Kommentar

Kvinnene med fast plass i byrommet

Nesten til evig tid er skulpturer tildelt sin synlige teig i byrommet. Nå er alle kvinnene som har en slik fast plass samlet mellom to permer.

Cissi Klein (13) var en av mange norske jøder som ble deportert til Auschwitz under krigen. Der døde hun kort tid etter ankomst. Bronseskulpturen av den unge jenta står utenfor huset hennes i Trondheim. Kunstnere: Tore Bjørn Skjølsvik og Tone Løvseth Ek.
  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

På dronning Sonjas 80-årsdag ble Kirsten Kokkins skulptur av henne avduket i Slottsparken. Der sitter dronningen i fjellutstyr på en stor sten og skuer utover sitt dronningrike. Hun er den 74. kvinnen i vårt lands historie som har fått sitt monument i det offentlige rom.

Menn er det mer enn nok av, men Hilde Herming og Nora Ceciliedatter Nerdrum fikk den fabelaktige ideen å dokumentere samtlige kvinner som er satt på sokkel her på berget. Drøyt 80 registrerte skulpturer og monumenter over 73 kvinner er det blitt. Samlet blir dette et slags kollektivt gruppeportrett over norske kvinners bidrag til samfunnsbygging, demokratisering og verdiskapning.

Les hele saken med abonnement