Oslo

Oslos skjelettsamling kan bli spredt utover landet

I en kjeller i Oslo ligger 9000 skjeletter og hodeskaller. Fremtiden til landets største samling er uviss, skriver Apollon.

Professor Per Holck er blitt 76 år gammel og trekker seg fra forvaltningen av skjelettsamlingen. På dette bildet fra 2007 viser han frem lårbeinet til Gokstad-høvdingen. De overdimensjonerte muskelfestene kan bety at han red mye. Foto: FOTO: CATO GUHNFELDT/Aftenposten arkiv

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Skjelettsamlingen holder til i kjelleren på Domus Medica ved Rikshospitalet. De eldste skjelettene er fra steinalderen, de nyeste fra moderne tid.

Medisinere og arkeologer har i fellesskap bygget samlingen gjennom 150 år, heter det i artikkelen publisert av Apollon, Universitetet i Oslos eget magasin.

Professor og rettsantropolog Per Holck har i mange år vært ansvarlig for samlingen. Nå er han blitt 76 år gammel og trekker seg fra jobben. Noen arvtager er ikke klar.

– Det er viktig at etterfølgeren min ikke bare kjenner faget, men også samlingen og dens historie, sier Holck til Apollon.

– Hvis ingen tar over samlingen, frykter jeg at den splittes opp og tilbakeføres til de enkelte landsdelsmuseene. Da blir den verdiløs.

Uklar fremtid

Dekan Frode Vartdal på Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo sier at han har fått henvendelser fra landsdelsmuseene om tilbakeføring av skjeletter. Fakultetet snakker også med Kulturhistorisk museum.

Samlingen inneholder rester fra nær 1400 individer fra middelalderen, fra utgravinger ved Mariakirken og Clemenskirken i Oslo.

De nyeste tilskuddene til samlingen er middelalderskjeletter fra utgravningen der Follobanen skal gå.

De ferskeste tilskuddene til skjelettsamlingen stammer fra utgravningen der den nye Follobanen skal gå. Foto: FOTO: Heidi Anne Johnsen/Aftenposten

Hjelper politiet

Men skjelettsamlingen er mer enn historie. Per Holck har også samarbeidet tett med kriminaletterforskere i politiet. Når politiet finner beinrester, tar de kontakt. Han er selv ekspert på brannskader.

– Hvis beinrestene er fra en brann, kreves inngående kunnskaper om skjelettet og hvordan bein sprekker i varmen. Dette vet vi mye om, sier Holck til Apollon.

Gjenbegravet etter hundre år

Den samiske delen av skjelettsamlingen har vært svært omstridt. Den delen som ble kalt Neidensamlingen ble returnert til skoltesamene i 2011 og gjenbegravet under en høytidelig ortodoks seremoni med deltagere fra flere land.

Levningene av 94 mennesker ble gravd opp fra kirkegården og kjøpt for fem kroner stykket i 1915.

MER OM SKJELETTER:

Osebergdronningen døde av kreft

Oslos mystiske dronning Eufemia

 1. Les også

  Kunsten å flytte et vikingskip

Les mer om

 1. Universitetet i Oslo
 2. Historie

Flere artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  DNA fra middelalderskjeletter i Gamle Oslo viser hvor farlig lus kunne være

 2. KULTUR
  Publisert:

  Brygge fra 1400-tallet funnet i Bjørvika: – Oslo begynner å minne om Bergen

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Mysteriet Gange-Rolv. Var han Rollo?

 4. NORGE
  Publisert:

  Seks års arbeid avsluttet. Skjeletter avslører DNA-historien om nordmannen, svensken og dansken.

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo før: Dette er et av Oslos mest spennende rom

 6. KULTUR
  Publisert:

  Flere tilløp til brann på norske museer de siste årene