Debatt

Kort sagt, fredag 29. mars

  • Debattredaksjonen

Klimastreiken er tema for begge dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er kjekt at du engasjerer deg, Erna. Men gjer det på ekte

Kjære Erna, det er bra å sjå at du engasjerer deg i klimadebatten! Det hadde vore endå betre om vi også kunne sjå engasjementet i statsbudsjettet ditt.

Vi var mange som sov på dørmatta di natt til fredag. Vi er lei av naiv klimapolitikk som tek oss til 3 grader global oppvarming. Vi er lei av uansvarleg økonomisk styring som ikkje tek klimasaka på alvor. Vi vil vite kvifor våre løysingar – som forskarar meiner kan sikre framtida – ikkje passar for deg.

For å ta vårt historiske ansvar må Noreg kutte 55 prosent av eigne utslepp og bidra med 65 milliardar i året til globale klimatiltak. Dette er veldig mykje pengar, men jo lenger vi ventar, jo dyrare vert det.

Vi treng nattog som eit reelt alternativ til fly mellom Trondheim og Oslo. Det kan ikkje lønne seg økonomisk å fly i eit «klimavenleg føregangsland». Dette kan ein statsminister med mot til å satse på klima fikse. Det er dette vi ynskjer oss, Erna.

Det nyttar ikkje med kunnskap om du ikkje skal bruke den. No treng vi politisk vilje. Få hovudet opp av oljesanda.

Det er kjekt at du engasjerer deg, Erna. Men gjer det på ekte – med ansvarleg klimapolitikk.

Kristin Sønnesyn Berg, leder, klimautvalget i KFUK-KFUM Global og Sofie Nordvik, kampanjekoordinator, KFUK-KFUM Global


Ta ballen i stedet for ungdommen

I vårt debattinnlegg 27. mars pekte vi på historiske paralleller mellom behandlingen av klimastreikere og kvinnesaksforkjempere.

NRK nyhetsanker Ingvild Bryns intervju med 13-årige Agnes Lægreid ble brukt som et eksempel. I en replikk skriver Bryn at hun inviterte Lægreid til en «likeverdig replikkveksling» som ikke var «moralisende og latterliggjørende».

Vi anklaget ikke Bryn for latterliggjøring. Andre eksempler av denne generelle holdningen var nevnt. Samtidig mener vi at Bryns tilnærming var moraliserende. Tre av fem spørsmål var rettet mot de unges personlige engasjement og ansvar, inkludert Lægreids.

Et slikt ensidig fokus på ungdoms legitimitet er ikke særlig «gjensidig respekt». Respekt ville bety å diskutere og kritisere de unges ideer, ikke bare arrestere dem for manglende egeninnsats.

Malcolm Langford, jusprofessor og Eirinn Larsen, førsteamanuensis i historie, begge ved Universitetet i Oslo

Les mer om

  1. Kort sagt
  2. Klimapolitikk