SiD

Musklene som aldri blir store nok

  • Adelina Trolle Andersen

I starten var det bare en drøm. Etter hvert gikk det over til å sjekke meg selv i speilet hele tiden og sammenligne meg selv med andre på gaten. Jeg følte meg liten, forteller «Magnus» (20). Foto: Adelina Trolle Andersen

Flere gutter ser seg selv i speilet og tenker de er for små. Så de begynner å trene. Men for noen tar treningen over hverdagen. «Magnus» (20) kan trene til han kaster opp – bare for å fortsette.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Jeg la til alle mulige «fitnessguruer» og «bodybuildere» på Instagram og Facebook. Jeg ville også være like stor og sterk som dem, sier «Magnus» (20). Foto: Adelina Trolle Andersen

Psykiater Finn Skårderud forteller om hvordan misnøye med eget utseende er i ferd med å bli et maskulint problem. Foto: Adelina Trolle Andersen

#SK15. #SK16. Hasjtaggen som viser bilder av «sommerkroppen», eller treningen bak, på Instagram. De fleste har nok forbundet denne hasjtaggen med bilder av jenter i bikini.

Men i dag viser flertallet av bildene gutter som viser frem store overarmer, proteinpulver eller vektene.

Gutter som løfter på T-skjorten for å vise frem «sixpacken».

Psykiater Finn Skårderud forteller om hvordan misnøye med eget utseende er i ferd med å bli et maskulint problem.

— Flere gutter går seg vill i dietter og helsestudioer. De ser en kropp de mener er for liten i speilet. Vi ser gutter som er besatt av kroppens utseende, muskulatur og trening, sier han.

Flere gutter går seg vill i dietter og helsestudioer

Denne besettelsen av å være stor kalles av noen megareksi, men formelt sett er dette ikke en spiseforstyrrelse man kan bli diagnostisert med.

Psykiater Finn Skårderud forteller om hvordan misnøye med eget utseende er i ferd med å bli et maskulint problem. Foto: Adelina Trolle Andersen

Finn Skårderud liker ikke navnet megareksi, da det egentlig betyr kjempestor appetitt. Det er ikke problemet, men overdreven opptatthet av kropp, utseende og muskler.Han er opptatt av at vi ikke trenger å gjøre alt til diagnoser for å ta det på alvor, men heller snakke om det.

Startet uskyldig

De to siste årene har «Magnus» (20) sett en kropp som i hans øyne hverken er stor nok eller muskuløs nok.

Magnus er ikke hans ekte navn, men til neste år skal han gjennom en psykisk evaluering i Forsvaret og ønsker derfor å være anonym.

– Jeg fortalte det faktisk for første gang til foreldrene mine i helgen. At jeg sliter med megareksi. Det var nok på grunn av dette intervjuet, men de tok det heldigvis fint. Det var deilig å snakke med dem.

  • **Sondre (13):
Les også

Hvis man ikke har «pack», er man feit. Vi er bare 13 år gamle!

**
«Magnus» har slitt siden videregående, men det tok lang tid før han selv forsto at han slet. Det hele startet ganske uskyldig i starten av tredje klasse.

En kompis ønsket at de skulle trene sammen for å bli store. Men det hele utviklet seg, og de konkurrerte mellom hverandre om å bli større.

– Jeg la til alle mulige «fitnessguruer» og «bodybuildere» på Instagram og Facebook. Jeg ville også være like stor og sterk som dem.

– I starten var det bare en drøm. Etter hvert gikk det over til å sjekke meg selv i speilet hele tiden og sammenligne meg selv med andre på gaten. Jeg følte meg liten.

Finn Skårderud mener unge mennesker trenger å lære seg ulempene med sosiale medier.

— Det er en verden som pynter på virkeligheten, og den kritiske sansen er avgjørende for egen sunnhet. Hvis man er opptatt av kropp vil problemet raskt bli enda større som man ser andres bilder på sosiale medier, forklarer han.

