Verden

United Airlines henges ut på sosiale medier - og aksjekursene stuper

Flyselskapet Uniteds PR-mareritt fortsetter etter håndteringen av et overbooket fly. Nå straffes selskapet både på Internett og på børsen.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Det var mandag at det amerikanske flyselskapet United hadde overbooket et fly, ikke klarte å få mange nok til å gå av og til slutt tilkalte politi som halte en 69 år gammel lege av flyet. Filmen av det brutale opptrinnet gikk verden rundt.

PR-problemene fortsetter

Mandag ettermiddag var saken den mest omtalte på Twitter i USA, skrev Aftenposten. Selskapets toppsjef Oscar Munoz har sagt at hendelsen er «oppskakende for alle i United». Han beklaget at de måtte «replassere disse kundene» og sa at de skal granske saken og ta kontakt med den aktuelle passasjeren. Men PR-problemene fortsetter like fullt.

Vitsemakere fryder seg

Etter at det mest akutte raseriet har lagt seg, er vitsemakerne kommet på banen. Den amerikanske fotballstjernen Joe Thomas er blant dem som tydelig frydet seg med å drive gjøn med selskapet. I en twittermelding viser han et bilde av seg selv der han takler en motspiller forholdsvis kontant og skriver at han også har vært nødt til å «replassere» folk iblant.

En av Thomas’ fans foreslår i en melding en helt ny klasse på selskapets flyvninger:

Andre laget sine egne varianter av sikkerhetsbrosjyren ombord og fortalte hvordan man skal sitte ved midtgangen slik at også vinduspassasjerene kan få pryl:

Programleder Jimmy Kimmel på TV-kanalen ABC brukte United-sjefen ordbruk, «replassere», og sa at «det var slik vi replasserte» narkokongen El Chapo ut av Mexico. Programmet hans laget også sin egen helt spesielle reklamefilm for United. Her kan du se den:

Andre grep også tak i toppsjefens kommentar om replassering og laget en alternativ variant av flyselskapets logo - en versjon som nok ligger noe utenfor selskapets desigmanual:

Let Us Re-Accomodate You #NewUnitedAirlinesMottos https://t.co/BAs4FSIeow

En rekke folk kastet seg på emneknaggen #NewUnitedAirlinesMottos og skrev mer eller mindre slagferdige forslag til slagord på selskapets vegne.

"What if I told you... your seat no longer exists" #NewUnitedAirlinesMottos https://t.co/95xgeTKcaP#NewUnitedAirlinesMottos Please turn off your cellphones We dont want video evidence

Kritikken kom også fra det som muligens var uventet hold. På bildedelingstjenesten Imgur skrev brukeren Pornhub: «Dere er bokstavelig talt de mest frastøtende, utrolige og foraktelige folkene i verden. Og vi er er et [banneord] pornonettsted.»

Stupte på børsen

Også aksjemarkedet reagerte kraftig på Uniteds problemer.

Før lunsj på tirsdag hadde verdien på United Continental Holdings falt med over en milliard dollar - en nedgang på 4 prosent. Markedet tok seg noe opp igjen senere på dagen, men dagen endte likevel med en kursnedgang på rundt 2,8 prosent, eller 600 millioner dollar.

Fallet var såpass alvorlig at toppsjef Oscar Munoz så seg nødt til å komme med en ny beklagelse, der han lovet at United skal sikre at noe lignende «aldri skal skje igjen», og varslet at selskapet vil se på sine rutiner for overbooking.

– Ingen burde blir behandlet på den måten, sier Muniz i uttalelsen, som ble postet på Twitter.

Har fått kritikk før

I mars fikk flyselskapet en god del pepper etter at to unge kvinner ble nektet adgang fordi var kledd i tettsittende treningsbukser. Dette var imidlertid begrunnet med at de reiste på billige ansattbilletter, og kritikkstormen var begrenset.

  • Har du ikke sett filmen av mandagens hendelse ennå? Her kan du se hva som skjedde:

Les mer om

  1. Flyselskaper
  2. Fly
  3. USA