Langrenn

Northug snakker ut om Johaug-saken: - Det er skremmende

Petter Northug er preget av dopingsakene i norsk langrenn.

Petter Northug beskriver Therese Johaug-saken som en vekker. NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh

Tidligere har Petter Northug vegret seg for å snakke om Therese Johaug-saken, men nå letter Norges mest suksessrike herreløper det siste tiåret på sløret.

I et intervju med VG forteller Northug at han har vært preget av dopingsakene i norsk langrenn, men at han likevel er opptatt av å stenge ut støyen.

— Det blir preget av det som skjer. Men samtidig så har jeg prøvd å si til Tomas og Even (brødrene, journ. anm.) når vi er sammen, at vi må ikke la alt gå innover oss. For det har vært hysteri og det er hysteri. Og da er det om å gjøre i denne perioden, når det nærmer seg sesongstart, ikke å la seg bli forstyrret for mye av det som skjer på utsiden, sier Northug til avisen.

Northug forteller videre at han har diskutert Therese Johaug-saken med vennene på landslaget. 30-åringen beskriver saken som en «vekker».

— Man tenker at dette kan skje alle sammen. Og det er det som er skremmende, sier Northug.

Skistjernen fikk selv utbetalt premiepenger etter at Martin Johnsrud Sundby ble fratatt en sammenlagtseier i Tour de Ski tidligere i sommer. Etter Sundbys dom gjorde imidlertid Northugs manager Are Sørum Langås det klart at dette «ikke er måten Northug ønsker å vinne skirenn på».

VI FIKK STILLE JOHAUG TI SPØRSMÅL: Her kan du lese hva hun svarte.

FIKK DU MED DEG DETTE? Landslagssjefen har snudd i Northug-spørsmålet.

- Blir spesielt å reise til Finland

Selv har Northug bidratt til rivalisering mellom de store langrennsnasjonene - spesielt Norge og Sverige.

Stikkene mot svenskene har gjort Northug til en slags kultfigur på begge sider av grensen, og bidratt til at han har etablert seg som en av langrennssportens støste stjerner. Etter de norske dopingsakene kan imidlertid stemningen rundt verdenscupen bli langt giftigere - i takt med spekulasjonene rundt en ukultur på det norske landslaget. Det er Northug oppmerksom på.

— Det som har skjedd vil påvirke idretten vi driver med. Og det vil påvirke publikumet som reiser dit vi skal gå, det er de ivrigste som følger med på alt. Så man er spent på reaksjonene. Vi vet ikke helt hvordan det kommer til å bli. Det er nytt foran en sånn sesong når vi skal starte i Finland, som har kommet med litt reaksjoner under de sakene her. Så det blir spesielt. Man reiser dit med en annen følelse enn det man har gjort tidligere. For min del i alle fall.

Verdenscupen starter i Ruka, Finland den siste helgen i november. Spesielt i den klassiske sprinten på lørdagen kan Northug ha gode seiersmuligheter.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene:

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Petter Northug: – Hvis jeg svarer på det spørsmålet, får jeg nok ikke gå verdenscup i vinter

 2. LANGRENN

  Derfor vil ikke Northug si ett ord om Johaug-saken

 3. LANGRENN

  «Kreftsykdommen har gitt meg en kraft. Det er en kraft som du bruker når du står i kriser. Den forteller deg hva livet egentlig handler om».

 4. LANGRENN

  Landslagssjefen har snudd i Northug-spørsmålet

 5. LANGRENN

  Johaug: – Jeg forstår ikke hva jeg har gjort

 6. LANGRENN

  Britisk storavis kaller Norges dopingsaker for «skandaler», men peker ut én mann som bør være lettet