folk, men det finnes en del brukere som vil ha det, og derfor er det rom for at en aktør som Tidal vil kunne leve, sier Jeremy Silver.

Han mener nemlig at musikkbransjen på langt nær utnytter mulighetene som finnes på internett, derav boktittelen «digital middelalder».

— For å komme videre, til den digitale renessansen, må musikkbransjen utnytte hele kulturen rundt. Musikk handler om mye mer enn filer, det handler om låter, album, konserter, lisensiering, bilder, videoer, linernotes og mer til. Spotify og andre strømmetjenester gir meg ikke alt jeg ønsker som musikkinteressert. Her må det skje mer, sier Jeremy Silver.

Vil holde brukerne inne

Han kan og vil ikke spekulere i hva Apple tenker med sin tjeneste Beats Music, som de kjøpte fra blant annet hiphopartist og produsent Dr. Dre for et knapt år siden.

Sveinung Rindal er redaksjonssjef i Wimp/Tidal, som satser på bedre lydkvalitet i kampen om strømmekundene i musikkmarkedet.

Pr. i dag er det strengt hemmelige hvordan den nye strømmetjenesten vil bli, hva den vil koste for forbrukerne og når den vil bli lansert, selv om ryktene forteller at tjenesten slippes løs i juni.De fleste eksperter uansett enige om at dette vil endre strømmemarkedet totalt.

— Det kanskje mest spennende blir å se om Apple gjør tjenesten mer «åpen», eller om de fortsetter sin strategi om å bygge det jeg kaller deres egen «city-state». De store digitale aktørene GAFA, nemlig Google, Amazon, Facebook og Apple, kjemper alle om å holde folk fast inne i sin kommersielle verden, og gjør det mer og mer vanskelig for brukerne å bevege seg mellom selskaper.

— Vil Apple bruke den nye tjenesten til ytterligere å gjerde folk inne, undrer Jeremy Silver.

Satser på nisjetjeneste for å overleve

De to elementene bedre lydkvalitet og mer redaksjonelt innhold er Tidals våpen i denne stadig tøffere strømmekrigen.

— Vi konkurrerer ikke på Spotifys banehalvdel, nei, og det er heller ikke interessant for oss. Med Tidal har vi laget en spesialbutikk for musikk, som går dypere enn mainstream. Vi satser på kvalitet. For oss handler musikk om å se forbi teknologien, og om å selge følelser, sier redaksjonssjef Sveinung Rindal.

Tidal er den internasjonale versjonen av norske Wimp, som først ble lansert for fem år siden. Prisen for abonnement er doblet, fra 99 til 199 norske kroner, for en strømmetjeneste med hi-fi-lyd. Etter oppstarten i USA og UK i oktober, blir tjenesten tilgjengelig i tilsammen 30 land i løpet av første kvartal 2015. Tirsdag ble den lansert i Norge.

Det svenske selskapet Aspiro eier Wimp og Tidal, som ved utgangen av januar hadde totalt 503.000 brukere. Kun 17.000 av disse betaler for Tidal.

— Folk synes vi var gærne da vi lanserte en tjeneste med dobbel pris, men tilbakemeldingene er positive, og det viser at folk på sikt ønsker bedre kvalitet innen streaming, sier Sveinung Rindal.

Jay-Z vil kjøpe tjenesten

Én som har vist interesse, er det amerikanske rapperen Jay-Z. I januar bød hans selskap Project Panther Bidco 464 millioner svenske kroner for å overta alle aksjene i Aspiro. Majoritetseier Schibsted (omtrent 75 prosent) sier ja, mens en gruppe småaksjonærer prøver å stanse salget.

Avgjørelsen blir tatt 11. mars. Spørsmålet er hva som skjer om Tidal blir helamerikansk.

— Før en avgjørelse kan jeg ikke si så mye, men all oppmerksomheten som kom etter Jay-Z' tilbud, kan si noe om mulighetene her. Tidal er uansett en mer global tjeneste enn Wimp, men tanken vår vært å fortsatt ha en norsk redaksjon som vil reflektere det vi har gjort hele tiden, sier Sveinung Rindal.

Om salget til Jay-Z ikke skulle bli gjennomført, trenger Tidal/Aspiro uansett mer kapital, og storeier Schibsted har signalisert at de ikke vil bidra der.

— Det er ingen hemmelighet at selskapet trenger mer midler i løpet av 2015. Dette er en tøff utfordring som ligger på alle som driver med streaming. Men vi har ståltro på et produkt som akkurat nå er på en boost, sier Sveinung Rindal.

Utfordringen er å gjøre mye skryt og positiv omtale i musikk- og bransjeblader verden over til betalende abonnenter.