Dansk politi mistenker planlagt terrorangrep – 20 pågrepet

Politiet i Danmark har pågrepet 20 personer onsdag ettermiddag i en større aksjon etter mistanke om et planlagt terrorangrep.

Dansk politi og PET har gjennomført en koordinert aksjon flere steder i Danmark onsdag. Her er en rekke politifolk i ferd med å hente ut beslag på en adresse i Valby utenfor København.

Politiet opplyser at de gjennomfører ransakinger og pågripelser flere steder i landet onsdag ettermiddag.

– Bakgrunnen for aksjonen er mistanke om forberedelse av et terrorangrep med militant, islamistisk motiv, skriver København-politiet i en pressemelding.

Politiinspektør Jørgen Bergen Skov i København-politiet opplyste klokken 17 at politiet har foretatt over 20 razziaer flere steder i Danmark og 20 personer er pågrepet. Flere av disse blir terrorsiktet.

– Vi har fått tak i dem vi lette etter. Det er ikke altså ingen på frifot, uttalte Bergen Skov.

Politiinspektør i Københavns politi, Jørgen Bergen Skov (t.h.) og Operativ leder i i PET, Flemming Drejer holdt onsdag ettermiddag en kort pressekonferanse om politiets aksjon.

Sprengstoff og skytevåpen

Operativ leder Flemming Dreje i PET, den danske sikkerhetstjenesten, fortalte at de hadde mottatt etterretning om at et terrorangrep var under planlegging.

Personene som nå er pågrepet, skal ha kjøpt inn materialer til å fremstille sprengstoff. Det skal også ha blitt funnet våpen, opplyste PET.

Bomberobot

Onsdag kveld skal politiet også ha benyttet en bomberobot i forbindelse med en razzia i Greve sør for København, melder Ekstra Bladet.

Der deltar mellom 20 og 25 politibetjenter. Noen er ikledd bombedrakt, rapporterer avisen.

Det er foreløpig ikke kjent hva terrorplanene konkret gikk ut på eller når det var planlagt at det ville skje. Det vil bli holdt fengslingsmøte for noen av de pågrepne på torsdag. Møtet vil pågå bak lukkede dører.

Dansk politi har heller ikke gått ut med noen opplysninger om de siktede, hverken alder, nasjonalitet eller hvor mange av dem som er siktet etter terrorparagrafen.

– Dette endrer ikke terrortrusselen mot Danmark, som fortsatt er alvorlig, sa Drejer på pressekonferansen.

Han oppfordret samtidig dansker til å ikke endre livene sine som følge av terrortrusselen.

– Vi skal leve våre liv normalt, sa Drejer.

Politiet og PET har gjennomført en koordinert aksjon flere steder i Danmark i forbindelse med mistanke om at et militant islamistisk motivert terrorangrep var under planlegging. Det skal blant annet ha blitt gjort innkjøp av ingredienser til å fremstille sprengstoff, opplyste PET onsdag.

PST orientert

Flere politidistrikter er involvert i aksjonen. Danskenes svar på PST, PET, deltar også i aksjonen og på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Den danske avisen Ekstra Bladet skriver at politiet blant annet har ransaket studentboliger i Aalborg og en leilighet utenfor København.

Politiet meldte selv om aksjonen klokken 14.42 på sin Twitter-konto.

PST i Norge opplyser til Filter Nyheter at de er kjent med aksjonen i Danmark, men at det ikke er avdekket koblinger til Norge.

– PST er kjent med aksjonen i Danmark, men vi sitter ikke på informasjon som tyder på at dette påvirker trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.