Kjetil Bragli Alstadheim blir politisk redaktør i Aftenposten

Går fra samme rolle i Dagens Næringsliv.

Kjetil Bragli Alstadheim fotografert da han ble kåret til årets redaktør i mars 2018.

Etter kun tre dager i sjefredaktørrollen kunne Trine Eilertsen presenterte Aftenpostens nye politiske redaktør på et allmøte i mediehuset fredag morgen.

Kjetil Bragli Alstadheim (51) kommer fra Dagens Næringsliv (DN), der han har vært politisk redaktør i over fem år. Han tar over for Trine Eilertsen, som var politisk redaktør frem til hun overtok det øverste redaktøransvaret etter Espen Egil Hansen.

Trekker frem formidlingsevne

Med Alstadheim får vi en fenomenal forsterkning av kommentaravdelingen vår. Han er ikke bare usedvanlig godt orientert. Alstadheim er også en av landets skarpeste og beste skribenter, sier sjefredaktør Trine Eilertsen.

Den politiske redaktøren har det overordnede ansvaret for Aftenpostens kommentarjournalistikk.

Republikaner blir politisk redaktør i Aftenposten

– Velkommen til oss, Alstadheim!

– Takk for det!

– Hva kan våre lesere vente seg av deg?

– Jeg kommer til å skrive mye og være synlig på ulike vis. Jeg har som mål at Aftenpostens kommentaravdeling skal være en tydelig og viktig del av den nyhetsmaskinen som Aftenposten er, både for å sette nyheten i sammenheng og med godt begrunnende og skarpe analuyser og meninger.

Han ønsker jobbe tett på det politiske miljøet:

– For meg er det viktig å ha tett kontakt med de politiske journalistene, og jeg skal fortsatt tråkke i det politiske miljøet, sånn som jeg har gjort. Jeg mener det er viktig for å forstå det som skjer i politikken.

Som kommentator og redaktør har Alstadheim fått en rekke priser. Han har blant annet mottatt Den store journalistprisen, NTBs pris for godt mediespråk og Riksmålsforbundets gullpenn for sine skriverier i Dagens Næringsliv. I 2018 ble han også kåret til «Årets redaktør» av Oslo redaktørforening. Alstadheim har også gitt ut bøkene «Republikken Norge» og «Klimaparadokset», begge på Aschehoug forlag.

Alstadheim lover mer engasjert klimastoff.

– Jeg har jobbet mye med klima rett og slett fordi det er utrolig spennende tema å dekke journalistisk. Det er fullt av interessekonflikter og spennende nyhetsstoff, og det er et område som er viktig både for politikken og økonomien fremover. Så det tror jeg blir viktig for Aftenposten fremover, både som kommentarer og som nyhetsstoff.

– Du har markert deg som republikaner i DN. Blir du kongetro som politisk redaktør i Aftenposten?

Nei. Men Aftenposten har jo en politisk linje, og jeg regner ikke med at Aftenposten blir en republikansk avis med det første.

Har han andre radikale standpunkter som kolliderer med Aftenpostens linje? Han tenker seg om, men kommer ikke på noen flere:

Avisens linje ligger jo uansett til sjefredaktøren. Så Kongens skjebne ligger i Trine Eilertsens hender. Det kan du sitere meg på!

Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen.

Aftenposten kunne ikke fått en bedre politisk redaktør, og jeg ser frem til at vi skal løfte Aftenposten som kommentar- og meningsavis, sier Eilertsen, som blant annet trekker frem Alstadsheims formidlingsevne.

Alstadheim er en kjent politisk kommentator og har vist en enestående evne til å formidle godt om komplekse problemstillinger som blant annet klima.

Prisvinnende redaktør

Kjetil Bragli Alstadheim er fra Oslo og hadde vært kommentator i DN i ni år da han overtok som politisk redaktør i 2014. Han har også bakgrunn som politisk journalist i DN, Aftenposten og Klassekampen.

Som kommentator og redaktør har han fått en rekke priser, blant annet Den store journalistprisen, Riksmålsforbundets gullpenn og årets redaktørutmerkelse.

Etter 23 fine år i DN ser jeg frem til å vende tilbake til Aftenposten og være med på laget i en bredere avis med et større publikum. Nyheter er pulsen i en avisredaksjon. Kommentarjournalistikken er en del av det og har en viktig rolle for å sette nyhetene i sammenheng og gi godt begrunnede og skarpe analyser og meninger, sier Alstadheim.

Det er fremdeles ikke avklart nøyaktig når Alstadheim tiltrer i Aftenposten. Trine Eilertsen har i sin periode som politisk redaktør vært en del av trekløveret bak den svært populære podcasten Aftenpodden, sammen med Sarah Sørheim og Lars M. Glomnes. Denne vil i utgangspunktet fortsette som før.