Oslo

Ruter: Elbuss på Oslo-veiene i 2020

Tirsdag viste Siemens og Volvo frem en av sine bybusser med elektrisk motor.

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Hør forskjellen på 37-bussen og elbussen i videoen øverst i saken.

Både ordfører Marianne Borgen (SV) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) lot til å være imponert der de fikk en prøvetur fra Rådhuset til Youngstorget.

Aftenposten var også med på turen. Foruten null i utslipp, er en av fordelene passasjerene vil merke at det knapt er noen lyd overhodet. Det går fint an å sitte bak i bussen og intervjue ordføreren.

— Dette var litt mindre bråkete enn 37-bussen, konstaterer ordfører Marianne Borgen (SV). Hun mener elektriske busser blir viktig for å nå byrådets klimamål.

— Det er viktig for oss å få ren luft i byen. Det er grunnen til at vi jobber så hardt for å få personbiltrafikken ned og fossilfri ferdsel på all kollektivtransport.

 • Et av byrådets klimamål: Hver femte bil må bort fra veien innen 2020

Skal lade ved endeholdeplassen

Så mange som syv leverandører tilbyr nå elbusser, ifølge Zero. 100.000 elbusser kjører allerede i Kina, ifølge organisasjonen.

Det var en fornøyd Frederic Hauge i Bellona som var med på prøveturen.

— Vi er veldig glad for å kjøre elbuss i Oslo. Vi har jobbet med elbiler i 30 år og der er det en revolusjon på gang. De neste tre-fire årene kommer fullgode tilbud på elektriske busser. Det vi ser her kommer til å være en del av hverdagen vår veldig snart, sier Frederic Hauge i Bellona.

— Det største hinderet er å få bygget infrastruktur for lading av bussene, men teknologien er klar. Dette er ikke noe dyrere enn å kjøre fossilt.

Planen er at bussene skal hurtiglade ved endestasjon. Dette tar rundt 7-9 minutter på modellen Siemens og Volvo viste frem.

Og når vi snakker om lading: Bussen som ble vist frem har innebygget USB-kontakt så du kan lade mobilen.

Prøveprosjekt med elbusser allerede neste år

Ruter har i lengre tid jobbet med et prosjekt de kaller Fossilfri 2020. Målet er at alle bussene i Oslo kun skal kjøre på fornybar energi innen den tid.

Innen 2025 håper Ruter en tredjedel av bussene i Oslo vil gå på elektrisitet. Resten skal være biogass og andre fossilfrie drivstoff.

— I 2020 har vi planer om å begynne den store utrullingen av elbusser i Oslo by. Frem til da må vi teste. Det er fremdeles ny og umoden teknologi. Vi må sikre at kundene våre er minst like fornøyde når vi tar elbusser i bruk, sier prosjektleder Pernille Aga i Ruter.

Et prøveprosjekt for elektriske busser vil trolig være i gang allerede neste år.

— Frem til 2020 skal vi gjøre omfattende tester. Vi begynner i litt mindre skala og bygger opp testene slik at de skal være klare til utrullingen i 2020, sier Aga.


Vil du lese mer? I Osloby skriver vi mye om kollektivtrafikk. Av og til har vi tid og overskudd til å se på reisehverdagen med et skråblikk:

Les også

 1. Snart kan Oslo-kloakken drive flere busser

 2. Snart kommer Oslos første batteridrevne buss

 3. Ruters ønskeliste for 2015: 60 millioner ekstra

Les mer om

 1. Buss
 2. Ruter
 3. Kollektivtransport