Norge

Brundtland: – Jeg ser for meg de unge ansiktene

En fullsatt Stavanger Domkirke tok i dag et siste farvel med Marianne Sandvik. Også Domkirkeplassen var full av mennesker som ville hedre hennes minne.

Det var mange som var til stede under begravelsen i Stavanger Domkirke. Foto: Tommy Ellingsen

 • Janne Håland

16 år gamle Marianne ble offer for grusomhetene på Utøya 22. juli, og Domkirken var i dag fylt til randen med unge og gamle, familie og venner, som ville ta del i begravelsen. De som ikke fikk sitteplass, fulgte seremonien stående bakerst i kirken.

Mens kirkeklokkene ringte, la ungdommer én etter én ned roser som strakk seg nedover midtgangen. Begravelsen ble forrettet av Odd Kristian Reme og Karen Margrethe Mestad.

– Marianne utstrålte godhet

– Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene, sa Gro Harlem Brundtland, som var regjeringens representant i begravelsen.

Marianne var i forsamlingen da Brundtland talte på Utøya, og hun husker at hun så Marianne blant de unge ansiktene.

– Marianne utstrålte godhet og omtanke. Hun kjempet for rettferdighet og stilte alltid opp for å hjelpe andre. Etter tragedien har hele landet samlet seg om de verdiene Marianne stod for. Som samfunn må vi ta med oss de verdiene, som Marianne og mange av hennes venner på Utøya kjempet for.

Brundtland henvendte seg til familien, som opplever en tragedie andre knapt kan fatte.

– Tapet av et ungt menneskeliv vil aldri gi mening. Det har jeg selv og mine også smertelig erfart. Men jeg har også følt det sterke samholdet i dette landet. Tiden som kommer blir tung, men det er en tid vi må møte i omsorg og fellesskap, sa Brundtland.

Gro Harlem Brundtland, som selv var på Utøya kun timer før terrorangrepet, var regjeringens representant i begravelsen. FOTO: AFTENBLADET Foto: Tommy Ellingsen

– Vi har mistet verdens beste datter

Mariannes far, Gaute Sandvik, holdt en gripende minnetale, og fortalte om en datter som bare ville alle godt.

– Vi har mistet verdens beste datter. Mariannes død er totalt uforståelig og meningsløs, men Mariannes liv var fylt med liv og mening, sa han til forsamlingen.

Faren minnes en solstråle som var opptatt av rettferdighet, både for mennesker og dyr, og illustrerte dette med hvordan Marianne forbarmet seg over en hjemløs katt da familien var på ferie tidligere i sommer.

– Det var ikke få euro Marianne brukte på mat til denne katten. Hun ofret gjerne en is til seg selv for at katten skulle få mat. Det viser hvordan hun var, sa faren.

— Tryggeste plassen

Rettferdighet og menneskeverd var viktig for Marianne, og faren tegner et bilde av en jente som var de svakes venn.

– Hun gjorde ikke forskjell på folk om de var fattige eller rike, om de var mørke eller lyse, eller om de var muslimer eller kristne. Hun jobbet for et samfunn som var basert på likhet for alle, altså det stikk motsatte av gjerningsmannen.

Mariannes far snakket med datteren den skjebnesvangre fredagen, da han ringte for å spørre om de hadde fått med seg at det hadde vært en eksplosjon i Regjeringskvartalet, og for å forsikre seg om at hun hadde det bra.

– Ingen fare, svarte hun. Dette er den tryggeste plassen på jorda, pappa. Det var det siste hun sa til oss.

Feil plass til feil tid

Marianne ble skutt da hun tappert forsøkte å svømme over til fastlandet for å flykte fra gjerningsmannen.

– Marianne var på feil plass til feil tid og det må vi forholde oss til resten av livet. Tapet vårt er så stort. Marianne var umistelig, og likevel er hun nå død. Vi vil alltid bære hennes verdier og minnene om henne videre, sa faren, før han forlot talerstolen og la en rød rose på den hvite kisten.

Etter farens tale, fylte Mariannes svigerinne kirken med nydelig solosang, fulgt av Elton John's «Can you feel the love tonight» på saksofon og orgel. Til tonene, la familien roser på kisten.

Ordfører Leif Johan Sevland var også til stede for å hedre Marianne.

– Marianne, du var en rose som var i ferd med å springe ut. Du fikk aldri ta del i det livet du gledet deg til og forberedte deg på. Terror er og blir en forbrytelse mot menneskeheten. Terror er målrettet og planlagt, men rammer likevel tilfeldig og dypt urettferdig. I dag er vi er eneste stor familie som hegner om hverandre. Vi sørger og gråter i lag med de nærmeste, sa Sevland i minnetalen.

Vil aldri glemme

Leder av Rogaland AUF, Andreas Bjelland Eriksen lovet i sin tale aldri å glemme Marianne, men å huske henne for det flotte mennesket hun var.

– Hun så når noen trengte hjelp, og hjalp med det hun kunne. For Mariannes hjerte brant for en bedre verden. Det er verdier og drømmer hver og en av oss skal ta med seg. For å gjøre verden til et litt bedre sted å leve.

Representanter fra Rogaland AUF stod i en flaggborg på Domkirkeplassen da kisten ble båret ut av kirken, og deretter kjørt til Hundvåg, hvor jordfestelsen fant sted. På plassen var det fullt av mennesker som hadde møtt frem for å hedre Mariannes minne.

 1. Les også

  Her ryddes blomstene vekk

Konfirmasjonsbilde av Marianne Sandvik.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  «For barna er du uerstattelig»

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Thorvald Stoltenberg bisatt: – Jeg savner deg nå og for alltid

 3. NORGE
  Publisert:

  Fullsatt domkirke tok farvel med Ari Behn

 4. VERDEN
  Publisert:

  John McCains datter tok et følelsesladet farvel, med skarpe ord mot farens kritikere

 5. NORGE
  Publisert:

  Sunniva Ødegård (13) gravlagt: – Vi føler oss lammet og uendelig triste

 6. NORGE
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre: – Dere har mistet den umistelige Ingrid.