Sport

Født til å fly

Tittelen på dokumentarfilmen («Born to Fly») om Armand Duplantis som kommer neste år, er nærmere sannheten enn de fleste vil tro.

Armand Duplantis går over 5,75 i kvalifiseringen på Al Khalifa Stadium i Doha. Tirsdag kveld hopper han for svensk gull. Dette har han drømt om i årevis selv om han fortsatt bare er 19 år gammel.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

DOHA: – Do you want to see a six meters hopp?

10.155 tilskuere på Olympiastadion i Stockholm brølte et rungende ja som svar. Det var under Sverige og Finlands tradisjonelle landskamp i friidrett i august. Den som gjerne kalles finnkampen i Sverige.

Armand Duplantis leverte varene. Hoppet 6 meter rett til værs.

Les også

Dette skjer i VM i dag: Flere nordmenn i aksjon

Mondo vil erobre verden

De kaller ham bare Mondo. Han kaller seg selv Mondo. Det var farens (tidligere stavhopper Greg Duplantis) italienske kompis som ga Armand kallenavnet.

Nå kjenner alle ham som Mondo, italiensk for «verden». Nå vil han bli Campione del Mondo – verdensmester.

Syv år gammel satte Armand Duplantis sin første verdensrekord.

Han er svensken som aldri har bodd i Sverige. En lang stang, et tilløp, bøy på stangen, strekk i kroppen, smyg over listen som blir liggende der rundt 6 meter over bakken, og, vips, så kan Armand Duplantis være svensk gullvinner i VM i friidrett.

– Du kan ikke forklare det. Hvorfor du elsker denne sporten så mye. Du bare elsker den, sa han i et intervju som ble gjort i forbindelse med avslutningen av Diamond League i Zürich.

Deler av familien Duplantis hjemme i Lafayette. Fra venstre lillesøster Johanna, som også er stavhopper, mamma Helena, Mondo og pappa Greg.

Han har svensk rekord i stavhopp på 6,05. Han vant EM i fjor i Berlin. Han er stor stjerne i Sverige, i Lafayette og litt kjendis i resten av USA. Bare 19 år gammel. På en måte er han svenskenes Jakob Ingebrigtsen.

Det er ikke tilfeldig at Mondo er i ferd med å erobre verden. Hans far, Greg Duplantis, var selv en anstendig stavhopper. Men han var ikke mer enn anstendig.

JAKOB INGEBRIGTSEN FIKK FREIDIG UTFORDRING FRA SVENSKEN. Slik svarte han.

Stavhopp i hagen

Men drømmen om å bruke en stav til å fly enda høyere, den beholdt Greg. Han ville gjerne at ungene skulle få ta del i sporten som han var så glad i.

Greg bygde stavhoppgrop i bakhagen hjemme.

Åtte-ni år gamle Armand Duplantis hopper stav i bakgården hjemme hvor pappa hadde bygd en stavgrop. – Faren min hoppet, brødrene mine hoppet. Det ble bare helt naturlig for meg også å hoppe etter skolen. Like naturlig som å leke med en fotball, har han fortalt om oppveksten.

Mondo ble dermed født til å fly. Faren hoppet, brødrene hoppet med stav i bakgården. Alle hoppet.

– For meg var det bare normalt.

Armand begynte tidlig å trene. Han var stavhopper allerede før han begynte på skolen. Som fireåring var han allerede i stand til å bruke en stav til å hoppe over en list. Som syvåring hadde han verdensrekorden for syvåringer.

Eldstebroren Andreas drev også på. Det gjorde Antoine også. Andreas har ikke hatt samme suksess, mens broren Antoine er i ferd med å få et lite gjennombrudd i profesjonell baseball. Lillesøster Johanna (16) er på vei til å bli en god stavhopper.

Slik kom Sverige inn

Det er ikke bare på farssiden at Mondo har genetikken i orden. Moren Helena Hedlund fra Avesta i Sverige var en alminnelig god syvkjemper og volleyballspiller.

Hun fikk et stipend på Louisiand State University, hvor Greg Duplantis også var student og med på friidrettslaget. Det ble match, familie og sportslig suksess for ungene.

Pappa Greg Duplantis er ofte med når Mondo skal hoppe. Han var også på plass i stavsprangsvingen på Al Khalifa Stadium da sønnen kvalifiserte seg til finalen i VM.

– Han var født til stavhopping. Samtidig er han heldig som har en kropp som passer. Han var klar på det allerede som syvåring. Dette mestret han. Dette var enkelt for ham, sier pappa Greg Duplantis om sønnens barndom i stavhoppgropen bak huset.

Forlot amatørenes rekker

Med suksessen begynner virkelig pengene å rulle inn på kontoen til 19-åringen fra Lafayette i Louisiana.

Men Armand Duplantis har ofret relativt store inntekter det siste året for å kunne fullføre sesongen på Louisiana State Universitys collegelag. Han ønsket å delta på og støtte sitt amerikanske collegelag.

Les også

VM-medaljen glapp for Jakob Ingebrigtsen: – Jeg ga alt jeg kunne

Armand Duplantis og norske Sondre Guttormsen har konkurrert mot hverandre i amerikansk collegefriidrett. De er like gamle og gode kompiser. Her er de sammen under EM i Berlin i 2018. En småskadet Guttormsen klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i Doha.

Dermed måtte han konkurrere som amatør. Ingen prispenger og ingen sponsorpenger er lovlig å ta imot.

På samme måte som den norske golfsensasjonen Viktor Hovland heller ikke kunne ta imot prispenger for sin 12.-plass i US Open mens han fortsatt var spiller på collegelaget til Oklahoma State University.

Amatørskapet de siste året kostet Mondo Duplantis i underkant av 1 million kroner i tapte inntekter.

Pengemaskin

Men nå er det litt mer som kommer inn på en studentslunken bankkonto. I juni signerte han avtale med sko- og klesleverandøren Puma. I juli vant han sin første Diamond League-seier som profesjonell.

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet er han en av de utøverne i friidretten som tjener best. Kontrakten som Puma skrev med ham dagen etter collegefinalene i USA, skal være verdt 1 million dollar (rundt ni millioner kroner). Dermed er han en av de best betalte friidrettsutøverne i verden og ifølge sin agent, Daniel Wessfeldt, den best betalte svenske friidrettsutøveren noensinne.

Og det kan fort bli langt mer enn de millionene etter at han har svingt seg i Doha-kvelden tirsdag. Han hadde ikke problemer med å kvalifisere seg sist lørdag, til tross for at han gikk over 5,75 i siste forsøk. Han har verdens tredje beste resultat denne sesongen (6,00 meter) og mener at det fort blir gull.

– Jeg føler meg farlig, sa han etter kvalifiseringen i Doha.

PS: Norge hadde med én deltager i kvalifiseringen. Sondre Guttormsen er like gammel som Duplantis, men småskadet måtte han innse at det ikke ble finale på ham denne gangen.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Doha
  3. Friidretts-VM