IS tar ansvaret for angrep mot filippinsk katedral

Ekstremistgruppa IS sier den står bak eksplosjonene som drepte minst 20 mennesker under en gudstjeneste i en katedral på Filippinene.

Katedralen i Jolo fikk store materielle skader da to bomeber gikk av under søndagsgudstjenesten.

Det melder den amerikanske overvåkingsgruppen SITE, som overvåker væpnede ekstremistgruppers aktivitet på internett.

Angrepet rammet en katedral i Jolo i Sulu-provinsen på Filippinene søndag.

Ifølge SITE hevder IS at to selvmordsbombere detonerte sprengstoffbelter inne i katedralen og på parkeringsplassen.

Det filippinske militæret har tidligere opplyst at bomben som ble detonert på parkeringsplassen befant seg inne i en lasteboks på en motorsykkel, og opplysningene står dermed i motstrid til det IS hevder.

Militæret har sagt at de tror den islamistiske opprørsgruppen Abu Sayyaf kan stå bak angrepet, en gruppe som har bånd til IS.

Hovedmistenkt

– Når det er snakk om terrorisme i Sulu vil den hovedmistenkte alltid være Abu Sayyaf, men vi utelukker ikke muligheten for at det kan være andre som står bak, sa talsmannen for militæret i området, oberstløytnant Gerry Besana til AFP.

Regionen har ved flere anledninger vært rammet av virksomheten til Abu Sayyaf, som både Filippinene og USA anser som en terrororganisasjon etter mange år med bombeangrep, kidnappinger og drap.

Gruppen hadde tidligere bånd til al-Qaida, men sverget troskap til IS i 2014. Det er imidlertid uklart hvor tett forholdet er.

Så langt er ingen mistenkte pågrepet etter angrepet.

Angrep under gudstjeneste

Politisjef Graciano Mijares sier 20 personer ble drept i angrepet, og at 81 personer er såret. Angrepet fant sted midt i en gudstjeneste.

Militæret sier fem soldater, et medlem av kystvakten og tolv sivile er blant de døde etter angrepet.

Etter den første bomben inne i katedralen gikk ytterligere en bombe av på parkeringsplassen utenfor kirkemuren mens sikkerhetsstyrkene var kommet til.

Bilder i sosiale medier viser murrester og døde på en travel gate ved katedralen, som også tidligere er rammet av bomber. Soldater i pansrede kjøretøyer sperret hovedgata, mens biler fraktet ofre til sykehus.

Pave Frans fordømte angrepet søndag og i sin bønn i Panama ba han for de døde og sårede.

Mindanao

Eksplosjonen skjedde to dager etter at valgkommisjonen fastslo at innføringen av selvstyre i den muslimske Mindanao-regionen var godkjent i en folkeavstemning 21. januar.

Opprettelsen av Den autonome regionen Bangsamoro er en viktig del av fredsavtalen mellom den filippinske regjeringen og den største muslimske opprørsgruppen, Den islamske Moro-fronten for frigjøring, i 2014.

Den tar sikte på å få slutt på et 50 år gammelt opprør i det muslimske sør som har kostet 150.000 mennesker livet.

Selv om de fleste muslimske regionene stemte for selvstyre, var det et flertall mot i Sulu, der Jolo er den største byen på øya Jolo. I Sulu er det en rivaliserende gruppering som er imot selvstyre.

Abu Sayyaf har de siste tiårene bortført flere hundre filippinere og utlendinger og krevd løsepenger, blant dem nordmannen Kjartan Sekkingstad. Han ble bortført i 2015, men sluppet fri mot løsepenger i 2016.