Politikk

Undersøkelse: Fysisk forfall blant nordmenn under pandemien

Én av tre nordmenn sier at den fysiske formen er blitt dårligere etter at pandemien startet, ifølge undersøkelse. Flere trener også mindre og spiser mer usunt.

Tomme treningslokaler på et treningssenter i Oslo under nedstengning i fjor høst. Flere nordmenn sier nå at de trener mindre enn før pandemien.
  • NTB

– Vi avslutter året 2021 i ganske dårlig fysisk form, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun viser til ferske tall fra Norsk koronamonitor som gjennom pandemien har spurt til sammen 72.000 nordmenn om hvordan deres fysiske form er blitt etter koronautbruddet, som for alvor startet i mars 2020.

I desember 2021 sier én av tre nordmenn at de har fått dårligere fysisk form etter koronautbruddet (36 prosent), mens 13 prosent har fått bedre form. Annenhver nordmann sier at formen er uendret (52 prosent).

6 prosentpoeng flere sier at de er i dårligere form nå sammenlignet med desember i fjor.

Seks av ti respondenter (61 prosent) sier at de har trent innendørs eller utendørs den siste uken.

– Dette er en nedgang på hele 9 prosentpoeng fra november og er klart laveste nivå målt under hele pandemien, skriver Opinion i en pressemelding.

I desember sier én av ti nordmenn at de spiser sunnere mat nå sammenlignet med før utbruddet (11 prosent). Dobbelt så mange (21 prosent) spiser mindre sunt, mens flertallet sier at matvanene er uendret (68 prosent).

Andelen som spiser mindre sunn mat, ligger 6 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor.

– En langvarig pandemi, innstramning i treningstilbud og julemat på toppen, tilsier at kanskje mer trening og sunnere livsstil bør være et allment nyttårsforsett, mener Clausen.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Trening
  4. Pandemier
  5. Treningssenter
  6. Livsstil