Mina (19):

Les også

«Sukker gir ikke lenger barna hull i tennene. Det gir valker, uren hud og bilringer. Når gikk det galt?»

Skårderud mener et problem som dette dypest sett handler ofte om å håndtere negative følelser, og at det derfor er viktig ikke å trene det bort, men heller kjenne på de dårlige følelsene og snakke med folk rundt seg.

Ødela konsentrasjonen

På det verste hadde «Magnus» tolv treningsøkter i uken. For i tillegg til den daglige treningsøkten med kompisen gikk han idrettslinjen på skolen og var aktiv fotballspiller.

– Det var morsomt i starten. Det var gøy å se forbedring, å se i speilet at musklene er markerte og at de vokser. Men så tok det litt av. Man kan bare aldri bli fornøyd, så ditt eget selvbilde blir helt ødelagt.

Da det nærmet seg russetid og eksamenstid var Magnus helt utslitt.

Han hadde drevet med såkalt «bulking», som vil si at man spiser veldig mye mat, tar mye tyngre vekter og færre repetisjoner. Det skal gjøre musklene større.

Sliten (15):

Les også

Jeg er bare 15 år, men jeg er utslitt allerede nå

Samtidig var det mye å gjøre på skolen med lekser, prøver og innleveringer.

Han forteller at tankene og treningen først og fremst ødela konsentrasjonen.

– Jeg ble så utrolig sliten etter hvert. I den tiden begynte jeg å få veldig vondt i magen på fotballtreningene, og jeg spydde flere ganger i uken. Jeg roet meg litt ned og prøvde å fokusere mer på skolen.

– Jeg la til alle mulige «fitnessguruer» og «bodybuildere» på Instagram og Facebook. Jeg ville også være like stor og sterk som dem, sier «Magnus» (20). Foto: Adelina Trolle Andersen

Han forteller at det er mye bedre nå, halvannet år senere, selv om det kun var to uker siden han sist kastet opp på trening.Etterpå fullførte han treningen før han kastet opp igjen.

– Jeg har aldri tatt anabole steroider eller veksthormoner, men jeg bruker noen former for kosttilskudd. Sammen med mye redbull og mat, får man et utrolig stort kick og klarer å pushe seg selv mer. Men det er et falsk kick, og jeg har blitt veldig dårlig.

Vil være attraktiv

Følelsen av å være liten og tankene om å ville være attraktiv kommer i perioder. «Magnus» forteller at han forsøker å ha så mye fokus på skolen som mulig for å glemme treningen.

Men så skal man kanskje på fest, og da slipper man inn en ekstra trening for å se større ut.

Han ønsker at jentene skal tenke han er attraktiv, stor og sterk.

– Hvorfor vil man være stor?

– Veldig godt spørsmål. Jeg vet det egentlig ikke selv, men jeg har bare alltid hatt lyst til å være som de kule gutta i actionfilmer. Det er bare et bilde jeg selv har laget i mitt eget hode om hva som er perfekt.

Snakk om det

– Jeg tror det er utrolig viktig å snakke om det, uansett om det er med en bror, søster, venner, foreldre, psykolog eller en prest. Det å åpne seg kan være veldig lurt, for meg føltes det i hvert fall som om flere kilo lettet seg fra skuldrene mine.

– Det er ikke alltid lett å skulle være sin egen psykolog, sier «Magnus».

Også psykiater Finn Skårderud mener det er viktig å ha en samtale med seg selv og de rundt seg om man tror man kan ha et problem.

– Hvis du har mistet kontrollen, og treningen spiser det sosiale og hverdagen eller forstyrrer skolen og gleden, har det blitt et problem. Da bør man snakke med de rundt seg, og søke profesjonell hjelp.

Som forelder mener Skårderud man bør bli urolig dersom det dukker opp proteiner på gutterommet, og mener det er viktig at man sier ifra til de rundt seg om man er bekymret for treningen deres.


Sliter du? Her er et par steder du kan kontakte:

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Les også

  1. Gutter opplever også kroppspress

  2. «Bitch-boys»

  3. Forestill deg at du er ung i dag