Brasils tidligere president dømt til nesten ti års fengsel

Lula da Silva, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, er dømt til ni og et halvt års fengsel for korrupsjon. Dommen blir anket.

Det brasilianske arbeiderpartiets Luiz Inacio Lula da Silva var i sin tid svært populær som president i Brasil. Her fotografert på Cuba i 2008.

Den tidligere presidenten vil ikke bli fengslet før dommen er rettskraftig og Lulas anke er ferdigbehandlet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Lula er tiltalt i tilsammen fem korrupsjonssaker.

Brasiliansk politikk har i en årrekke vært preget av den store korrupsjonsskandalen rundt landets nasjonale olje- og gasselskap Petrobras.

71-åringen ble dømt for å ha tatt imot 3,7 millioner reais, som tilsvarer omtrent 9,5 millioner kroner, i bestikkelser fra entreprenørselskapet OAS.

Det var summen selskapet brukte på å pusse opp en strandleilighet for Lula i bytte mot at han hjalp det med å vinne et anbud hos det statlige oljeselskapet, ifølge dommen.

Lula da Silva i samtale med sin håndplukkede etterfølger Dilma Rousseff i hovedstaden Brasília tidligere i sommer.

Svært populær

Da Lula gikk av som president for seks år siden, mente 83 prosent av alle brasilianere at den venstreorienterte arbeiderpartipolitikeren hadde gjort en god jobb.

USAs daværende president Barack Obama kalte Lula den mest populære politikeren i verden.

Den tidligere fagforeningslederen var den første presidenten i Brasils historie som hadde bakgrunn fra arbeiderklassen.

Avviser anklagene

Ekspresidenten har avvist alle anklager og mener at rettsprosessen er et forsøk på å ødelegge ham og den venstreorienterte bevegelsen han leder, skriver NTB.

Lula har fått mye av æren for å ha løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom og for å ha bidratt til den eventyrlige økonomiske veksten i landet i hans to presidentperioder.

De siste årene har landets økonomiske vekst stagnert og landet er blitt kastet ut i politisk kaos.

Lulas etterfølger, hans tidligere stabssjef Dilma Rousseff, ble avsatt som president i fjor.

Brasils nåværende president, Michel Temer, er også tiltalt for korrupsjon i en annen sak, men har foreløpig ikke trukket seg.