Full krangel mellom Juncker og Farage
Presidenten for EU-kommisjonen og UKIP-lederen gikk hardt ut mot hverandre tirsdag formiddag. - Dere, som politisk prosjekt, er i fornektelse, sa Nigel Farage.
Det ble til tider høy temperatur under formøtet i EU-parlamentet tirsdag formiddag. Møtet skal lede opp til en arbeidsmiddag tirsdag kveld, hvor David Cameron skal redegjøre for Storbritannias valg og veien videre etter Brexit-beslutningen i torsdagens folkeavstemning.
President for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker var først ut på talestolen.
– Vi må respektere britisk demokrati og måten det har kommet til uttrykk på, sa EU-kommisjonens president da han innledet til Europaparlamentets debatt om konsekvensene av Brexit.
Han ble avbrutt av høflig applaus fra det britiske anti-EU-partiet UKIP, skriver Reuters.
– Det var vel siste gangen dere klappet her ... sa Juncker og fortsatte utenfor manus: – Til en viss grad er jeg overrasket over at dere fortsatt er her. Dere kjempet for utmeldelse. Det britiske folket stemte for utmeldelse. Hvorfor er dere her?
- Her kan du lese om de budsjettmessige konsekvensene av Brexit.
Juncker holdt talen fra plassen ved siden av UKIP-leder Nigel Farage.
– Et prosjekt i fornektelse
Farage var ifølge The Guardian ikke nådig i sitt svar.
– Er det ikke morsomt? Da jeg kom hit for 17 år siden og sa jeg ville lede en kampanje for å få Storbritannia ut av EU, lo dere av meg. Vel, jeg må si, dere ler ikke nå, gjør dere?
Han sa videre at grunnen til at parlamentsmedlemmene var opprørte var tydelig:
– Dere, som politisk prosjekt, lever i fornektelse. Dere lever i fornektelse om at valutaen deres svikter.
Han gikk også hardt ut mot parlamentsmedlemmene, og anklaget dem for aldri å ha hatt eller skapt en ordentlig jobb. Dette ble møtt med buing fra enkelte av medlemmene.
- Islands president er ikke urolig:– Brexit er gode nyheter for Norge
Trenger formelt startsignal
Artikkel 50 har vært et sentralt tema blant politikerene de siste dagene. Senest mandag gjentok Cameron det han og andre britiske politikere har sagt: Det haster ikke å aktivere EU-traktatens artikkel 50, en forutsetning for å starte den formelle utmeldingsprosessen.
Det er stikk i strid med budskapet fra EU-toppene, som siden folkeavstemningen har understreket at britene snarlig må sette i gang den formelle skilsmissen. Britene får verken formelle eller uformelle samtaler om sin framtid i EU før det skjer, fastslo Tysklands statsminister Angela Merkel mandag.
Men det er få som tror Storbritannia vil starte den formelle utmeldingen tirsdag.
– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa en tjenestemann i EU før toppmøtet.
Samtidig går spekulasjonene i Brussel om at utmeldingen kanskje aldri kommer, og at Brexit kan unngås.
– Må ikke snu ryggen til Europa
Da Cameron ankom møtet tirsdag ettermiddag sa han at båndene mellom Storbritannia og EU bør være så tette som mulig også etter at landet går ut av unionen.
– Jeg vil forklare at Storbritannia kommer til å forlate EU, men jeg vil at den prosessen skal være så konstruktiv som mulig, og jeg håper utfallet kan bli så konstruktivt som mulig, sa den britiske statsministeren til pressen da han kom inn til toppmøtet.
– Selv om vi forlater EU, må vi ikke snu ryggen til Europa, sa Cameron.
– Dette er våre naboer, våre allierte og våre partnere, og jeg håper vi vil søke mot et så tett forhold som mulig med tanke på handel, samarbeid og sikkerhet. Det er best for oss, og det er best for dem, sa han.
– Kan ikke akseptere at usikkerhet dras ut
President Juncker understreket i sin tale at det ikke er mulig å innlede uformelle eller hemmelige forhandlinger om vilkårene før Storbritannia først avklarer sin holdning i henhold til resultatet av folkeavstemningen.
– Jeg vil at Storbritannia avklarer sin posisjon, ikke i dag, ikke i morgen klokka ni, men snart. Vi kan ikke akseptere at usikkerheten dras ut, sa Juncker.
- Et klart flertall av britene stemte for å forlate EU, men blir de likevel værende? Her er fire måter EU-utmeldelsen kan bli stoppet på.
Storbritannia har antydet at de kanskje ikke formelt vil underrette EU om sin beslutning før om flere måneder, kanskje ikke før i oktober.
EU-president Donald Tusk foreslår at landene i unionen holder et toppmøte i september, uten Storbritannia, for å diskutere britenes nei til EU.
– Samtidig som vi respekterer ønsket til de britiske velgerne må vi også respektere våre traktater. Ifølge dem er det den britiske regjeringen som starter prosessen med å forlate EU, sier han til Politico.
– Kan ikke få i pose og sekk
Tysklands statsminister Angela Merkel gjentok budskapet sitt i en tale i nasjonalforsamlingen i Berlin tirsdag. Storbritannia kan ikke forvente å slippe unna plikter og beholde privilegier etter EU-avstemningen, advarte hun.
Hun påpekte også at det ikke vil bli noen samtaler med Storbritannia om EU-utmeldingen før landet formelt har erklært at det går ut av unionen.
Merkel lovet også å kjempe med all sin kraft for å unngå at EU-landene driver lenger fra hverandre.
- Skottlands regjeringssjef: - Skottland kan blokkere Brexit
Spekulasjoner
Hvem som skal ta over for Cameron og dermed får jobben med å forhandle fram en Brexit, er fortsatt høyst uklart. Finansminister George Osborne, som i sin tid ble utpekt som en naturlig arvtaker, utelukket i et avisinnlegg i The Times at han vil forsøke å bli ny leder av De konservative.
Cameron sa før helgen at planen er å gå av på partiets landsmøte i oktober, men mandag opplyste valgkomiteen i toryene at de satser på å velge en etterfølger innen 2. september.
Foreløpig regnes innenriksminister Theresa May og den tidligere London-ordføreren Boris Johnson som favoritter til å erstatte statsministeren. Helseminister Jeremy Hunt bekrefter tirsdag morgen at han vurderer å stille som lederkandidat, skriver The Guardian. Hunt har luftet ideen om en slags «Norge pluss-avtale» med EU, der britene vil kunne beholde handelsfordeler på linje med EUs medlemmer, men innvandringen fra unionen reforhandles.
- Når og hvordan vil skilsmissen fullbyrdes? Og kan den britiske unionen forvitre? Vi prøver å svare på noen av de vanskeligste spørsmålene etter Brexit.
- Kronikk: Det blir ingen Brexit. I stedet blir det kaos og massiv politikerforakt