Debatt

Det er feil medisin å løse Oslos boligproblemer med høyere boligskatt i Stavanger | Henning Lauridsen

 • Henning Lauridsen
  Henning Lauridsen
  administrerende direktør, Eiendom Norge

Det er feil å løse Oslos problemer med virkemidler som skader resten av Norge, skriver Henning Lauridsen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB scanpix

Løsningen på Oslos boligprisproblem er innlysende. Det må ikke skattes mer, men bygges mer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I kronikken «Boligmarkedet stenger helt vanlige folk med helt vanlige inntekter ute» av Hannah Gitmark tas det til orde for høyere boligskatt for å dempe boligprisveksten. Det er feil medisin i Stavanger, der boligprisene er lavere enn for ti år siden.

Man bør stille spørsmål ved om boligprisene i Norge er for høye før man går inn for å senke dem. Det avgjørende er ikke prisen, men om folk har råd til å kjøpe dem.


For dyrt? Neppe.

Sykepleierindeksen til Eiendomsverdi gir en god indikator på om det er for dyrt. I Bergen, Trondheim og Stavanger kan en enslig sykepleier kjøpe rundt 30 prosent av boligene, mens andelen er 55 prosent i Kristiansand og Skien. Dyrt? Tja. For dyrt? Neppe.

I Oslo er det utvilsomt for dyrt. Her kan sykepleieren kun kjøpe 3 prosent av boligene. Det er imidlertid feil å løse Oslos problemer med virkemidler som skader resten av Norge.

Boligprisene i Stavanger har steget 14 prosent de siste ti årene. De har egentlig sunket siden inflasjonen har vært høyere. Statens hjelp for å senke prisene trengs ikke.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.


Det må bygges mer

I 2019 hadde Oslo 30 prosent av befolkningsveksten i Norge. Boligprisene er blitt høye fordi boligbyggingen ikke holder tritt. Den politiske innsatsen for å gjøre noe med problemet er for svak. Stor vekst krever kraftige tiltak.

Løsningen på Oslos boligprisproblem er innlysende. Det må ikke skattes mer, men bygges mer. I Stavanger vil økt boligskatt skade boligmarkedet. Det er bedre å angripe årsaken enn symptomene. I stedet for mer boligskatt kan man lage bedre boligskatt.

Boligprisene i Norge har utviklet seg moderat i to-tre år. Det vil de fortsette med fremover selv om det har vært et lite prisblaff i kjølvannet av nullrenten. Den enslige sykepleieren vil klare seg fint på boligmarkedet med mindre han flytter til Oslo. Der er boligene for dyre. Det problemet er imidlertid lett å løse hvis politikerne virkelig vil.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig

 2. Historisk svakt halvår i nyboligmarkedet

 3. Den ustoppelige boligprisveksten

Les mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Boligpolitikk
 3. Bolig
 4. Økonomi
 5. Debatt