Oslos skjelettsamling kan bli spredt utover landet
I en kjeller i Oslo ligger 9000 skjeletter og hodeskaller. Fremtiden til landets største samling er uviss, skriver Apollon.
Professor Per Holck er blitt 76 år gammel og trekker seg fra forvaltningen av skjelettsamlingen. På dette bildet fra 2007 viser han frem lårbeinet til Gokstad-høvdingen. De overdimensjonerte muskelfestene kan bety at han red mye. Foto: FOTO: CATO GUHNFELDT/Aftenposten arkiv
Skjelettsamlingen holder til i kjelleren på Domus Medica ved Rikshospitalet. De eldste skjelettene er fra steinalderen, de nyeste fra moderne tid.
Medisinere og arkeologer har i fellesskap bygget samlingen gjennom 150 år, heter det i artikkelen publisert av Apollon, Universitetet i Oslos eget magasin.
Professor og rettsantropolog Per Holck har i mange år vært ansvarlig for samlingen. Nå er han blitt 76 år gammel og trekker seg fra jobben. Noen arvtager er ikke klar.
– Det er viktig at etterfølgeren min ikke bare kjenner faget, men også samlingen og dens historie, sier Holck til Apollon.
– Hvis ingen tar over samlingen, frykter jeg at den splittes opp og tilbakeføres til de enkelte landsdelsmuseene. Da blir den verdiløs.
Uklar fremtid
Dekan Frode Vartdal på Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo sier at han har fått henvendelser fra landsdelsmuseene om tilbakeføring av skjeletter. Fakultetet snakker også med Kulturhistorisk museum.
Samlingen inneholder rester fra nær 1400 individer fra middelalderen, fra utgravinger ved Mariakirken og Clemenskirken i Oslo.
De nyeste tilskuddene til samlingen er middelalderskjeletter fra utgravningen der Follobanen skal gå.
De ferskeste tilskuddene til skjelettsamlingen stammer fra utgravningen der den nye Follobanen skal gå. Foto: FOTO: Heidi Anne Johnsen/Aftenposten
Hjelper politiet
Men skjelettsamlingen er mer enn historie. Per Holck har også samarbeidet tett med kriminaletterforskere i politiet. Når politiet finner beinrester, tar de kontakt. Han er selv ekspert på brannskader.
– Hvis beinrestene er fra en brann, kreves inngående kunnskaper om skjelettet og hvordan bein sprekker i varmen. Dette vet vi mye om, sier Holck til Apollon.
Gjenbegravet etter hundre år
Den samiske delen av skjelettsamlingen har vært svært omstridt. Den delen som ble kalt Neidensamlingen ble returnert til skoltesamene i 2011 og gjenbegravet under en høytidelig ortodoks seremoni med deltagere fra flere land.
Levningene av 94 mennesker ble gravd opp fra kirkegården og kjøpt for fem kroner stykket i 1915.
MER OM SKJELETTER:
Les mer om
Flere artikler
DNA fra middelalderskjeletter i Gamle Oslo viser hvor farlig lus kunne være
Brygge fra 1400-tallet funnet i Bjørvika: – Oslo begynner å minne om Bergen
Mysteriet Gange-Rolv. Var han Rollo?
Seks års arbeid avsluttet. Skjeletter avslører DNA-historien om nordmannen, svensken og dansken.
Oslo før: Dette er et av Oslos mest spennende rom
Flere tilløp til brann på norske museer de siste årene