SiD

3. plass i konkurranse: Starten på åpenhetens tiår

  • Camilla Haakonsen (22)
    Camilla Haakonsen (22)
Tredjeplassen i høstens skrivekonkurranse går til Camilla Haakonsen (22) fra Oslo.

2020 er begynnelsen på noe nytt og bedre.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hva har gått bra i 2020? spurte vi ungdommen. Vi fikk inn over 300 svar. Denne teksten kom på 3. plass i konkurransen.


Historien min er muligens en klisjé. Men jeg håper den kan hjelpe dem som synes livet noen ganger er utfordrende å takle. Ni måneder inn i 2020 opplevde jeg endelig å få fred.

Jeg hadde aldri trodd at funksjonshemmede meg ville finne kjærligheten.

Normal ungdom?

«2020 er avlyst», hørte jeg rett som det var rundt meg. Nei, tenkte jeg. 2020 har gitt meg muligheter, aksept og bekreftelse. Vi lever i en tid hvor «image» betyr mye. Alle viser sine perfekte liv på sosiale medier.

Jeg har øyne som ikke samarbeider. En arm som krummer seg i spasmer i det øyeblikket følelser «kicker» inn. Jeg har en gange som minner mer om en pingvin enn et menneske. Likevel har jeg aldri fått direkte negative kommentarer. Jeg har blokkert muligheten for slikt.

Camilla Haakonsen (22).

Jeg har villet fremstå sterk og positiv. Mottoet mitt har alltid vært: «Si at du vil, så får du det til!»

Men på grunn av min hjerneskade, Cerebral Parese, har jeg aldri kunnet måle meg med normalen som ungdom.

2020 ble året

Derfor tenkte jeg også at jeg aldri ville få en kjæreste som elsket meg for den jeg er.

Jeg ville klart meg alene, det er ikke det. Det er likevel fint å se at det finnes genuint gode mennesker der ute, som ikke bryr seg om samfunnets forventninger.

Det finnes nemlig noen som ser meg for den jeg er. Som ser gjennom skallet til sjelen. Det finnes en som ser bort ifra hva samfunnet legger opp til.

2020 er ikke avlyst. Det er året som tvang meg til å tenke nytt. Nye løsninger som åpnet opp for nye muligheter. Både i privatlivet og på samfunnsplan.

Folk rundt meg har hele tiden sagt at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Det fikk jeg bekreftet. Det kan ha vært tilfeldigheter som gjorde at 2020 ble året der kjærligheten fant meg.

Begynnelsen på noe bedre

Det har fått meg til å tenke. Min funksjonshemning er det beste som kunne hendt meg. Den spesielle så meg. Og da mener jeg ikke bare spesiell fordi jeg er forelsket.

Han er spesiell fordi han har gått imot samfunnets forventninger. Han bryr seg om den ekte kjerne som samfunnet i dag ofte så lett glemmer. Han er en som tenker på kjernen fremfor skallet. En som viser toleranse.

Han viste meg at alle har en sjanse. Absolutt alle. Uansett utgangspunkt eller forutsetning.

2020 er ikke avlyst. 2020 er året som tvinger en til å finne løsninger, tenke nytt, alternativt, være takknemlig, akseptere og tenke nytt. Tenke fremover.

2020 er begynnelsen på åpenhetens tiår, da samfunnet og individer ble tvunget til å tenke utenfor boksen. Og åpne øynene og tenke over verdier.

2020 er ikke avlyst. Det er begynnelsen på noe nytt og bedre.

Camilla var 21 år, og derfor innenfor aldersgrensen til konkurransen, da hun sendte inn bidraget sitt.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D konkurranse: Hva har gått bra i 2020?
  2. Kjærlighet
  3. Konkurranse
  4. Diskriminering
  5. Koronaviruset