Verden

Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet

Pengebruken i Amazonasfondet i Brasil, der Norge er blant de største giverne, skal gjennomgås av rettsvesenet, varsler brasiliansk påtalemyndighet.

Brasils president Jair Bolsonaro er blitt beskyldt for å forsøke å undergrave landets miljø- og klimapolitikk. Nå skal Amazonasfondet, der Norge er blant de største giverne, granskes. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Det er påtalemyndigheten i delstaten Amazonas i Brasil som har fremmet krav om en sivil gransking, skriver fagbladet Bistandsaktuelt.

Gjennomgangen startet i forrige uke og skal avdekke om det er grunnlag for en rettslig etterforskning og eventuelle straffeforfølgelser.

Bakgrunnen for granskningen er blant annet at Brasils miljøminister Richard Salles i mai hevdet at det var uregelmessigheter i fondet.

Les også

Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

– Tilbakeskritt

Amazonasfondet har det siste tiåret vært Norges største bistandsprogram og et flaggskip innen miljøbistand og klimatiltak. I Brasil har en rekke statlige etater og kommunale organer, samt organisasjoner og forskningsinstitusjoner fått støtte fra fondet til ulike miljøtiltak.

Norge har så langt bidratt med over 8 milliarder kroner til fondet.

Tidligere i juli sa Salles at Amazonasfondet kan bli nedlagt, noe klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har advart mot.

– Det vil være et tilbakeskritt dersom fondet, som har vært en inspirasjon for andre skogland, ikke videreføres, uttalte han da.

Salles ønsker endringer i Amazonasfondet, blant annet å redusere fondets styrekomité og styrke Brasils posisjon i komiteen. Både Norge og Tyskland har imidlertid avvist forslagene.

Åtte tidligere miljøministre i Brasil beskyldte tidligere i år landets høyreorienterte president Jair Bolsonaro for systematisk å undergrave den etablerte miljø- og klimapolitikken, som blant annet skal beskytte regnskogen.

Les mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Ola Elvestuen
 3. Jair Bolsonaro

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

 2. VERDEN

  Full stans i norsk Amazonas-støtte

 3. NORGE

  Norge holder tilbake 300 millioner som skulle gått til vern av regnskogen

 4. VERDEN

  Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet

 5. VERDEN

  Norge har brukt milliarder på å redde Amazonas. Det siste året er mer skog hugget enn på 12 år.

 6. VERDEN

  Brasil sier nei til Amazonas-hjelp fra G7-landene